Διοργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος για τους "Μικρούς Ξεναγούς" της Ερμούπολης

Δράσεις αναβάθμισης

Θωμαή Μενδρινού: "Στοχεύουμε στη δημιουργία μίας μεγαλύτερης ομάδας ανθρώπινου δυναμικού, με εξειδικευμένο προσωπικό στο κομμάτι του πολιτισμού"

Στη διοργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος για τους "Μικρούς Ξεναγούς" της Ερμούπολης, προχωρά το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που στόχο έχει τη διασφάλιση του θεσμού, θα περιλαμβάνει πολυεπίπεδες δράσεις από εξειδικευμένους ανθρώπους, με σκοπό την επιμόρφωση μαθητών και νέων του νησιού.

"Επιθυμία μας είναι να συνεχίσει αυτό το έργο, όπως άλλωστε αυτό επιθυμεί και η εμπνεύστρια του θεσμού, Μαίρη Ρώτα. Με σταθερά θεμέλια και καινοτομία", δήλωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, αναγνωρίζοντας την πολύ σημαντική δουλειά που γινόταν διαχρονικά στο θεσμό των μικρών ξεναγών έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες σχεδίασε και κατέθεσε ένα πρόγραμμα το οποίο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θέτει σταθερά θεμέλια και καινοτομία, για να συμβαδίζει με τη σημερινή εποχή από εξειδικευμένους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και νέους της Σύρου, 6 έως 16 ετών και στοχεύει στην εκπαίδευση τους ως ξεναγοί σε ιστορικά και πολιτιστικά σημεία της Ερμούπολης, με επαρκή αριθμό, τουλάχιστον 20, θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων, που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά και σε άλλους χώρους.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την εισήγηση της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού και η οποία θα έρθει προς ψήφιση στη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου με τεκμηριωμένα - κυρίως οικονομικά στοιχεία - θα περιλαμβάνει, βιωματικές ξεναγήσεις σε ιστορικά κτήρια της πόλης, όπως ενδεικτικά, το δημαρχείο, το θέατρο Απόλλων, το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων.

Επίσης, θα γίνει χρήση καινοτόμων εργαλείων και μεθοδολογιών εκπαίδευσης βασισμένων στη θεωρία του ψηφιακού πολιτισμού, με διαφορετικές προσεγγίσεις ανά ηλικιακές ομάδες.

Την ίδια ώρα, στις δράσεις του προγράμματος εντάσσεται και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς και με άλλες πολιτιστικές οργανώσεις του νησιού.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε διάστημα οκτώ μηνών, με πιθανή τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης στις 30 Ιουνίου του 2025, και θα περιλαμβάνει μαθήματα και βιωματικές ξεναγήσεις, προκειμένου τα καταρτιζόμενα παιδιά που θα έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα, να μπορούν να ξεναγούν στους χώρους για τους οποίους έχουν εκπαιδευτεί, με την επίβλεψη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Το πρόγραμμα θα εμπεριέχει τρεις φάσεις υλοποίησης. Συγκεκριμένα η πρώτη θα αφορά στην κατάθεση αναλυτικού σχεδιασμού, χρονοδιάγραμμα και επιλογή παιδιών που θα συμμετάσχουν, όπως επίσης και τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και την επιλογή χώρων για εκπαίδευση και ξενάγηση.

Στο δεύτερο πεδίο θα γίνει η υλοποίηση των μαθημάτων και των βιωματικών ξεναγήσεων, με φωτογραφική τεκμηρίωση και καταγραφή των στόχων που επιτεύχθηκαν και τέλος, η τρίτη και τελευταία φάση θα αφορά στην αξιολόγηση και παράδοση του προγράμματος, καθώς επίσης και τον σχεδιασμό των ξεναγήσεων από τους εκπαιδευμένους "Μικρούς Ξεναγούς".

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο θεσμός, πλέον, των "Μικρών Ξεναγών Ερμούπολης", που άρχισε τη δράση του το 1993 με πρωτοβουλία της αρχαιολόγου, Μαίρης Ρώτα, έχει υλοποιήσει δεκάδες δράσεις που στοχεύουν στην προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μέσα από έναν ευχάριστο και βιωματικό τρόπο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει "αγκαλιάσει", αλλά έχει ταυτόχρονα έχει "αγκαλιαστεί" από εκατοντάδες παιδιά, αλλά και από γονείς που στηρίζουν διαχρονικά τη συγκεκριμένη δράση.

"Στοχεύουμε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του προγράμματος των Μικρών Ξεναγών"

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, με εισηγήτρια την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, ο θεσμός των "Μικρών Ξεναγών" αποτελεί για τόσο για το Δήμο, όσο και για το νησί, μία σημαντική δράση με διαχρονικά θετικά αποτελέσματα.

"Η μέχρι σήμερα πορεία των Μικρών Ξεναγών είναι σημαντική, καθώς παρέχει σημαντική προσφορά πολιτισμού για το νησί μας. Επιθυμία μας είναι να συνεχίσει αυτό το έργο, όπως άλλωστε αυτό επιθυμεί και η εμπνεύστρια του θεσμού, Μαίρη Ρώτα. Με σταθερά θεμέλια, και καινοτομία, προκειμένου να συμβαδίζει και με τη σημερινή εποχή. Δεδομένου ότι ο θεσμός των μικρών ξεναγών παρέχει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών πολιτισμού για τον τόπο, οφείλουμε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητά του", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας στη συνέχεια τους σκοπούς της δράσης, επισήμανε ότι "στοχεύουμε στη δημιουργία μίας μεγαλύτερης ομάδας ανθρώπινου δυναμικού, με εξειδικευμένο προσωπικό στο κομμάτι του πολιτισμού, προκειμένου αυτή η δράση να είναι βιώσιμη. Αυτή η πρόταση θα βοηθήσει το Δήμο να ανταποκριθεί στον αυξημένο αριθμό παιδιών που υπάρχει, καθώς το ενδιαφέρον είναι έντονο. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο εθελοντισμός μπορεί να λειτουργήσει μέχρι ενός ορίου. Στοχεύουμε ουσιαστικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του προγράμματος των Μικρών Ξεναγών", επισημαίνοντας προς το σώμα ότι προς αυτή την κατεύθυνση, της αναβάθμισης δηλαδή του προγράμματος, θα υπάρξει και συνεργασία και με τον Παύλο Χατζηγρηγορίου.