Η Λαογραφική Έκθεση της Ποσειδωνίας έκλεισε ένα χρόνο ζωής και παρουσίας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής

Περιήγηση στην παράδοση

Τερέζα Πρίντεζη: "Η έκθεση δίνει μια ευκαιρία, στους νεότερους να γνωρίσουν, στους παλαιότερους να θυμηθούν και στα αντικείμενα αυτά να επιζήσουν στο χρόνο"

Ένα χρόνο ζωής, προσφέροντας ένα ακόμη βήμα στην ανάδειξη και διάσωση της πλούσιας παράδοσης και πολιτισμού, έκλεισε η Λαογραφική Έκθεση της Ποσειδωνίας.

Η έκθεση, η οποία λειτουργεί βάση της προσφοράς εθελοντών, στεγάζεται στο ακίνητο του πρώην αναψυκτηρίου, φιλοξενώντας εκθέματα μίας άλλης εποχής.

Για τη λειτουργία της έκθεσης, η οποία έχει τραβήξει τα βλέμματα, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον μαθητών, κατοίκων, αλλά και παραθεριστών της Σύρου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" το πρώην μέλος της τοπικής κοινότητας και εκ των πρώτων δημιουργών της, Τερέζα Πρίντεζη, καθώς επίσης και ο Μάρκος Βιδάλης, ο οποίος προσέφερε με μεγάλη αγάπη τα αντικείμενα και τα εργαλεία που εκτίθενται.

Η αρχή έγινε το 2023

Η Λαογραφική Έκθεση της Ποσειδωνίας δημιουργήθηκε έπειτα από μία σειρά ενεργειών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία έθεσε ως στόχο να "ξεμπλέξει" το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου του πρώην αναψυκτηρίου.

Για το ιστορικό του θέματος, στο προεκλογικό πρόγραμμα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής υπήρχε η πρόθεση εξεύρεσης λύσης χρήσης και λειτουργίας του κτηρίου του πρώην αναψυκτηρίου της Ποσειδωνίας. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο οίκημα παρ' όλο που είναι χαρακτηρισμένο δημοτικό, βρίσκεται σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Οι συντονισμένες ενέργειες που είχαν ως σκοπό το συγκεκριμένο οικόπεδο να παραχωρηθεί από την Κτηματική στον Δήμο, με στόχο την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου για κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, ευοδώθηκαν έως ένα σημείο, καθώς εκκρεμεί η οριστική απόφαση και από τον Αύγουστο του 2023, λειτουργεί ως λαογραφικός χώρος.

Η Λαογραφική Έκθεση Ποσειδωνίας απέχει πολύ από ένα Μουσείο, δεν παύει όμως να εκθέτει αντικείμενα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι γονείς και οι παππούδες της περιοχής.

Στον χώρο αυτό, λοιπόν, εκτίθενται μικροί "θησαυροί" που συγκεντρώθηκαν με κόπο και μεράκι και οι οποίοι χάνονται αργά και σταθερά στο πέρασμα του χρόνου.

Μέσα από την έκθεση, υπεύθυνη της οποίας είναι η εκάστοτε δημοτική κοινότητα, δίνεται μία ευκαιρία, στους νεότερους να γνωρίσουν, στους παλαιότερους να θυμηθούν και στα αντικείμενα αυτά να επιζήσουν στο χρόνο.

"Η Λαογραφική Έκθεση είναι ένας σημαντικός πόλος της Σύρου"

"Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί ένα χώρο παράδοσης και κουλτούρας μίας σημαντικής περιοχής της Σύρου, της Ποσειδωνίας, που αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς του νησιού.

Άλλωστε είναι οι ρίζες μας και τα μόνα δώρα διαρκείας που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας είναι οι ρίζες και τα φτερά", δήλωσε στην εφημερίδα το πρώην μέλος της τοπικής Κοινότητας και εκ των πρώτων δημιουργών της, Τερέζα Πρίντεζη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η λειτουργία της Λαογραφικής Έκθεσης στηρίζεται στον εθελοντισμό, αλλά και στην τεράστια αγάπη του Μάρκου Βιδάλη, ο οποίος προσέφερε τα αντικείμενα και τα εργαλεία που εκτίθενται.

"Υπεύθυνη για τη διαχείριση της έκθεσης είναι η τοπική κοινότητα της Ποσειδωνίας, αλλά η λειτουργία της βασίζεται στον εθελοντισμό συγκεκριμένων ατόμων. Συγκεκριμένα, της Ρόζας Φρέτη, μέλών της κοινότητας και εθελοντών δηλαδή. Πρέπει να τονίσω ότι η συντήρηση και η επισκευή του κτηρίου έγιναν από δωρεές μελών, κατοίκων και επιχειρηματίες της Ποσειδωνίας", σημείωσε.

Στην ερώτηση τι μπορεί να δει ο επισκέπτης στην συγκεκριμένη έκθεση η κα. Πρίντεζη υπογράμμισε ότι αυτό που θα αντικρίσει είναι ένα παραδοσιακό σπίτι της Ποσειδωνίας, εμπεριέχοντας όλα τα αντικείμενα μιας άλλης εποχής, καθώς επίσης και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι, οι ξυλουργοί και του ψαρά.

"Έχουμε δημιουργήσει στο σύνολό της ένα σπίτι, αγροτόσπιτο του χωριού, όπως από τα πολλά που υπήρχαν στην περιοχή. Δηλαδή, υπάρχει μία μικρογραφία της κρεβατοκάμαρας, της κουζίνας, της σάλας - το καλό δωμάτιο της οικίας. Επίσης, υπάρχουν εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι, οι ξυλουργοί και του ψαρά", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα έχει δημιουργηθεί και μία ξεχωριστή γωνιά αφιερωμένη στον Συριανό ρεμπέτη μουσικό, Αργύρη Δαλέζιο.

"Επίσης, σε όλα αυτά τα αντικείμενα, θα πρέπει να προστεθεί και η ξεχωριστή έκθεση αντικειμένων που έχουμε δημιουργήσει προς τιμή του δικού μας, Συριανού μουσικού, Αργύρη Δαλέζιου, όπου μετά από δωρεά της οικογένειάς του φιλοξενούμε προσωπικά του αντικείμενα", υποστήριξε.

Στην επισήμανση ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου, η κα. Πρίντεζη ανέφερε ότι "την έκθεση έχουν επισκεφθεί, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, γκρουπ από κρουαζιερόπλοια, παραθεριστές και μαθητές. Εκτός από την έκθεση, έχουμε διοργανώσει και εκδηλώσεις, όπως τη λεγόμενη "βεγγέρα", με ιστορίες από το παρελθόν, ενώ έχουμε στόχο την επόμενη χρονιά υπάρχει το σκεπτικό για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων με θέμα που άπτονται της ιστορίας της περιοχής".

Κλείνοντας, δήλωσε ότι σκοπός τους είναι το περαιτέρω άνοιγμα προς την τοπική και μαθητική κοινωνία της Σύρου, διατυπώνοντας ταυτόχρονα και την πικρία που υπάρχει, καθώς, όπως είπε, η Λαογραφική Έκθεση, δεν έχει συμπεριληφθεί στο πολιτιστικό ή οποιοδήποτε άλλο έντυπο και πρόγραμμα του Δήμου.

"Γενικά επιθυμούμε να γίνει ένα άνοιγμα, ώστε να μας μάθει ο κόσμος. Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν, άρα δεν γίνεται αναφορά για κάποιο όφελος εκ μέρους μας. Αυτό που ζητάμε είναι να συμπεριληφθούμε στα έντυπα του Δήμου, ώστε ο κόσμος να μάθει ότι εκτός από τις άλλες εκθέσεις, όπως της Άνω Σύρου, υπάρχει και μία Λαογραφική Έκθεση και στην Ποσειδωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, παρ' όλο που γνωρίζουμε ότι έχει γίνει αίτηση από την τοπική κοινότητα Ποσειδωνίας", κατέληξε στις δηλώσεις της.

"Η προσφορά μου έγκειται στην αγάπη για την παράδοση της περιοχής μας"

"Η συλλογή των εκθεμάτων έχει γίνει από την περιοχή της Ποσειδωνίας. Πολύ πριν τη δημιουργία της έκθεσης, τα είχα συγκεντρωμένα στο σπίτι μου, προσφέροντας τη δυνατότητα να τα επισκέπτονται κυρίως μαθητές, αλλά και πολίτες", δήλωσε στην εφημερίδα ο δωρητής των αντικειμένων, Μάρκος Βιδάλης.

"Είχα δημιουργήσει δηλαδή μία μικρή έκθεση. Μετά τη λειτουργία του συγκεκριμένου κτηρίου, όλα αυτά που υπάρχουν στην Λαογραφική Έκθεση τα δώρισα στον Δήμο, με τη βασική προϋπόθεση να εκτίθενται στον χώρο. Στην περίπτωση που παύσει η λειτουργία του, αυτά θα επιστρέψουν στην ιδιοκτησία μου. Είμαι συλλέκτης, διότι αγαπάω την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής μας και προχώρησα σε αυτή τη δωρεά, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να τα δουν από κοντά", σημείωσε χαρακτηριστικά.