"Έφυγε" από τη ζωή ο διεθνούς φήμης μαέστρος Πήτερ Τιμπόρις
- Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024 - 12:01
Μία δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή το πρωί της Τρίτης, 17 Σεπτεμβρίου, καθώς "έφυγε" από τη ζωή ο διεθνούς φήμης μαέστρος, Πήτερ Τιμπόρις, ο οποίος ήταν επίτιμος δημότης του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, στην οποία είχε πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις και παραστάσεις κατά το παρελθόν.
Ο Πήτερ Τιμπόρις, ήταν εκείνος που σύστησε την όπερα στο ευρύ κοινό της Σύρου και των Κυκλάδων, μέσω του "Φεστιβάλ Αιγαίου", με πλήθος εμβληματικών εμφανίσεων στο Θέατρο Απόλλων και στην Πλατεία Μιαούλη.
Βιογραφικό
Ο Παναγιώτης Ernest Tιμπόρης γεννήθηκε στην Sheboygan του Wisconsin της Αμερικής, στις 31 Οκτωβρίου του 1947, από τον Ernest Peter Tiboris, έναν οδοντίατρο από το Sheboygan στο Wisconsin και την Στέλλα Μενά, από το Waukeegan του Illinois, η πρώτη γενιά των Ελληνοαμερικάνικων από την Ελληνική Ορθόδοξη Πίστη. Οι οικογενειακές του ρίζες προέρχονται από το Τριπόταμο της Μεγαλόπολης που βρίσκεται στην Αρκαδία.
Το ενδιαφέρον του για την ελληνική κουλτούρα και μουσική ξεκίνησαν στην ηλικία των πέντε με τα μαθήματα πιάνο και συνεχίστηκε στα εννέα του χρόνια με τα οργανικά μαθήματα που δίνονταν από τον αιδεσιμότατο πατέρα Peter Murtos στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στη Sheboygan. Στην ηλικία των επτά έγινε οργανοπαίκτης στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.
Ο Παναγιώτης Τιμπόρης ολοκλήρωσε τις πτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στη μουσική εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison το 1970 και 1974 αντίστοιχα. Ενώ ήταν ακόμη φοιτητής, έγινε βοηθός χοράρχη στη Χορωδία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ευαγγελισμού στο Madison, του Μιχαήλ Πέτροβιτς. Από το 1969 έως το 1971, έχει συνθέσει πέντε κομμάτια από ελληνική ορθόδοξη λειτουργική μουσική, που δεν έχουν δημοσιευτεί, αλλά εκτελούνται από διάφορες χορωδίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ σε αυτήν την ημέρα.
To 1980 έλαβε το διδακτορικό του πάνω στη Μουσική Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο του Illinois στη Urbana-Champagne. Από το 1972 έως το 1984, δίδαξε σε κολλέγια στο Wisconsin, στο Illinois, στο New Hampshire, και στη Louisiana.
Ενόσω υπηρετούσε ως Αναπληρωτής Καθηγητής Μουσικής στο University of Southwestern Louisiana στο Lafayette το 1983, ο Παναγιώτης Τιμπόρης κλήθηκε να οργανώσει μια συναυλία στη Νέα Υόρκη για τον εορτασμό της 25ης επετείου του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου ως Προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βορείου και Νοτίου Αμερικής . Με τη συναυλία που διοργανώθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1984, στο Alice Tully Hall, του Lincoln Center, όπου συγκέντρωσε μαζί σολίστες, χορωδιακά από τη Λουϊζιάνα και τη Νέα Υόρκη καθώς και το American Symphony Orchestra για ένα πρόγραμμα με ελληνικό θέμα, έκανε το ντεμπούτο του ο Παναγιώτης Τιμπόρης και η ίδρυση της MidAmerica Productions σηματοδοτώντας την Νέα Υόρκη.
Από τότε, έχει διαμορφώσει δύο διαφορετικές και άκρως επιτυχημένες καριέρες ως διευθυντής ορχήστρας της κλασικής μουσικής και ως επιχειρηματίας κλασικής μουσικής. Έχει διευθύνει μεγάλο μέρος του χορωδιακού ρεπερτορίου και πολλά συμφωνικά έργα, όπερες και μπαλέτα συμπεριλαμβάνοντας ανά τον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νέα Υόρκη πρεμιέρες των έργων του Μπετόβεν / Mahler, του Bruckner, του Ντίνου Κωνσταντινίδη, του Dello Joio, του Dohnányi, του Effinger, του Philip Glass, του Gregory Magarshak, του Mozart, του Nielsen, του Schnittke, του Taneyev, του Tchaikovsky και του Μίκη Θεοδωράκη, μεταξύ άλλων. Ένα από τα πιο περήφανα επιτεύγματα του είναι η διεξαγωγή της Πρεμιέρας Elektra του Μίκη Θεοδωράκη στο Carnegie Hall των Η.Π.Α το 2000.
Από την αρχή της καριέρας του, ο Peter Tiboris συγκέντρωσε επαίνους για τις παραστάσεις του. Η New York Times ονόμασε το ντεμπούτο του στη Νέα Υόρκη ως " έντονο... ‘έτοιμο για δράση’, ενεργητικό." Μετά από μια παράσταση με χορωδιακά κομμάτια από τον Kodály και Nielsen, η Daily News, δήλωσε ότι «Ο Τιμπόρης...αποδείχθηκε ότι είναι ένας μουσικός με αποφασιστική αρμοδιότητα». Ο κριτικός του περιοδικού The New Yorker, Andrew Porter, αναθεωρώντας το ορατόριο του συνθέτη Handel Israel in Egypt το 1987 στο Avery Fisher Hall , δήλωσε: « Μία μεγάλη χορωδιακή μουσική η οποία τραγούδησε με θέρμη, με ανυπομονησία, και με ακρίβεια. Αποδείχθηκε εξαιρετική. "
Εκτός από τις συναυλίες του στη Νέα Υόρκη, ο Παναγιώτης Τιμπόρης έχει δώσει παραστάσεις σε 20 χώρες: στην Αλβανία, στην Αυστρία, στη Βουλγαρία, στο Καναδά, στη Τσεχία, στην Αίγυπτο, στη Γερμανία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στο Μεξικό, στη Πολωνία, στη Πορτογαλία, στη Ρουμανία, στη Ρωσία, στη Σερβία, στην Ισπανία, στην Τουρκία και στην Ουκρανία. Έχει διευθύνει διακεκριμένες ορχήστρες όπως: η Royal Philharmonic και London Philharmonia (Μεγάλη Βρετανία), η Niedersächsische Orchester του Hannover (Γερμανία), η φιλαρμονικές της Πράγας και του Μπρνο (Τσεχία), η Εθνική Όπερα του Κάιρο (Αίγυπτος), η Αμερικανική Συμφωνική Ορχήστρα (USA) , η Ραδιοτηλεοπτική Συμφωνική Ορχήστρα της Μόσχας (Ρωσία), η Société Philharmonique de Montréal (Καναδάς), η Συμφωνική Ορχήστρα του Ισραήλ Rishon Le-Zion, η Orchestra del Teatro dell’Opera di Roma (Ιταλία), και η Orchestra di Siciliana di Palermo .
Ως επιχειρηματίας έχει δώσει σε χιλιάδες τραγουδιστές και μουσικούς την ευκαιρία να δώσουν παραστάσεις στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Οι χώροι για τις συναυλίες της MidAmerica στην Νέα Υόρκη περιλαμβάνουν τις Stern Auditorium , Weill Recital Hall και Zankel Hall στο Carnegie Hall καθώς και τα Avery Fisher Hall και Alice Tully Hall, στο Lincoln Center . Η αρχική χορωδιακή μορφή στο Carnegie Hall έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει Madrigal Festivals, National Wind Ensemble, Vocal Jazz Festivals, Εθνικό Φεστιβάλ Ορχήστρας Νέων, Sweet Adelines και συναυλίες σόλο. Η εταιρεία έχει επίσης γίνει ένα σημείο αναφοράς για πολλές συναφή επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων τις Elysium Recordings, ένα CD label, τη Manhattan Philharmonic, μια ανεξάρτητη ορχήστρα της Νέας Υόρκης; ένα σόλο και μουσική δωματίου στο Weill Recital Hall, Alice Tully Hall, Merkin Hall, και στο Symphony Space καθώς και το Φεστιβάλ του Αιγαίου , το οποίο ανακηρύχτηκε ως "Το καλύτερο Φεστιβάλ στην Μεγάλη Ελλάδα 2011 " από τους κριτικούς μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών μουσικής και Θεάτρου, στην Αθήνα, Ελλάδα.
Ένα μακροχρόνιο μέλος της «Ηγεσίας–100» Ο Παναγιώτης Τιμπόρης είναι παντρεμένος με την Eilana Lappalainen , μία διεθνώς δραματική σοπράνο και έχει δύο παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του, τον Ernest Peter Τιμπόρη, που γεννήθηκε το 1979, και τη Stephanie Τιμπόρη , που γεννήθηκε το 1982 . Ο αδελφός του, Γκας, ένας οδοντίατρος, γεννήθηκε το 1948 στην Sheboygan, Ουισκόνσιν.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με αφιέρωμα στην Ερμούπολη η "αυγή" του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου
8 Ιουλ. 2016 - 18:01 - Ο Αγιασμός των Υδάτων
3 Ιαν. 2025 - 6:30 - Πολιτισμός, ιστορία και παράδοση
3 Ιαν. 2025 - 6:16 - Σύρος: Συνταξιοδοτείται η "ψυχή" του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, Αχιλλέας Δημητρόπουλος
30 Δεκ. 2024 - 15:02 - Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Ωράριο λειτουργίας επισκέψιμων πολιτιστικών χώρων
30 Δεκ. 2024 - 14:10