Έντονη διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Πολιτισμού για τη μετακίνηση του εμβληματικού αγάλματος από τη Σαντορίνη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μήλο της έριδος η Κόρη και το Αρχαιολογικό Μουσείο

Νίκη Τσέκου: "Η Κόρη είναι ένα αριστούργημα και το χρησιμοποιούν. Αυτό όμως δε το δεχόμαστε, διότι είναι συνδεδεμένο με τον τόπο που βρέθηκε"

Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στη Σαντορίνη η απόφαση για τη δεύτερη κατά σειρά μετακίνηση του εμβληματικού αγάλματος της Κόρης της Θήρας στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην έκθεση "Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων", που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Μάλιστα, "Οι Φίλοι της Κόρης της Αρχαίας Θήρας", απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, προκειμένου να ανασταλεί η μετακίνηση του αγάλματος, μετακίνηση την οποία χαρακτηρίζουν ως προβολή στην ηθική και οικονομική προσφορά των Θηραίων.

Για το θέμα μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" η ανιψιά του αρχαιολόγου, Χαράλαμπου Σιγάλα που ανακάλυψε στην αρχαία Θήρα το άγαλμα της Κόρης, Νίκη Τσέκου, η οποία χαρακτήρισε την παρουσία του αγάλματος στο νησί, ως θέμα τιμής.

"Είναι θέμα τιμής η Κόρη να παραμείνει στη Θήρα"

"Είμαι ανιψιά του αρχαιολόγου, Χαράλαμπου Σιγάλα, που ανακάλυψε την Κόρη, επιθυμία του οποίου ήταν το άγαλμα να στεγαστεί σε ειδικό πλαίσιο στο Μουσείο της Σαντορίνης και όχι να μετακινηθεί. Η Κόρη είναι αδημοσίευτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει μελετηθεί από την επιστημονική κοινότητα όπως πρέπει. Είναι ένα εμβληματικό εύρημα του Μουσείο της Σαντορίνης και όπως όλοι γνωρίζουμε κανένα Μουσείο στον κόσμο δεν στέλνει τέτοιους είδους αγάλματα από εδώ και από εκεί", δήλωσε στην εφημερίδα η κα. Τσέκου, η οποία στη συνέχεια πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα άγαλμα ύψους 2,5 μέτρων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή μετακίνησή του.

Στην ερώτηση για ποιο σκοπό γίνεται αυτή η μετακίνηση της Κόρης, ανέφερε ότι "η δικαιολογία που χρησιμοποίησαν την προηγούμενη φορά που την πήραν εν κρυπτό στη Ρώμη, ήταν ότι το Μουσείο της Σαντορίνης ήταν κλειστό. Τώρα το Μουσείο είναι έτοιμο. Γιατί δεν το λειτουργούν; Και αν το ανοίξουν, ποιος μας εγγυάται ότι το επόμενο φθινόπωρο δεν θα το ξανά κλείσουν προκειμένου να μετακινήσουν και πάλι το άγαλμα; Η Κόρη είναι ένα αριστούργημα και το χρησιμοποιούν. Αυτό όμως δε το δεχόμαστε, διότι είναι συνδεδεμένο με τον τόπο που βρέθηκε".

Στην επισήμανση εάν αυτή η επιστολή διαμαρτυρίας θα εισακουστεί από τους αρμοδίους, η κα. Τσέκου απάντησε κατηγορηματικά ότι "έχει χαθεί πλέον η εμπιστοσύνη. Το ίδιο έχει συμβεί και με τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί για τη λειτουργία του Μουσείου, που τη μεταθέτουν από χρόνο σε χρόνο. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη για το τι πρόκειται να γίνει".

Το περιεχόμενο της επιστολής προς το ΥΠΠΟ

Μέσω της επιστολής διαμαρτυρίας προς το ΥΠΠΟ, την οποία υπογράφουν οι διαχειρίστριες της ομάδας "Φίλοι της Κόρης της Αρχαίας Θήρας" που αριθμεί 1700 μέλη, ζητείται η άρση της μετακίνησης του εμβληματικού για τη Σαντορίνη αγάλματος, το οποίο ανακάλυψε ο αρχαιολόγος, Χαράλαμπος Σιγάλας, πριν από 24 χρόνια.

"'Όπως γνωρίζετε το 2000, ο αείμνηστος Θηραίος αρχαιολόγος Χαράλαμπος Σιγάλας ανακάλυψε στην αρχαία Θήρα το εμβληματικό και μοαναδικό άγαλμα της Κόρης. Αυτή η ανακάλυψη έφερε στην επιφάνεια εντυπωσιακά νέα για τον πολιτισμό της αρχαίας Θήρας στη σύγχρονη ζωή μας και μαζί ενδιαφέρον για γνώση, κατανόηση και εκτίμηση του θαμμένου θησαυρού μας. Έφερε δέος μπροστά στο κολοσσιαίο άγαλμα, που συμβόλισε υπέρτατες εσωτερικές αξίες, στρέφοντας προς αυτές τον κυκλαδίτικο μικρόκοσμό μας και την παγκόσμια κοινότητα που επισκέπτεται τη Σαντορίνη. Έτσι καταγράφηκε η Κόρη στη συνείδηση τη δική μας και των συγχωριανών μας, ως τιμή", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημαντική χρηματοδότηση του Δήμου για την ανακαίνιση του αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο θα στεγάσει και το σημαντικό αυτό εύρημα.

"Με χαρά πληροφορηθήκαμε την πρόταση του Δημάρχου Θήρας προ 10ετίας, να χρηματοδοτήσει ο Δήμος μας τις εργασίες ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου συνάπτοντας προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ, προκειμένου να εκτεθεί η Κόρη και σε συνομιλία με τα άλλα ευρήματα, να αφηγείται την ιστορία της Αρχαίας Θήρας. Παρότι γνωρίζαμε οτι τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Σαντορίνης δεν μένουν στο νησί, αλλά καλύπτουν έξοδα άλλων τόπων, δεν εναντιωθήκαμε, αλλά προτιμήσαμε να στερηθούμε ως δημότες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που θα κάλυπταν άλλες επείγουσες ανάγκες μας, θεωρώντας ύψιστο αγαθό να αποδοθεί σε εμάς, στα παιδιά μας και στους επισκέπτες μας το σύμβολο του πολιτισμού μας".

Στην ίδια επιστολή γίνεται αναφορά στην κρυφή, όπως υπογραμμίζεται, μετακίνηση του αγάλματος στην Ρώμη, αλλά και στη μη λειτουργία του Μουσείου.

"Τον Μάιο του 2023 πληροφορηθήκαμε οτι παρά την υπόσχεσή σας (Σεπτ. 2022) ότι "το καλοκαίρι του 2023 που θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, όλοι θα μπορούν να θαυμάζουν την Κόρη" στη Σαντορίνη, η Κόρη είχε φυγαδευτεί κρυφά από το νησί για να πάει σε έκθεση στην Ρώμη και το Μουσείο μας δεν άνοιξε. Διαμαρτυρηθήκαμε εγγράφως γι αυτό και δημιουργήσαμε στο facebook την ομάδα των Φίλων της Κόρης της Αρχαίας Θήρας, που σήμερα αριθμεί 1.700 μέλη.

Με το υπ' αρ. 392166/27-11-2023 ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Αθανασούλης μας απάντησε οτι ο δανεισμός του αγάλματος στην έκθεση της Ρώμης "κρίθηκε δυνατός με δεδομένη τη μη επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας" κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που γίνονταν εργασίες ανακαίνισης του Μουσείου μας και "αποτελούσε μια μοναδική ευκαιρία περαιτέρω προβολής του έργου" και οτι "μετά την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας και τη μόνιμη πλέον έκθεση στο θηραϊκό κοινό και τους επισκέπτες της Θήρας του αριστουργηματικού αυτού έργου, θα είναι αδύνατος πλέον ο δανεισμός του".

Η επιστολή διαμαρτυρίας κλείνει τονίζοντας ότι η αξία της Κόρης για τους κατοίκους της Σαντορίνης είναι ανεκτίμητη, ζητώντας παράλληλα την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

"Για εμάς τις Κυκλαδίτισσες η παρουσία της Κόρης στο νησί μας, είναι ζήτημα τιμής. Για αυτό οι συγκεκριμένες ενέργειες του ΥΠΠΟ συνιστούν προσβολή στην ηθική και οικονομική προσφορά της κυκλαδικής κοινωνίας μας, που αδίκως στερείται τα πολλαπλά οφέλη από την έκθεση της Κόρης στον τόπο της. Η αξία της Κόρης μπορεί να είναι υπολογίσιμη για τους εκτιμητές, αλλά για εμάς είναι ανεκτίμητη. Μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη και ανταλλάξιμη σε παζάρια αρχαιολογικής διπλωματίας, αλλά για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη και αναντικατάστατη. Ζητάμε να μην ξαναφύγει η Κόρη από τη Σαντορίνη, να μην κλείσει το Μουσείο το φθινόπωρο, ώστε να προκύψει και τρίτη "ευκαιρία" για περιοδεία της Κόρης και την άμεση απάντησή σας στα αιτήματά μας".