“Έκλεισε” μία πολύχρονη υποχρέωση
- Σήμερα - 6:15
Σπάνια αντικείμενα και έγγραφα του 19ου αιώνα που φιλοξενούνταν από το 2000 σε ειδικό εκθεσιακό χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου, επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον και συγκεκριμένα, στα Γενικά Αρχεία στο παράρτημα Σύρου.
Τα σπάνια "ντοκουμέντα" που είχαν παραχωρηθεί από τα ΓΑΚ προς το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, παρέμεναν επί περίπου 24 χρόνια στο χώρο του Μουσείου, "παραβιάζοντας" ουσιαστικά την "συμφωνία" που είχε γίνει μεταξύ των δύο πλευρών.
Για την ολοκλήρωση μίας πολυετούς υποχρέωσης του Δήμου, έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας αντιγράφων με στόχο την επανατοποθέτησής τους, στο Βιομηχανικό Μουσείο.
"Πίσω στα ΓΑΚ τμήματος πρωτότυπων αρχείων"
Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, τονίζοντας ότι ικανοποιήθηκε μία υποχρέωση ετών.
"Θέλω να ενημερώσω το σώμα ότι μία υποχρέωση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και συγκεκριμένα του Βιομηχανικού Μουσείου απέναντι στα Γενικά Αρχεία του Κράτους νομού Κυκλάδων, ολοκληρώθηκε, με την επιστροφή ενός τμήματος από πρωτότυπα αρχεία που βρισκόταν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου", τόνισε χαρακτηστικά.
Όπως έκανε γνωστό η κα. Μενδρινού τα συγκεκριμένα αρχεία, στα οποία ενδεικτικά συμπεριλαμβάνονται και σχέδια του Ερνέστο Τσίλερ, επιστράφηκαν στην ιδιοκτησία των ΓΑΚ Σύρου, ικανοποιώντας μία υποχρέωση, όπως χαρακτηριστικά είπε, που βρισκόταν σε εκκρεμότητα για πάνω από 15 χρόνια.
Μάλιστα, απευθυνόμενη προς τη δημοτική σύμβουλο της παράταξης "Σύρος Εξ Αρχής", Αγγελική Ψιλοπούλου, η οποία επί πολλά χρόνια διετέλεσε υπεύθυνη του Γενικού Αρχείου Κυκλάδων, επιθυμία τόσο της Δημοτικής Αρχής, όσο και του Τμήματος Πολιτισμού είναι η δημιουργία αντιγράφων των συγκεκριμένων αρχείων, ώστε να συμπεριληφθούν εκ νέου, σε έκθεση του Βιομηχανικού Μουσείου.
"Μέχρι να το επιτύχουμε αυτό, θα αντικατασταθεί ο εκθεσιακός χώρος που φιλοξενούσαν τα συγκεκριμένα σπάνια για την ιστορία του τόπου αρχεία", σημείωσε καταλήγοντας η αντιδήμαρχος Πολιτισμού.
"Ήταν μία ηθική υποχρέωση που ολοκληρώθηκε"
Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος κα. Ψιλοπούλου τοποθετούμενη επί του θέματος υποστήριξε ότι η επιστροφή των συγκεκριμένων σπάνιων "ντοκουμέντων" στα αρχεία των ΓΑΚ ήταν μία πολύχρονη υποχρέωση του Δήμου, αλλά και του Βιομηχανικού Μουσείου.
"Η επιστροφή των αρχείων όντως αποτελούσε μία υποχρέωση του Δήμου. Το 2000, έτος εγκαινίων του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, τα Γενικά Αρχεία Κυκλάδων, είχαν παραχωρήσει με τη μορφή δανείου τα συγκεκριμένα αρχεία προς το Μουσείο για έξι μόνο μήνες και πέρασαν από τότε 24 ολόκληρα χρόνια. Το θέμα του "επαναπατρισμού" των συγκεκριμένων αρχείων είχε περάσει με απόφαση δημοτικού συμβουλίου επί δημαρχίας Γιώργου Μαραγκού και επί αντιδημαρχίας της κας. Μενδρινού, με την οποία είχαμε ομολογουμένως μία πολύ καλή συνεργασία. Δεν προχώρησε τότε το θέμα, αλλά και ούτε και με την προηγούμενη ηγεσία του Τμήματος Πολιτισμού και ερχόμαστε στο “σήμερα” με αυτή την ευτυχή κατάληξη. Ήταν μία ηθική υποχρέωση που ολοκληρώθηκε", κατέληξε η κα. Ψιλοπούλου.
Να σημειωθεί ότι παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Τμήματος Παιδείας, Δομένικος Σαγκινέτος, ο οποίος διερωτήθηκε εάν τελικά η επιστροφή των συγκεκριμένων αρχείων ήταν η σωστή απόφαση, ως προς την εκθεσιακή τους μορφή.
"Δεν ξέρω σε ποιο μέρος τελικά θα πρέπει να βρίσκονται αυτά τα αρχεία. Μπορεί η κα. Μενδρινού να μιλά για την αναγκαιότητα της επιστροφής τους, διότι υπήρχε αυτή η υποχρέωση, όμως από την άλλη το να βρίσκονται αυτά κλεισμένα σε ένα ντουλάπι εντός του Ιστορικού Αρχείου και να μην εκτίθενται στο Μουσείο, είναι μία άλλη συζήτηση", είπε χαρακτηριστικά.
"Προσπάθεια δημιουργίας αντιγράφων"
Μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη" για το πέρασμα των αρχείων στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Γενικών Αρχείων, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, δήλωσε ότι "όταν πραγματοποιήθηκαν το 2000 τα εγκαίνια του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, είχε δημιουργηθεί με αρχεία των ΓΑΚ μία έκθεση. Πρέπει να επισημάνω ότι τα συγκεκριμένα αρχεία είχαν παραχωρηθεί για το διάστημα των έξι μηνών, ουσιαστικά για τα εγκαίνια και μόνο. Μιλάμε για πρωτότυπα έργα του Ερνέστο Τσίλερ με σχέδια του Δημαρχείου, αφίσες από το θέατρο στο Νησάκι, αντικείμενα τα οποία απεικόνιζαν τη δημιουργία της Ερμούπολης τον 19ο αιώνα. Ιστορικά και πολιτιστικά ντοκουμέντα. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε ένα πάγιο αίτημα από πλευρά των Γενικών Αρχείων για την επιστροφή τους, κάτι το οποίο υλοποιήσαμε".
Η κα. Μενδρινού έκανε γνωστό ότι από πλευράς του Τμήματος Πολιτισμού ζητήθηκε να υπάρξουν, με κόστος που θα επιβαρύνει το Δήμο, αντίγραφα των συγκεκριμένων αρχείων, ώστε να συνεχίσει η ύπαρξη της έκθεσης στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου, κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό από την κεντρική διεύθυνση των ΓΑΚ της Αθήνας.
"Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έχουμε, είναι να περιμένουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος που ¨τρέχει" για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Κράτους σε όλη την Ελλάδα. Όταν λοιπόν αυτό το πρόγραμμα υλοποιηθεί και στη Σύρο, θα υπάρξει η δυνατότητα παραχώρησης αντιγράφων, προκειμένου να ανασυσταθεί η συγκεκριμένη έκθεση", υπογράμμισε.
Στην ερώτηση εάν το κενό που δημιουργήθηκε στο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου με την απομάκρυνση των συγκεκριμένων αρχείων και εγγράφων, αντικαταστάθηκε, η κα. Μενδρινού σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "προς το παρόν έχουμε τοποθετήσει κάποια αντικείμενα και θα δούμε, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Μουσείου, την πραγματοποίηση μίας νέας έκθεσης".
Επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η ενέργεια αποτελούσε μία πολύχρονη υποχρέωση του Δήμου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού τόνισε ότι η παράδοση των πρωτότυπων αρχείων, έγινε με ιδιαίτερη προσοχή και επεξεργασία από εργαζομένους των ΓΑΚ Κυκλάδων, αλλά και από ειδικό συντηρητή.
"Η απομάκρυνση των συγκεκριμένων διήρκησε μία εβδομάδα, καθώς χρειάζονταν ειδική προσοχή, καθώς μιλάμε για πολύ σημαντικά έγγραφα. Πρέπει να επισημάνω ότι είχε γίνει πολύ καλή δουλειά όταν στήθηκε η έκθεση και δεν υπήρξε φθορά όλα αυτά τα χρόνια που παρέμειναν στον εκθεσιακό χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου", είπε, καταλήγοντας ότι αυτά τα "ντοκουμέντα" κατά την προσωπική της άποψη, θα πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση του κοινού.
"Άποψή μου είναι ότι τα αρχεία αυτά να είναι προσβάσιμα στους κατοίκους και στη νεολαία της Σύρου, προκειμένου να έρχονται σε επαφή με την ιστορία, τη βιομηχανική κληρονομιά της Ερμούπολης και γι' αυτό επιμένουμε στην επιστροφή τους με την μορφή των αντιγράφων", υπογράμμισε, σχολιάζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει χρονικός προσδιορισμός για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αρχείων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δράσεις αναβάθμισης
11 Σεπ. 2024 - 6:15 - Ψηφιακή αναπαράσταση της ξυλοναυπηγικής παράδοσης
2 Σεπ. 2024 - 6:16 - Έργα αποκατάστασης και συντήρησης
9 Μαΐου. 2024 - 6:15 - “Το Βιομηχανικό Μουσείο πρέπει να συμβάλει στη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας”
22 Ιαν. 2024 - 6:15 - Οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2023 δίνουν ραντεβού στην Ερμούπολη
9 Μαρ. 2023 - 6:15