Απολογιστική συνέντευξη της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού, στην "Κοινή Γνώμη"

"Μεθοδικότητα, σχεδιασμός και πολλή δουλειά"

"Η Σύρος αν κάτι έχει να προβάλει δεν είναι οι παραλίες της, αλλά η τεράστια ιστορία της και ο πολιτισμός της"

Μεθοδικότητα, σχεδιασμός και πολλή δουλειά για τη διάσωση και ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού στοιχείου της Σύρου, είναι τα βασικά στοιχεία τα οποία καταγράφει για τον χρόνο που πέρασε, το 2014, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Θωαμή Μενδρινού.

Με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου της ανάληψης των καθηκόντων της, η κα. Μενδρινού καταθέτει στην "Κοινή Γνώμη" μία σειρά από έργα και δράσεις τα οποία έχουν ως στόχο τη στήριξη και αναβάθμιση των πολιτιστικών χώρων του νησιού, αλλά και την προώθηση εκδηλώσεων και προγραμμάτων, τόσο με την οικονομική στήριξη Δήμου και ιδιωτών.

- Είστε ικανοποιημένη από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που προγραμματίσατε και υλοποιήσατε μέσα στο 2024; Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ποια θεωρείται τα πιο σημαντικά στοιχεία της χρονιάς που έφυγε;

"Δεν έχει σημασία αν είμαι εγώ ικανοποιημένη, αλλά ο τελικοί αποδέκτες, που είναι οι δημότες. Θα σας αναφέρω τα στοιχεία, τα οποία θεωρώ πως ήταν τα πιο σημαντικά μέσα στο 2024, για την εξέλιξη αυτού του νευραλγικού τομέα.

Έργο παρακαταθήκη: Καταθέσαμε πρόταση για την δημιουργία ψηφιακής ξενάγησης στην Ερμούπολη μέσα από το σπουδαίο έργο του Μάνου Ελευθερίου, όπου η πρόταση μας βγήκε πολύ υψηλά στη κατάταξη μεταξύ προτάσεων άλλων Δήμων, με εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 300.000.00 ευρώ.

Θέατρο Απόλλων: Από τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων μας, εξασφαλίσαμε χορηγία ύψους 60.000 από τον αξιότιμο κ. Μαρτίνο, για την αντικατάσταση των κουφωμάτων και αναμένουμε την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Έγινε αντικατάσταση δαπέδου σε όλα τα καμαρίνια, τοποθέτηση απινιδωτή και εκπαίδευση του προσωπικού για παροχή πρώτων βοηθειών, με παρεμβάσεις μας αναβαθμίσαμε αισθητικά την εικόνα της αυλή του θεάτρου, έγινε αντικατάσταση των μοκετών με καινούργιες, αλλάχθηκαν στο σύνολο τους οι λαμπτήρες των θεωρείων από ψυχρό σε θερμό φωτισμό και πάρα πολλές άλλες σημαντικές εργασίες οι οποίες το συντήρησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Βιομηχανικό Μουσείο: Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων του νησιού μας, πραγματοποιήσαμε έκθεση για την ναυπηγική τέχνη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επισκευάσαμε τις τουαλέτες του μουσείου όπου ήταν κλειστές λόγω βλαβών, επαναλειτουργήσαμε το ασανσέρ ώστε να έχουν πρόσβαση συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία μελέτη για το σκαγιοποιείο Αναιρούση, η οποία έχει σταλεί στο Υπουργείο Πολιτισμού για έγκριση, τοποθετήσαμε μεγάλες κλιματιστικές μονάδες στο πρώτο και δεύτερο όροφο και απομένει το ισόγειο για καλύτερες συνθήκες των επισκεπτών, διαμορφώσαμε χώρο στις αποθήκες Βελισσαρόπουλου ώστε να χρησιμοποιηθεί για συντήρηση μηχανημάτων, έκλεισε μια πολύχρονη υποχρέωση του Βιομηχανικού Μουσείου προς τα ΓΑΚ Κυκλάδων. Σημαντικά τεκμήρια επεστράφησαν με σκοπό να γίνουν αντίγραφα – μια υποχρέωση του Δήμου εδώ και 24 έτη.

Έπειτα από αίτημα μας, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εντάχθηκε στο μητρώο πολιτιστικών φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να αντλήσουμε χρηματοδοτήσεις για το νησί μας.

Δημιουργήσαμε νέους θεσμούς, όπως είναι το Σύρος Πολιτισμός Junior και το Παιδικό Καρναβάλι όπου μέσω αυτών, στοχεύουμε στην παροχή κατάλληλων ευκαιριών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων παιδιών και εφήβων.

Θέσαμε τις βάσεις για την ορθή λειτουργία, συνέχιση και εξέλιξη του θερμού των μικρών Ξεναγών με χρηματοδότηση πλέον από το Δήμο μας διότι κάθε χρόνο αναζητούσαμε χορηγίες και δεν υπήρχε σταθερότητα. Συνδέθηκε ο θεσμός μέσω συνεργασίας με το Ιστορικό Μουσείο Ερμούπολης.

Αίθουσα Τέχνης Βάτη & Πινακοθήκη Κυκλάδων: Εξασφαλίσαμε χορηγίες για μελέτες και εξοπλισμό για την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας για την αίθουσα Βάτη, εκδόθηκε και Πινακοθήκη Κυκλάδων περίπου 20.000 ευρώ. Έγινε πλήρης συντήρηση του πατώματος της Πινακοθήκης Κυκλάδων και καινούργια πόρτα εξόδου, για θέματα ασφαλείας.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω θερμά τον δήμαρχο κ. Αθανασίου και τους αντιδημάρχους Δημήτρη Κοσμά και Γιάννη Μαραγκό, διότι αν δεν είχαμε την άριστη συνεργασία την οποία και έχουμε, όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν υλοποιηθεί. Αν δεν είχε συναίνεση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών να γίνουν όλες αυτές οι εργασίες στο θέατρο, όσο και να ήθελα δεν θα μπορούσα να τις υλοποιήσω".

- Ποια είναι η θέση σας περί μη συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτισμού;

"Η Επιτροπή Πολιτισμού δεν λειτούργησε τους πρώτους μήνες της θητείας μας λόγω υποστελέχωσης του τμήματος Πολιτισμού. Το τμήμα στηρίζεται διοικητικά από εμένα ως αιρετή και δυστυχώς από μια μόνο υπάλληλο και συγκεκριμένα από την προϊσταμένη του Τμήματος. Έπειτα από ενέργειες του δημάρχου, ορίστηκε γραμματέας της Επιτροπής και πλέον συνεδριάζουμε πολύ συχνά και υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των μελών".

- Ποια είναι τα σχέδιά σας για τους πολιτιστικούς χώρους; Υπάρχει σχεδιασμός για την περαιτέρω αναβάθμισή τους;

"Υπάρχει σχεδιασμός, μεθοδικότητα και πολλή δουλειά από εμάς. Η σωστή συντήρηση και κυρίως τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των πολιτιστικών χώρων, για εμάς αποτελούν προτεραιότητα. Έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από ενέργειες μέσα στο 2025, όπως πράξαμε και το πρώτο έτος της θητείας μας. Επιθυμώ να μην κάνω εξαγγελίες, αλλά να γνωστοποιώ κάτι όταν ο στόχος υλοποιείται.

Το θεωρώ πιο τίμιο απέναντι στους δημότες, διότι για να υλοποιηθεί κάτι στο δημόσιο πρέπει να περάσουμε από "σαράντα κύματα". Στην περίπτωση που ανακοινώσω κάποιους στόχους μας και δεν υλοποιηθούν για αντικειμενικές δυσκολίες, δεν θα ήθελα αυτό να θεωρηθεί ως εξαπάτηση της εμπιστοσύνης των δημοτών".

- Κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, είχατε προγραμματίσει μία έκθεση με έργα τέχνης που προέρχονται από δωρεές Συριανών καλλιτεχνών, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς στο νησί. Υπάρχει η σκέψη για μία μόνιμη πλέον έκθεση;

"Θέλω να είμαι ειλικρινής, τη δεδομένη στιγμή προτεραιότητα μας είναι η φροντίδα των ήδη υπαρχόντων πολιτιστικών χώρων και η δημιουργία της μόνιμης έκθεσης προς τιμήν του Μάνου Ελευθερίου. Επίσης, το κοινό που παρακολουθεί τις εκθέσεις είναι πολύ συγκεκριμένο, οπότε τη δεδομένη στιγμή θεωρώ πως το πιο σωστό είναι στους ήδη εξαιρετικούς χώρους που διαθέτουμε να αναδεικνύουμε αυτόν τον τεράστιο εικαστικό πλούτο που διαθέτει ο Δήμος, με περιοδικές εκθέσεις. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει, ότι δεν εξετάζουμε τη δυνατότητα για δημιουργία μόνιμης έκθεσης μακροπρόθεσμα".

- Τι προβλέπεται και με τα υπόλοιπα αντικείμενα που υπάρχουν στην κατοχή του Δήμου και τα οποία προέρχονται από παρόμοιες δωρεές; Υπάρχει πλήρης καταγραφής τους;

"Υπάρχει η πλήρης καταγραφή αυτών. Όταν κάποιος δωρητής κάνει μια δωρεά, περνά προς έγκριση από την Δημοτική Επιτροπή και γίνεται καταγραφή του αντικειμένου στο μητρώο περιουσιακών στοιχείων του Δήμου μας. Όσον αφορά στα έργα του Δήμου υπάρχει επί ΟΠΑΣ - δηλαδή τη θητεία του κ. Κεράνη - κατάλογοι με τα έργα τέχνης όπου το τμήμα συνεχίζει την ενημέρωση τους μέχρι και σήμερα. Παροτρύνουμε τον κόσμο να κάνουν δωρεές στο Δήμο μας όπως κάναμε το 2024 με τη δωρεά από την οικογένεια Μπιθικώτση στην έκθεση του Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο, την πόρπη της Ελένης Παπαδάκη στο Θέατρο Απόλλων κα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό τόσο για την ανάδειξη όλου αυτού του πλούτου, όσο και για την προφύλαξη του, ο οποίος περιλαμβάνει δυο στάδια.

Το πρώτο στάδιο, αφορά στην εκ νέου καταγραφή των έργων - φωτογραφική αποτύπωση, στοιχεία έργου κτλ - και το δεύτερο την αποθήκευση αυτών μέσω ειδικού εξοπλισμού φύλαξης, καθώς αποτελεί την ασπίδα προστασίας έναντι συνθηκών, όπως την υγρασία και το πέρασμα του χρόνου. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο και με την Εθνική Πινακοθήκη, ώστε να καταλήξουμε στο καλύτερο λογισμικό το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτή η δουλειά θέλει ένα βάθος χρόνου για την συνολική ολοκλήρωσή του".

- Τι μας επιφυλάσσει το 2025, σε σχέση με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις;

"Ξεκινάμε με ένα δυναμικό πρόγραμμα εκδηλώσεων κατά την περίοδο της Αποκριάς. Οι Απόκριες για το νησί είναι μια τονωτική ένεση για τις επιχειρήσεις του νησιού. Έχουμε ανακοινώσει έγκαιρα όλα τα Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν στο νησί το 2025, με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι το 70% των δαπανών του πολιτισμού πέφτουν στη τοπική αγορά - ξενοδοχεία, εστιατόρια κτλ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το καλοκαίρι θα έχουμε παρουσία καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας.

Η Σύρος αν κάτι έχει να προβάλει δεν είναι οι παραλίες της, αλλά η τεράστια ιστορία της και ο πολιτισμός της. Αυτό που γίνεται στη πρωτεύουσα των Κυκλάδων, δεν γίνεται πουθενά αλλού στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το μοναδικό φυσικό σκηνικό του νησιού μας και την φιλοξενία των μόνιμων κατοίκων, δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη".