Στη Σύρο του 1960-1990 είναι αφιερωμένος ο 16oς τόμος της εξαμηνιαίας έκδοσης των "Συριανών Γραμμάτων"

Γνωριμία με τα "κοσμοϊστορικά" γεγονότα της εποχής

Αχιλλέας Δημητρόπουλος: "Το βιβλίο θα αγγίξει τις πιο ευαίσθητες πτυχές των αναγνωστών που αρέσκονται να θυμούνται πράγματα που δεν υπάρχουν πια"

Ένα σπουδαίο αφιέρωμα στη Σύρο του 1960 - 1990 και στις αλλαγές που επήλθαν στην κοινωνική ψυχοσύνθεση των κατοίκων, στην υποδομή της Ερμούπολης, αλλά και στις μεταβολές εκείνων των χρόνων, είναι αφιερωμένος ο 16oς τόμος της εξαμηνιαίας έκδοσης των "Συριανών Γραμμάτων", που εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορούν με τη σφραγίδα του Δημήτρη Βαρθαλίτη και την υποστήριξη των Εκπαιδευτηρίων, Άγιος Παύλος.

Οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη Σύρο στα 30 χρόνια της αγωνίας και των αγώνων, χρόνια γεμάτα ανησυχίες, μετακινήσεις, καινοτομίες, μεταβάσεις, μεταβολές και ελπίδες.

Σημειώνεται πως η νέα καλαίσθητη έκδοση βιβλιοδετήθηκε κι εκτυπώθηκε στην Τυποκυκλαδική Α.Ε, ενώ για το πλούσιο και άκρως ενδιαφέρον περιεχόμενό της δούλεψε η συντακτική ομάδα που συμπορεύεται στην προσπάθεια, με τον Δημήτρη Βαρθαλίτη, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι υπεύθυνος του εξωφύλλου, είναι ο Κωνσταντίνος Καταγάς.

Αφιέρωμα: Σύρος 1960-1990

"Η Σύρος στα χρόνια της αγωνίας και των αγώνων. 30 χρόνια γεμάτα ανησυχίες, μετακινήσεις, καινοτομίες, μεταβάσεις, μεταβολές και ελπίδες. Το «μπάρκο» της θάλασσας για την Ερμούπολη και τα πρώιμα λαχανικά για τη συριανή ενδοχώρα καταφέρνουν να συγκρατήσουν τον πληθυσμό επάνω στο νησί, ενώ η ορμητική άνοδος των εργασιών του ναυπηγείου δίνει την οριστική έξοδο της συριανής κοινωνίας από τα μαύρα χρόνια του 1950. Κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες, η «χούντα» των συνταγματαρχών, εκλογικές συμπεριφορές και αποτελέσματα, πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές περιπέτειες, θεατρικές κατεδαφίσεις και αναστηλώσεις, μαθητικές και εφηβικές αναμνήσεις, προσωπικές εξιστορήσεις και βιώματα, επαγγελματικές συνέχειες, ασυνέχειες και ανελίξεις, βιβλία, τυπογραφεία, έντυπα πάσης φύσεως. Το λιμάνι της αγωνίας πασχίζει να βρει τον δρόμο του, μέσα σε μια ελληνική κοινωνία που βιώνει μεγάλες αλλαγές και ανακατατάξεις", αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου.

"Τα "κοσμοϊστορικά" γεγονότα στη Σύρο, μέσα από έρευνες και βιωματικές αφηγήσεις"

"Εδώ και αρκετό καιρό ασχολούμαστε με συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 20ου αιώνα. Το τελευταίο τεύχος που μόλις κυκλοφόρησε, το 16ο κατά σειρά, το αφιερώνουμε στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από το 1960 έως και το 1990 στη Σύρο", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη" ο αρχισυντάκτης των "Συριανών Γραμμάτων", Αχιλλέας Δημητρόπουλος.

Δίνοντας, μάλιστα, περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο του βιβλίου, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι "αυτό εμπεριέχει τα "κοσμοϊστορικά" γεγονότα στη Σύρο, καθώς έχει αλλάξει μορφή η Ερμούπολη, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως "κατακλυσμικός".

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος του τεύχους είναι πολλαπλός, καθώς κατά κύριο λόγο ήταν η φιλοξενία ερευνών που έχουν γίνει για τις αλλαγές και τις αλλοιώσεις στον ιστό της Ερμούπολης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό του θεάτρου Απόλλων.

"Ασχολούμαστε γενικά με εκείνες τις αλλαγές που έγιναν και παράλληλα δίνουμε μεγάλη έμφαση και στις βιωματικές αφηγήσεις. Προσωπικά, στο συγκεκριμένο τεύχος βλέπω δύο "στυλοβάτες". Από τη μία πλευρά οι έρευνες που έχουν γίνει τόσο για το φαινόμενο εκείνης της εποχής, το Νεώριο, όσο και έρευνες παρεμβάσεων, μνήμες, αλλά και από το μέλλον της Σύρου, που αρχίζει εκείνη την εποχή. Από την άλλη, επιθυμία μας ήταν να δώσουμε και μεγάλη έμφαση σε προσωπικές μαρτυρίες και μάλιστα σε αυτές που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, η οποία εκείνη την περίοδο ήταν πολύ σημαντική, λειτουργώντας μάλιστα και ως παρακαταθήκη για όλους εμάς", σημείωσε ο κ. Δημητρόπουλος.

Στην ερώτηση πως θα χαρακτήριζε τον 16ο τόμο των "Συριανών Γραμμάτων", υπογράμμισε πως "θέλουμε να πετύχουμε αυτή η έκδοση να λειτουργήσει ως ένα "αεράκι", ένας "άνεμος" που από τη μία πλευρά έχει τα ξεσπάσματά του με σημαντικότητα σημεία που άλλαξαν και καθόρισαν τη μορφή της Ερμούπολης και από την άλλη, μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν και ανδρώθηκαν εκείνη την εποχή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό το βιβλίο θα αγγίξει τις πιο ευαίσθητες πτυχές των αναγνωστών που αρέσκονται να θυμούνται πράγματα που δεν υπάρχουν πια".

Τα περιεχόμενα

- Θωμάς Δρίκος : Τεκμήρια από τη δεκαετία του ΄60

- Βασίλης Φραγκουλόπουλος : Ψηφίδες της Εκλογικής Ιστορίας της Σύρου την τριακονταετία 1960-1990

- Αχιλλέας Δημητρόπουλος : «Μαθαίνοντας Γράμματα» στη Σύρο του ΄60

- Τάκης Γαλανόπουλος : 1960-1990 Αλλοιώσεις της Αρχιτεκτονικής Φυσιογνωμίας της Ερμούπολης

- Ειρήνη Δράκου : Μια βιωματική αφήγηση στη Σύρα του 1960-1990

- Τζένη Γεωργάκη : Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» Σύρου

- Αχιλλέας Δημητρόπουλος : Ζώντας σε ένα Μέγαρο

- Αγγελική Κατρισιώση : Από τον Γρηγόριο Πάικο στη βίλα «Αργίνη»

- Νίκος Αλμπανόπουλος : Στο Χημείο

- Νίκος Λεβογιάννης : Ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Α΄(Στέκας)

- Μανώλης Χατζηιωάννου : Ένα Παράθυρο στο Φως

- Θάνος Γ. Θραψιάδης : Κομμάτια από Μνήμες ΄60, ΄70, ΄80, κομμάτια από το μέλλον μας...

- Θωμάς Δρίκος : Τα χρόνια του «Λαϊκού Αγώνα»

- Βασίλης Δ. Βασιλειάδης : Ο Μάρκος στην Κοκκινιά και οι Λαμπράκηδες φίλοι μου

- Κωνσταντίνος Τ. Καπούτσος : Γιώργος Καφούρος: Αφιέρωμα σε έναν Αυθεντικό Λαϊκό Δημιουργό

- Ανάργυρος Δεναξάς : Οι «άλλες» εποχές της Σύρου που πέρασαν ανεπιστρεπτί...

- Κωνσταντίνος Τ. Καπούτσος : Νεώριον Σύρου 1969-1978. Οι αδελφοί Γουλανδρη και η Σύρος

- Δημήτρης Β. Βαρθαλίτης : Γεώργιος Βακόνδιος. Από τη Στοιχειοθεσία στις Λινοτυπικές και στη συνέχεια στις Σύγχρονες Τεχνολογίες Εκτύπωσης

- Εμμανουήλ Μ. Συρίγος : Το Τυπογραφείο του Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σύρου

- Αλέξανδρος Γ. Μαρκουίζος : Σταθμοί της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου (1960-1990)

- Παναγιώτης Λίτσας : «Αναπολώντας τα χρόνια στο δημοτικό…». Μικρή νοσταλγική αναδρομή στην ιστορία του σχολείου του Κουκουλά…

- Ελπίδα Πρίντεζη-Καμπέλη : Από τις παιδικές Αναμνήσεις μου, στο Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας

- Μιχαήλ Μ. Ρούσσος : Το «Κυρήνεια ΙΙ» στον Φοίνικα

- Μιχαήλ Μ. Ρούσσος : Βιογραφικά Σημειώματα Παλαιών Καθολικών Ιερέων της Σύρου

- Δημήτρης Β. Βαρθαλίτης : Περίοδος 1960-1990 Σχολικά και Θρησκευτικά Έντυπα Εφημερίδες και Δελτία

- Νικόλαος Μ. Ρούσσος : Βιβλία για τη Σύρο και Βιβλία που εκδόθηκαν στη Σύρο 1961-1990