Λέσχη Ανδρίων, μία από τις μακροβιότερες και προοδευτικότερες κοινωνικές λέσχες της Ελλάδας

100 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς

Δημήτριος Κοκκίνης: "Ουσιαστικά κάνουμε ένα άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, ανοίγοντας τον χώρο μας σε νέες δράσεις, με επίκεντρο τη νέα γενιά"

Η Λέσχη Ανδρίων, που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωματεία της Άνδρου και μία από τις μακροβιότερες και προοδευτικότερες κοινωνικές λέσχες της Ελλάδας, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου συμπλήρωσε τα 100 χρόνια παρουσίας της και προσφοράς της στην τοπική κοινωνία του νησιού.

Ιδρύθηκε εξ αρχής ως μικτή, ανδρών και γυναικών το 1925 στη Χώρα Άνδρου και ακολουθώντας την ακμή της ανδριακής κοινωνίας, ανέπτυξε πολλαπλή κοινωνική και πολιτιστική δράση.

Από τον Μάρτιο 2012, στεγάζεται στις αίθουσες του κτηρίου της ΕΟΧΑ, ενώ τον Αύγουστο του 2018, τα ηνία της διοίκησης ανέλαβαν με αίσθημα ευθύνης νεότερα μέλη της, απόγονοι ιδρυτικών και ιστορικών μελών. Έκτοτε άρχισε μια στρατηγική αναβίωσής της, με σταθερή προσήλωση στις ιδρυτικές της αρχές για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ενδυνάμωσης της παιδείας και την καλλιέργεια κοινωνίας πολιτών στην Άνδρο.

Για την ιστορία, τη συμβολή της, αλλά και για τις δράσεις του σήμερα, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", ο πρόεδρος της Λέσχης, Δημήτριος Κοκκίνης.

- Η Λέσχη Ανδρίων συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Τι σημαίνει αυτό, για τόσο για εσάς, ως Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και για την κοινωνία της Άνδρου;

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό, δηλαδή για τα 100 χρόνια παρουσίας αυτής της Λέσχης, η οποία δημιουργήθηκε στις 25 Ιανουαρίου, ημέρα Σάββατο, του 1925, σύμφωνα με το καταστατικό της. Παράλληλα, είναι και συμβολικό που αυτή η επέτειος "πέφτει", μετά από 100 χρόνια, την ίδια ημέρα της ίδρυσής της, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τις επετειακές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του 2025".

- Κ. Κοκκίνη ποιος θεωρείται ότι είναι ο κύριος παράγοντας που κράτησε "ζωντανή" τη Λέσχη στην πάροδο των τόσων χρόνων;

"Μελετώντας λίγο την ιστορία της, μπορούμε να δούμε, ότι αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να κρατηθεί μέχρι και σήμερα, είναι τα πρόσωπα που τη δημιούργησαν, καθώς και οι σκοποί της Λέσχης. Το γεγονός όμως ότι την προικοδότησαν κιόλας, είναι εκείνο που της επέτρεψε να κρατηθεί ακόμη και στις εποχές της μεγάλης παρακμής, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα της μετάβασης στις νεότερες γενιές. Επίσης, ένας άλλος παράγοντας είναι η διατήρηση των σκοπών της από την τοπική κοινωνία, η οποία αγκάλιασε τη Λέσχη στο πέρασμα των χρόνων. Εξετάζοντας κάποιος το ιστορικό, το μεγάλο έργο που έγινε στη Λέσχη Ανδρίων, ήταν από το 1925 που ιδρύθηκε, έως το 1939, στα πρόθυρα του α΄ παγκοσμίου πολέμου. Η συγκεκριμένη 15ατία ήταν καίρια για τη δημιουργία μίας υποδομής και μίας κουλτούρας στο νησί. Μετά τον πόλεμο συνεχίστηκε η προσπάθεια, αλλά λόγω της μεγάλης αστυφιλίας, η πορείας της άρχισε να φθίνει, παρ΄ όλο που υπήρχαν δράσεις. Όμως το κύριο χτύπημα, ήρθε το 2011 με τη μεταφορά της έδρας της Λέσχης σε άλλο κτήριο, κάτι που μπορώ να πω ότι ήταν και ένα μεγάλο "χτύπημα". Όμως με πολλές προσπάθειες και ενέργειες, το 2018, την αναλάβαμε ως νεότερη γενιά, κινητοποιηθήκαμε και την επαναδιοργανώσαμε μέσα από νέες δράσεις και στόχους".

- Ποιες ενέργειες κάνατε ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο προς αυτή την κατεύθυνση;

"Κινηθήκαμε σε δύο κατευθύνσεις. Το πρώτο και σημαντικότερο για εμάς, ήταν να διασωθεί το αρχείο της Λέσχης. Προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με την Καΐρειο Βιβλιοθήκη Άνδρου, αλλά και με το Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, έγινε μία σημαντική δουλειά πάνω σε αυτό το αρχείο, το οποίο σήμερα που μιλάμε φυλάσσεται. Μάλιστα, η Λέσχη Ανδρίων έχει γραφτεί και μέλος στην Ελληνική Αρχειακή Εταιρία, ώστε όποιος μελετητής το επιθυμεί να ανατρέξει σε αυτό το πολύτιμο αρχείο, το οποίο αποτελεί παρακαταθήκη για τη νεότερη γενιά, αλλά και για την ιστορία του τόπου. Είμαι σημαντικό όλο αυτό, διότι αν το σκεφτεί κανείς ιστορικά και κοινωνικά, η Λέσχη Ανδρίων, μαζί με τη Λέσχη Ελλάς στη Σύρο και την Αθηναϊκή, ήταν οι τρεις παλαιότερες Λέσχες στην Ελλάδα, δίνει πολλά στοιχεία για την αστικότητα που είχε δημιουργηθεί στην Άνδρο, στη Σύρο και στην Αθήνα. Δηλαδή στο πόσο μπροστά ήταν αυτές οι κοινωνίες, σε σχέση με το σήμερα".

 

- Φτάνοντας στο σήμερα, σε ποιες δράσεις έχετε στοχεύσει για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων;

"Θέλω να επισημάνω ότι ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο και αντιλαμβανόμενοι ότι δεν είναι σκοπός μας μόνο να κρατήσουμε ανοιχτή τη Λέσχη, αλλά και να την παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, κάναμε ουσιαστικά ένα restart. Οπότε από το 2018, αρχίσαμε εκδηλώσεις και ομιλίες προς τα παιδιά για την ιστορικότητα της Λέσχης, συνεχίσαμε με περιβαλλοντικές δράσεις, μαθήματα ρομποτικής για παιδιά, Λέσχη Ανάγνωσης, δράσεις για εκπαιδευτικούς. Έχουμε πλέον μέλη και Σύλλογοι του νησιού. Ουσιαστικά κάνουμε ένα άνοιγμα στην τοπική κοινωνία. Κάνουμε δικές μας δράσεις, αλλά αφήνουμε και τον χώρο μας ανοιχτό σε άλλους Συλλόγους. Να υπάρχει δηλαδή ένας κοινωνικός χώρος ζωντανός. Φτάνοντας λοιπόν στα 100 χρόνια έχουμε πλέον 338 μέλη, κάτι που δείχνει ότι δεν κρατάμε έναν Σύλλογο μόνο στα λόγια, αλλά υπάρχει ουσία και νόημα σε όλα αυτά που κάνουμε. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, η Λέσχη μας αποτελεί "πνοή" ζωής για παιδιά και γονείς. Τώρα, για την επέτειο των 100 χρόνων, ενδεικτικά θα σας πω, ότι αρχίζουμε ένα έτος εκδηλώσεων, όπου στις 8 Φεβρουαρίου θα διοργανώσουμε το αποκριάτικο πάρτι μας, χαρακτηριστικό της Λέσχης, ετοιμάζουμε ένα Φεστιβάλ Ρομποτικής για τα παιδιά, καθώς επίσης θα περάσουμε και σε μία έκδοση βιβλίου. Τέλος, θα σας πω ότι η Λέσχη έχει ανοίξει μία θέση εργασίας στο νησί, ενώ είναι σημαντικό να επισημάνω, ότι στις δράσεις, ειδικότερα αυτές που γίνονται για τα παιδιά, συμμετέχουν αφιλοκερδώς και εθελοντικά εκπαιδευτικοί που ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Άνδρο".