Μία ανεκτίμητη πολύχρονη ιστορική και κοινωνική προσφορά
- Δευτέρα, 10 Μαρτίου, 2025 - 06:16
Μία βραδιά αφιερωμένη στη γυναίκα και ιδιαίτερα σε μία γυναίκα που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία και τον πολιτισμό της Σύρου και συγκεκριμένα στην αρχαιολόγο Μαίρη Ρώτα, έλαβε χώρα το Σάββατο το βράδυ στο θέατρο Απόλλων.
Σε μία άκρως συγκινητική βραδιά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου με τη συνδρομή πολλών Συλλόγων, αλλά και του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, βράβευσαν τη Μαίρη Ρώτα για την πολύχρονη προσφορά της στον πολιτισμό του νησιού, αλλά και τη δημιουργία των "Μικρών Ξεναγών", ενός θεσμού που μετρά πάνω από 32 χρόνια ζωής.
"Η επιλογή να τιμηθώ αυτή την ημέρα από τον τόπο που πραγματικά έχω αγαπήσει πάρα πολύ, αποτελεί για εμένα μία μαγική στιγμή, την οποία θα φυλάξω μέσα στην καρδιά μου και την ψυχή μου", δήλωσε η κα. Ρώτα, κατά τη διάρκεια της παραλαβής της τιμητικής πλακέτας.
"Έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της"
Για άλλη μία χρονιά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου με τη συνδρομή του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου, του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης, του Συλλόγου Γυναικών Σύρου, του Συλλόγου Γυναικών Ναυτικών Σύρου "Άγκυρα" και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, διοργάνωσαν εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας.
Η φετινή εκδήλωση, με κεντρική ομιλήτρια την εκπαιδευτικό, Λίτσα Παππά - Μάνη και με τραγούδια από την Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, ήταν αφιερωμένη στην αρχαιολόγο Μαίρη Ρώτα, για την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά της στον πολιτισμό και την ιστορία της Σύρου, αλλά και των Κυκλάδων γενικότερα.
Ήταν μία εκδήλωση που συμπεριέλαβε συγκίνηση, χαρά, δάκρυα, αλλά και θύμησες για έναν άνθρωπο που είχε και συνεχίζει να έχει ως σκοπό της ζωής της, την πολυεπίπεδη αποτύπωση των γνώσεών της, όπως είναι τα πολύτιμα ιστορικά της κείμενα που δημοσιεύονται στην ημερήσια εφημερίδα "Κοινή Γνώμη".
Την τιμητική αυτή "εορτή" άνοιξε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, Μπάμπης Κουλούρας, κάνοντας μία αναφορά στο βιογραφικό της Μαίρης Ρώτα και συνεχίστηκε με ένα video έκπληξη, μόλις 2,5 λεπτών, που ετοίμασε ο Παύλος Χατζηγρηγορίου, προβάλλοντας όλη την ιστορία των Μικρών Ξεναγών, ένα μεγάλο επίτευγμα της Μαίρης Ρώτα, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, ως "εργαλείο" μεταλαμπάδευσης, κυρίως της ιστορίας της Σύρου.
Άκρως συγκινητική ήταν και η στιγμή όπου η νεότερη πλέον γενιά των μικρών ξεναγών, υποδέχθηκε τη Μαίρη Ρώτα στη σκηνή του θεάτρου, προσφέροντάς της, εκτός από μία "αγκαλιά" λουλούδια και ένα συμβολικό δώρο, ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στη γυναίκα εκείνη που μέχρι σήμερα προσφέρει γενναιόδωρα τις γνώσεις της για το νησί που τόσο αγάπησε, όπως η ίδια δηλώνει σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται.
Το βραβείο στην "πρωταγωνίστρια" της βραδιάς, απένειμε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι "η Ημέρα της Γυναίκας είναι για τη Σύρο διπλή γιορτή, καθώς εκτός από τον σεβασμό και την αγάπη μας σε όλες τις γυναίκες, έχουμε τη χαρά να τιμήσουμε έναν άνθρωπο που έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πολιτισμική ιστορία του νησιού και όχι μόνο. Μέσα από το πρόσωπο της Μαίρης Ρώτα, καταδεικνύεται με τον πιο εμφατικό τρόπο, η αξία της γυναίκας, η οποία είναι πολύ μεγάλη".
"Ένα όνειρο που άρχισε πριν από 40 χρόνια"
"Δεν περίμενα τόσα λόγια αγάπης και εκτίμηση που ειπώθηκαν για το πρόσωπό μου. Είναι εντυπωσιακή πραγματικά η αγάπη που έχω δεχθεί και γι' αυτό σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Είμαι απίστευτα συγκινημένη από όλους εσάς και φυσικά από τα παιδιά που βρέθηκαν εδώ, στο χώρο του θεάτρου", υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Μαίρη Ρώτα, η οποία στη συνέχεια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο της γυναίκας μέσα στην κοινωνία.
"Η σημερινή ημέρα, η 8η Μαρτίου, είναι μία μεγάλη επέτειος αφιερωμένη στη γυναίκα. Κάθε τέτοια ημέρα τιμάμε όλες τις γυναίκες του κόσμου, ανεξάρτητα από τη φυλή τους, το χρώμα του δέρματός τους, την καταγωγή τους, τα πιστεύω τους. Μία τέτοια επέτειος θα πρέπει να λειτουργεί ως "μοχλός", ώστε η κοινωνία να παραμένει ενωμένη", τόνισε, μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι "το να επιλεγεί μία τέτοια ημέρα για να με τιμήσει ο τόπος που αγαπώ τόσο πολύ, αποτελεί μία μαγική στιγμή, την οποία θα φυλάξω στην καρδιά μου και μέσα στην ψυχή μου".
Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό της, η κα. Ρώτα επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι "αυτό που προσπάθησα να κάνω όλη μου τη ζωή, ήταν και είναι, να μεταφέρω, ιδιαίτερα στη νεότερη γενιά, την επιστημονική μου γνώση για την ιστορία του τόπου μας, αλλά και για τις Κυκλάδες. Να μεταφέρω το πάθος και το μεράκι μου, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους. Πριν από 40 χρόνια εμπνεύστηκα και οραματίστηκα από το έργο μίας μεγάλης γυναίκας, της αείμνηστης, Ντόλλυς Γουλανδρή, τη δημιουργό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Επισκέφθηκα το Μουσείο, συνομίλησα μαζί της και εκεί ανακάλυψα το πρόγραμμα που υλοποιούσε με μικρά παιδιά. Ερχόμενη στη Σύρο, μετέφερα την ιδέα μου στον τότε δήμαρχο, Γιάννη Δεκαβάλλα, ο οποίος και με βοήθησε παραχωρώντας μου δύο αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου. Έτσι ξεκίνησε το πρόγραμμα των "Μικρών Ξεναγών, ένα πρόγραμμα το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα".
"Να δημιουργήσουμε μία ευνομούμενη κοινωνία"
Για τη δημιουργία μίας ευνομούμενης κοινωνίας, που δε θα "τρώει" τα παιδιά της, αλλά με σεβασμό, ενσυναίσθηση, αποδοχή και δικαιοσύνη, τόνισε στην ομιλία της στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας, η κεντρική ομιλήτρια, Λίτσα Παππά - Μάνη.
Μεταξύ άλλων, όπως είπε, "τα χρόνια και οι κοινωνικές και πολιτικές δονήσεις και ζυμώσεις που ζούμε καθημερινά με οδηγούν αρκετές φορές σε σκέψεις ότι ο ρόλος της γυναίκας στη ζωή μας γίνεται τόσο πολύ πιο απαιτητικός εξαιτίας των πατριαρχικών βιωμάτων και καταλοίπων που περνούν υποδόρια ανεπαισθήτως. Θέλει πολλή προσοχή και φροντίδα για να καταφέρνουμε το ίση δουλειά-ίση μεταχείριση κι ας είμαστε στο 2025. Η θέση που υπηρετώ με φέρνει αρκετές φορές να πω ότι εμείς οι γυναίκες και οι άνδρες στην Ελλάδα είμαστε τόσο ποτισμένες και ποτισμένοι από την πατριαρχία που δύσκολα ξεφεύγουμε από τις "εργοστασιακές ρυθμίσεις" και καταφεύγουμε σε σκέψεις και πράξεις που ανήκουν σε παρελθόντα έτη και νοοτροπίες. Είμαστε οι πράξεις, οι σκέψεις και οι λέξεις μας και ο τρόπος που τις λέμε. Να γιατί είναι σημαντικό να αλλάξουμε τις ιδέες και τις λέξεις μας για να αλλάξουμε προβληματικές συμπεριφορές και να προχωρήσουμε μπροστά".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Από το “Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης” δημιουργήθηκε το Μουσείο (Αντιγράφων) Κυκλαδικής Τέχνης.
27 Φεβ. 2025 - 6:22 - Εμπόριο - Βιομηχανία Σύρου
24 Φεβ. 2025 - 6:22 - Έγιναν σεισμοί στην περιοχή των νησιών Σαντορίνης και Αμοργού
14 Φεβ. 2025 - 6:22 - ΑΙΓΑΙΟ: Το Ελληνικό αρχιπέλαγος
31 Ιαν. 2025 - 6:22 - Σύρος η αρχόντισσα των Κυκλάδων από την αρχαιότητα έως σήμερα
23 Ιαν. 2025 - 6:22