Στην τελική ευθεία η αναβάθμιση της Δήλου
- Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025 - 06:15
Στη δεύτερη και όπως φαίνεται τελική φάση παρεμβάσεων, έχει μπει η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, μετά την ολοκλήρωση των έργων στο μουσείο, όπως έκανε γνωστό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι πρόκειται για έργο που σχεδίασε και υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού με την χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η πράξη είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027», με συνολικό προϋπολογισμό 4.325.714,22 ευρώ με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η Δήλος, αποτελούσε κεντρικό νησί των Κυκλάδων, ιδίως από την Κλασική έως και τη Ρωμαϊκή περίοδο, με ίχνη κατοίκησης που ανάγονται μέχρι και στην 3η χιλιετία π.Χ.. Σήμερα, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους, όπως και μεγαλύτερους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, στον οποίο ο κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε πλήθος μνημείων και αρχαίων συνοικιών.
Δ. Αθανασούλης: "Πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο έργο, γιατί έχει πολλά μέτωπα"
Ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί της Δήλου.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι "τα έργα στη Δήλο είχαν ξεκινήσει από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και πλέον έχουν ενταχθεί και στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα. Όπως γνωρίζετε, έχει ολοκληρωθεί ήδη η ανακαίνιση του μουσείου Δήλου και τα έργα τα οποία προχωρούν, έχουν να κάνουν με τον αρχαιολογικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, είναι η διαμόρφωση του ιερού του Απόλλωνα, η μερική αποκατάσταση και αναστήλωση του ναού του Απόλλωνα, η αποκατάσταση ενός εμβληματικού κτηρίου που είναι η παλαίστρα του Γρανίτη και οι επεμβάσεις και η δημιουργία νέων διαδρομών για τους επισκέπτες. Αυτά είναι τα βασικότερα σκέλη με τα οποία ασχολούμαστε και πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο έργο, γιατί έχει πολλά μέτωπα και η Δήλος δεδομένου ότι είναι ένα ακατοίκητο νησί, παρουσιάζει ιδιαίτερες διαχειριστικές δυσκολίες. Δεν έρχονται εύκολα προμηθευτές στη Δήλο, καθώς τα κόστη είναι εκτοξευμένα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή".
Παράλληλα και σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των έργων, ανέφερε ότι "δεν υπάρχει μία καταληκτική ημερομηνία για όλα, αλλά αποδίδεται το καθένα, όταν είναι έτοιμο. Όπως αποδόθηκε το μουσείο, το ίδιο θα γίνει με το καθένα από αυτά τα ξεχωριστά έργα. Θεωρούμε ότι μέχρι το 2027 θα έχουν αποδοθεί όλα τα επιμέρους έργα".
"Η επένδυση στη Δήλο, είναι μία επένδυση για την πολιτιστική κληρονομιά όλων των Κυκλάδων"
Τέλος και αναφορικά με την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου, ο κ. Αθανασούλης επεσήμανε πως "το Υπουργείο Πολιτισμού κεντρικά και όχι μόνο η Εφορεία Αρχαιοτήτων, έχει ως στόχο στη Δήλο να επενδύουν, προκειμένου να αναβαθμίζεται διαρκώς η κατάσταση του αρχαιολογικού χώρου, καθώς είναι ένας εμβληματικός τόπος, ο οποίος προσφέρει εμβάθυνση και υπεραξία, όχι μόνο στη Μύκονο, αλλά σε όλες τις Κυκλάδες. Η επένδυση στη Δήλο, είναι μία επένδυση για την πολιτιστική κληρονομιά όλων των Κυκλάδων".
Η αναγκαιότητα της αναβάθμισης
Λόγω της σπουδαιότητας του νησιού στην πολιτισμική κληρονομιά των Κυκλάδων, το έργο έχει ως βασικό στόχο την προστασία, διατήρηση και περαιτέρω ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο νησί της Δήλου, ώστε να ενισχυθεί ποιοτικά και ποσοτικά η εμπειρία του επισκέπτη στο νησί.
Αντικείμενο των εργασιών που ήδη πραγματοποιούνται αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ολοκληρωθεί, είναι:
α) Η αναστήλωση και ανάδειξη επιλεγμένων μνημείων / περιοχών του αρχαιολογικού χώρου (Ναός Απόλλωνα, Παλαίστρα Γρανίτη, Οικία Διαδούμενου, Ιερό) και η διαμόρφωση διαδρομών επισκεπτών στο Ιερό και στις συνοικίες του Θεάτρου και της Λίμνης.
β) Η αναβάθμιση των μουσειακών / εκθεσιακών χώρων με επισκευαστικές εργασίες στο κέλυφος του κτηρίου του αρχαιολογικού μουσείου, εξοπλισμό/ανακαίνιση βοηθητικών χώρων και αναβάθμιση της έκθεσης σε αυτό.
Τα οφέλη από τις παρεμβάσεις
Οι παρεμβάσεις αυτές εξασφαλίζουν τη συνεχή συμμόρφωση της χώρας με τις απαιτήσεις που αφορούν στην πλήρωση των κριτηρίων ένταξης στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η προστασία και ανάδειξη του εμβληματικού αρχαιολογικού συνόλου της Δήλου, συνάδει με τις διεθνείς απαιτήσεις για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση σημαντικών τόπων και μνημείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με την ολοκλήρωση της Πράξης, ο επισκέπτης θα έχει μία βελτιωμένη αντίληψη των αρχαιοτήτων και της ιστορίας της Δήλου μέσα από την αποκατάσταση, αναστήλωση, συντήρηση και ανάδειξη βασικών μνημείων του χώρου αλλά και μέσα από την αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου.
Μεταξύ των αναμενόμενων οφελών είναι η παιδευτική διάσταση της συναναστροφής με τα μνημεία και η επιστημονική τεκμηρίωση των προς αναστήλωση και ανάδειξη μνημείων. Συνεπώς, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ειδικοί της επιστημονικής κοινότητας θα αποκομίσουν θετικές επιδράσεις από το εν λόγω έργο.
Τα έργα που μπήκαν σε εφαρμογή
Στη Δήλο πριν περίπου ένα χρόνο, ξεκίνησε η όλη διαδικασία και μπήκαν σε εφαρμογή σημαντικά έργα αναβάθμισης που αποσκοπούσαν στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου. Η παρέμβαση αυτή, ενταγμένη στο πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027» και συγχρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, περιλαμβάνει:
Στον αρχαιολογικό χώρο:
-
Αποκατάσταση, στερέωση, αναστήλωση και ανάδειξη μνημείων όπως ο Ναός του Απόλλωνα, το Ιερό, η Παλαίστρα του Γρανίτη και η Οικία του Διαδούμενου
-
Δημιουργία πλατφόρμας ταξινόμησης αρχιτεκτονικών μελών και οδού πρόσβασης προς το Ιερό.
-
Διαμόρφωση διαδρομών επισκεπτών στο Ιερό, στη Συνοικία του Θεάτρου και της Λίμνης, με κατάλληλη σήμανση και ενημερωτικές πινακίδες.
-
Προμήθεια και εγκατάσταση απτικού χάρτη για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών.
-
Κατασκευή νέας εργοταξιακής αποθήκης για τη στέγαση των μηχανημάτων της υπηρεσίας.
Στο αρχαιολογικό μουσείο:
-
Επισκευή και ανακαίνιση των κτηριακών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των θυρών πυρασφάλειας, κουφωμάτων και χώρων υγιεινής.
-
Αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και των συστημάτων σκίασης.
-
Προμήθεια νέου εξοπλισμού, όπως έπιπλα εισόδου, για τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών.
-
Αναβάθμιση της έκθεσης και παροχή ενημερωτικού υλικού σε γραφή Braille για άτομα με προβλήματα όρασης.
Επιπλέον, προβλέπεται η επισκευή και η αναβάθμιση του κτηρίου του αναψυκτηρίου της Δήλου, η αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, η αντικατάσταση κουφωμάτων και η δημιουργία πρόσβασης και χώρων υγιεινής για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Τα έργα αυτά αναμένεται να βελτιώσουν την εμπειρία των επισκεπτών, να ενισχύσουν την προστασία και ανάδειξη των μνημείων και να συμβάλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της ενίσχυσης του πολιτιστικού αποθέματος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Πρόθεσή μας κάθε νησί να έχει την κιβωτό της μνήμης του»
7 Μαΐου. 2019 - 6:19 - Ανάδειξη ενός ακόμη σπουδαίου μνημείου της Δήλου
8 Ιαν. 2021 - 6:15 - Το δηλιακό τοπίο αλλάζει
30 Ιαν. 2020 - 6:15 - Ανάγνωση των Περσών του Αισχύλου στη Δήλο
19 Σεπ. 2019 - 6:26 - Μία διαφορετική θέαση του παρελθόντος
6 Μαΐου. 2019 - 6:18