Της Μαίρης Ρώτα Αρχαιολόγου

Λύκειον Ελληνίδων Σύρου Έτος Ίδρυσης 1915

  • Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2025 - 06:22
Χριστίνα Λιγοψυχάκη

Το Λύκειον των Ελληνίδων Σύρου ιδρύθηκε το 1915 και είναι το πρώτο περιφερειακό παράρτημα. Τέσσερα μόλις χρόνια μετά την ίδρυση του Κεντρικού Λυκείου των Αθηνών που ιδρύθηκε το 1911.

Παραμένει πιστό στις καταστατικές αρχές που έθεσε η ιδρύτριά του Καλλιρρόη Παρρέν, δηλαδή την διάδοση, την διαφύλαξη και την διάδοση της παράδοσης και της εθνικής μας κληρονομιάς, αλλά και την μόρφωση και εξύψωση της Ελληνίδας γυναίκας, καθώς και την προστασία μητέρας και παιδιού.

Στο Λύκειον των Ελληνίδων, από τα παλαιότερα χρόνια έως σήμερα, λειτουργούν εκπαιδευτικά μαθήματα εθνικών χορών, παραδοσιακών μουσικών οργάνων και χορωδίας.

Ένα από τα σπουδαιότερα τμήματα που λειτουργούν στο Λύκειο, ή στο τμήμα “Ιματιοθήκης” (όπως το είχα ακούσει από παλαιά κυρία), το οποίο διαθέτει εθνικές ενδυμασίες ανδρών και γυναικών, από όλο σχεδόν τον ελλαδικό χώρο. Όλες αυτές οι ενδυμασίες, μαζί με τα κοσμήματά του συνιστούν την ανεκτίμητη περιουσία του Λυκείου, την οποία με χαρά και υπερηφάνεια παρουσιάζουν οι νέες και οι νέοι μας σε εθνικές επετείους και παραστάσεις του Λυκείου.

Το 2015, το Λύκειο των Ελληνίδων Σύρου γιόρτασε την εκατοστή επέτειο από την ίδρυσή του με πλήθος εκδηλώσεων, αποκορύφωμα των οποίων ήταν η διοργάνωση του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λυκείου των Ελληνίδων.

Η Κυρία Χριστίνα Λιγοψυχάκη πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων μου είχε αναφέρει:

“Το καλοκαίρι του 1988 η τότε Πρόεδρος του Λυκείου, αείμνηστη Τέτα Βαρθαλίτου, είχε καλέσει το Δ. Συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, σε συνεδρίαση. Τότε ήμουν Ειδική Γραμματεύς στο Δ. Συμβούλιο με Γενική Γραμματέα την κυρία Ματίνα Παπαδοπούλου. Λίγο πριν ξεκινήσω από το σπίτι μου, μου τηλεφώνησε η κυρία Ματίνα και μου ζήτησε να καλύψω την Γραμματεία και θυμάμαι ακόμα την χαρακτηριστική της φράση: “Ο Θόδωρος (ο σύζυγός της) έχει κανονίσει μια συνάντηση και πιστεύω πως με την αποψινή μου απουσία θα ωφεληθεί το Λύκειο περισσότερο παρά με την παρουσία μου”.

Η συνάντηση ήταν με το ζεύγος Ανδρέα και Φιφής Ανδριανοπούλου, ο Ανδρέας φίλος και συμπατριώτης του Θεοδώρου Παπαδοπούλου, η δε Φιφή το γένος της Συριανής, με Κασιακές ρίζες, οικογενείας Γιανναγά.

Καρπός αυτής της συνάντησης ήταν η απόφαση της Φιφής... όπως “με τη σύμδωνη γνώμη του συζύγου της και της κόρης της Ευγενίας” να δωρίσει το νεοκλασσικό μέγαρο της οδού Κάσσου, στην συνοικία “Βαπόρια” που είχε κληρονομήσει από τους θείους της Νικόλαο και Μηνά Ρεθύμνη, στο Λύκειο των Ελληνίδων... “για την στέγαση του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού του έργου”, όπως αναφέρεται στο δωρητήριο συμβόλαιο.

Έτσι περιήλθε αυτό το πανέμορφο κτίριο στην ιδιοκτησία του Λυκείου, το Δ.Σ. του οποίου, με εισήγηση της κ. Ματίνας Παπαδοπούλου και... με ομόφωνη απόφασή τους αποφάσισε να το μετατρέψει σε μουσείο, που να στεγάζει την ιστορία της αστικής Ερμούπολης των αρχών του 20ου αιώνα. Να μης ξεχνάμε, ποτέ, την ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου το 1915.

Αυτό το Λύκειο Σύρου κατόρθωσε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2023. Για την Ματίνα Παπαδοπούλου, που διαδέχθηκε στην προεδρία την Τέτα Βαρθαλίτου, η οποία απεβίωσε το 1989, η αποπεράτωση του Μουσείου έγινε σκοπός και έργο ζωής.

Η σημερινή Πρόεδρος η Σπουδαία Χριστίνα Λιγοψυχάκη

Φρόντισε με άριστο τρόπο να συνδεθεί το Λύκειο Ελληνίδων με τον πολιτισμό του τόπου μας. Κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο το 2024 η επισκεψιμότητα του Μουσείου ξεπέρασε τα 1.100 άτομα.

Το “Ιστορικό Μουσείο Ερμούπολης” (όπως θέλησαν οι ειδικοί να είναι το Λύκειο Ελληνίδων) τιμάται πάντοτε από πολλούς ανθρώπους που επισκέπτονται τη Σύρο.

Στο Λύκειο Ελληνίδων δημιουργήθηκε ένα σπουδαίο νέο Μουσείο

Η Αρχή της νέας πόλης, της Ερμούπολης, ήταν, σπουδαία. Αρκετοί ειδικοί κάτοικοι του νησιού, θέλησαν να φροντίσουν να γίνει γνωστό σε όλους τους επισκέπτες του νησιού, πια ήταν η σημαντική και σπουδαία δραστηριότητα των ανθρώπων που είχαν ασχοληθεί να φέρουν μαζί τους τον σπουδαίο πολιτισμό.

Στην “νεοκλασική” (όπως είπαν) συνοικία Βαπόρια, στο Μέγαρο Ρεθύμνη, (δωρεά της κληρονόμου των Φ. Ανδριανοπούλου) στεγάστηκε το σημερινό “Ιστορικό Μουσείο” της Ερμούπολης.

Για την λειτουργία του Μουσείου, πρόσφερε τις δηλώσεις του ο κ. Παύλος Χατζηγρηγορίου (ο ιδρυτής της ομάδας HEPHES).

Υποδέχεται επισκέπτες και τους ξεναγεί μέσα στο θαυμάσιο αρχοντικό (Ρεθύμνη)... που σήμερα έγινε ένα θαυμαστό Ιστορικό Μουσείο της Ερμούπολης.

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα