Το ποσό των 300 χιλ. ευρώ κατοχύρωσε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και την ένταξη της πρότασης στο πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2021-2027”

“Πράσινο φως” για τις ψηφιακές περιηγήσεις με το έργο του Μάνου Ελευθερίου

Θ. Μενδρινού: “Είναι ένα σημαντικό έργο και μας ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί και το μουσείο”

Στην υλοποίηση του έργου “Ψηφιακή περιήγηση Ερμούπολης μέσα από το λογοτεχνικό και ερευνητικό έργο του Μάνου Ελευθερίου” θα προχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης το ταχύτερο, μετά από τη θετική απόφαση για ένταξη της πράξης στο πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027”.

Πρακτικά, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης πήρε τη χρηματοδότηση των 300.000 ευρώ, σε συνέχεια αποδοχής των πόρων με απόφαση και της Δημοτικής Επιτροπής, την περασμένη Παρασκευή, γεγονός που “ανοίγει” τον δρόμο για να βγει στον αέρα ο σχετικός διαγωνισμός, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως την πρόταση είχε κάνει η Δημοτική Αρχή την τρέχουσα θητεία, ώστε το έργο των ψηφιακών περιηγήσεων να συνδεθεί και με το εκθετήριο του Μάνου Ελευθερίου, το οποίο θα προχωρήσει εντός του 2025, στον χώρο του πρώην “Πάνθεον”.

Αξίζει να διευκρινιστεί πως αυτές οι “διαδρομές” θα πατούν πάνω στο λογοτεχνικό και ερευνητικό έργο του Μάνου Ελευθερίου και θα συστήνουν στους επισκέπτες την ιστορία, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της Ερμούπολης.

Αναφορικά με την εν λόγω θετική εξέλιξη, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού. Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της, τονίζοντας πως το έργο που θα παραληφθεί θα αξιολογηθεί ενδελεχώς για να απολαύσει η Σύρος, αυτό που πρέπει στο κομμάτι των ψηφιακών περιηγήσεων.

“Δένει με το έργο για το μουσείο του Μάνου Ελευθερίου”

Αρχικά, με δεδομένο πλέον το γεγονός της λήψης της χρηματοδότησης των 300 χιλ. ευρώ, η κα Μενδρινού, ανέφερε πως, “είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο έρχεται και δένει με το μουσείο για τον Μάνο Ελευθερίου. Μέσα από το λογοτεχνικό και ποιητικό έργο του οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν μέσα στην πόλη. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και ο Δήμος μας, η πρότασή μας ήταν πολύ ψηλά στον πίνακα κατάταξης σε σχέση με άλλες προτάσεις”. Σημείωσε, δε, πως, “η προτεραιότητά μας στον Πολιτισμό και η δική μου και του δημάρχου είναι η δημιουργία του μουσείου για τον Μάνο Ελευθερίου”.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποκάλυψε πως έγινε νέα συνάντηση με την αδελφή του αείμνηστου Μάνου Ελευθερίου.

“Ήδη ήρθε η κυρία Λιλή Ελευθερίου στη Σύρο το Σάββατο και θα μας στείλει και άλλα αντικείμενα με σκοπό τον εμπλουτισμό της έκθεσης και του χώρου”, γνωστοποίησε, επισημαίνοντας πως γενικά οι διαδικασίες για το εκθετήριο απαιτούν χρόνο. “Δυστυχώς είναι από τα έργα που παίρνουν χρόνο, αλλά πρέπει να γίνει γιατί είναι σημαντικό από τον Δήμο μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επόμενο βήμα ο διαγωνισμός και αντανακλαστικά για τα παραδοτέα

Παρακάτω, για το τι θα ακολουθήσει ώστε να υλοποιηθεί το έργο των ψηφιακών διαδρομών, ανέφερε πως, “το θέμα το χειρίζεται το Τμήμα Προγραμματισμού με πολιτικό προϊστάμενο τον κ. Βακόνδιο. Θα γίνουν όλες οι διαδικασίες γιατί υπάρχει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ως ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 2/6/2025 και λήξης η 30/6/2027. Άρα, θα προχωρήσουμε τάχιστα”.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως “αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι επειδή αποδεχόμαστε και το έργο, να αποδεχθούν οι Υπηρεσίες κάτι που δεν θα είναι όπως πρέπει. Άρα, θα αξιολογηθεί αυτό που θα παραδοθεί και θα είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτό, διότι κι άλλες φορές έχουν παρατηρηθεί πως στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν προβλήματα”. Κατά συνέπεια, η αντιδήμαρχος πρόσθεσε πως “δεν μας ενδιαφέρει να κόψουμε μια κορδέλα αλλά να έχουμε ένα έργο που θα έχει αποτέλεσμα και για τους δημότες και για το νησί”.

Δυνατότητες με την τεχνολογία

Αναφορικά με το περιεχόμενο του έργου των ψηφιακών διαδρομών, η Θωμαή Μενδρινού πρόσθεσε πως, “πρακτικά θα είναι ένα καλό έργο. Πιθανότατα να αξιοποιηθεί και η Τεχνητή Νοημοσύνη για τον τρόπο που θα γίνονται οι περιηγήσεις και ίσως να ακούγεται και η φωνή του. Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες ειδικά στο κομμάτι της τεχνολογίας”.

Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως “είναι σημαντικό να έχουμε κάτι, ένα λογισμικό που θα λειτουργήσει και θα αναπτυχθεί και τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται πάρα πολύ στα έργα που γίνονται”. Κατέληξε δε, επαναλαμβάνοντας πως “πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε το ταχύτερο γιατί έχουμε αυστηρό χρονοδιάγραμμα”.

Σε τι αφορά η δράση

Πιο αναλυτικά, πρέπει να αναφερθεί πως η δράση αφορά στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής για την ανάδειξη των τουριστικών πόρων και της μοναδικής πολιτισμικής ταυτότητας και του φυσικού πλούτου της περιφέρειας. Περιλαμβάνεται η ενίσχυση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών προβολής των σημείων τουριστικού, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και των πολιτιστικών δρώμενων, καθώς και ξενάγησης και πληροφόρησης των επισκεπτών.

Πιο συγκεκριμένα, θα υποστηριχθεί η δημιουργία e-υπηρεσίων και e-περιεχομένου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από προσωπικούς υπολογιστές όσο και από ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα, που θα υποστηρίζει τις μορφές τουρισμού που θα αναπτυχθούν στην περιφέρεια. Ενδεικτικά, αναφέρονται παραδείγματα εφαρμογών που μπορούν να αναπτυχθούν: πλατφόρμες καταγραφής πολιτιστικών εκδηλώσεων, εφαρμογές οδηγώ αρχαιολογικών χώρων, εφαρμογές οδηγών μουσείων, εικονική αναπαράσταση γεγονότων, ανάδειξη παραδοσιακών αρχιτεκτονικών τεχνικών και κτηρίων ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, ψηφιοποίηση τουριστικών και πολιτισμικών πόρων, διαδρομών και χαρτών.