Καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας της Σύρου
- Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2014 - 06:10
Ένα σημαντικό κομμάτι της πλούσιας βιομηχανικής ιστορίας της Σύρου, πολύτιμη προίκα προς τις νεότερες γενιές του τόπου, καταγράφεται μέσα από την Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο “Όταν ο Χρόνος Σταμάτησε – Εργοστάσιο Ζησιμάτου”, η οποία φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης.
Την έκθεση παρουσιάζουν η Λέσχη Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου και ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
Μέσα από το φακό είκοσι ερασιτεχνών φωτογράφων, οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να αντλήσουν πληροφορίες γύρω από τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου κλωστουφαντουργίας “Ζησιμάτος και Υιοί Ο.Ε”, το οποίο αποτελεί σήμερα έναν ιδιαίτερο χώρο, μνημειακού χαρακτήρα.
Σύντομο ιστορικό της επιχείρησης
Εν έτει 1914, λίγο πριν την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αλέξανδρος Κωνσταντινόπουλος και Γεώργιος Ζησιμάτος, έμπορος και κλώστης αντίστοιχα, προχώρησαν στη σύσταση επιχείρησης με αντικείμενο την κατασκευή και πώληση καλτσών και κάθε είδους πλεκτικής. Όντας γνώστες τόσο στον τομέα της παραγωγής, όσο και σε αυτόν της προώθησης των προϊόντων, η εταιρία γρήγορα αναπτύχθηκε και ήδη το 1918 αγοράζει οικόπεδο για τη στέγασή της. Η παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα τς επιχείρησης σταματάει κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να συνεχίσει με πολλές δυσκολίες, λόγω των καταστροφών, μετά τη λήξη αυτού.
Το 1950 συμφωνείται μεταξύ των δύο συνεταίρων ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων μετά της κινητής και ακίνητης περιουσίας. Στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου συνεχίζεται η λειτουργία του εργοστασίου υπό τη νέα επωνυμία “Γ. ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ και ΥΙΟΙ Ο.Ε” που συνεχίζει να εξελίσσεται και να ανανεώνεται, με τα προϊόντα του να γίνονται γνωστά σε όλη τη χώρα.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και είναι κερδοφόρα. Δυστυχώς, με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η εγχώρια αγορά κατακλύστηκε από αντίστοιχα ευρωπαϊκά προϊόντα, κατώτερα ποιοτικά, αλλά πολύ φθηνότερα. Διαβλέποντας το αδιέξοδο, ο Θεόδωρος Ζησιμάτος αποφάσισε το έτος 1986 τη διακοπή της λειτουργίας της, ενώ η επίσημη διάλυσή της πραγματοποιήθηκε το 1995.
Χώρος μνημειακού χαρακτήρα
Στα εγκαίνια της έκθεσης, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ο -εντεταλμένος σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού- περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Γρυπάρης και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Πιταούλης. Το κοινό καλωσόρισε η Γενική Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, ενώ στη συνέχεια, ο υπεύθυνος του Βιομηχανικού Μουσείου, Αχιλλέας Δημητρόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία, αλλά και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Ζησιμάτου, οι οποίες παρουσιάζουν μέχρι και σήμερα υψηλό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Η έκθεση λειτουργεί: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-14:00 & 17:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00, ενώ Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα το Βιομηχανικό Μουσείο θα παραμείνει κλειστό.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Ματιά” στον εικαστικό θησαυρό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης
28 Νοε. 2024 - 6:17 - Για παιδιά και ενηλίκους
24 Οκτ. 2024 - 6:26 - "Γεγονότα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα"
1 Οκτ. 2024 - 6:16 - Μύκονος: Έκθεση φωτογραφίας "Οι προβολείς φωτίζουν τη Μύκονο 1959-1979" από τον Χρήστο Πουλίδη
10 Σεπ. 2024 - 13:32 - Αλληλουχία χρωμάτων και αισθήσεων
9 Σεπ. 2024 - 6:15