Ο χαράκτης Απόστολος Κούστας υποδέχεται τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Γνωριμία με την τέχνη της χαρακτικής

Πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου υποδέχτηκε χθες στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη, όπου φιλοξενείται η ατομική του έκθεση με τίτλο “Ευτέρπης Κύμα”, ο διακεκριμένος εικαστικός και χαράκτης, Απόστολος Κούστας.

Αξιοποιώντας τη δυνατότητα που προσφέρει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων για γνωριμία και διάλογο με νέους ανθρώπους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται και εκπαιδεύονται στο design, ο κ. Κούστας, παρουσίασε στους μελλοντικούς σχεδιαστές το περιεχόμενο της δουλειάς του, μιλώντας για τη χαρακτική αλλά και για την ιδιαίτερη σχέση του με την ύλη.

Αναφερόμενος στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της τέχνης, δήλωσε πως μέσω της εκπαίδευσης, ο άνθρωπος καλλιεργείται, αναπτύσσει το αισθητήριό του και δίνει τις δικές του ερμηνείες, βάσει του δικού του ψυχικού κόσμου. Πρόσθεσε δε ότι η γραμμή και το σχέδιο αποτελούν την απαρχή του ανθρώπου για επικοινωνία.

Το ταξίδι των έργων από τη μήτρα έως το τύπωμα

Τους φοιτητές συνόδευσε στην έκθεση η υπεύθυνη καθηγήτρια Φλωρεντία Οικονομίδου, η οποία μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τη σχέση της με τον κ. Κούστα. “Με τον Απόστολο γνωριστήκαμε πριν από πέντε χρόνια, όταν εκθέσαμε μαζί σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η τελευταία δουλειά του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά, καθώς το επόμενο πρότζεκτ μας θα είναι η χαρακτική. Εδώ, οι φοιτητές μπορούν να δουν πώς ξεκινάει το έργο, από τις μήτρες και πώς καταλήγει τυπωμένο στο χαρτί”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, όλες οι τέχνες σχετίζονται με το αντικείμενο που διδάσκεται στο τμήμα της Σύρου. “Για να ασχοληθείς με το design, χρειάζεται να είσαι ενημερωμένος για το τι έχει γίνει και τι μπορεί να γίνει στο χώρο της τέχνης, ώστε να αντλείς από αυτό πληροφορίες και να τις εντάσσεις στα προϊόντα που σχεδιάζεις. Γενικότερα όμως, υπάρχει θέμα κουλτούρας. Και να μη γίνεις σχεδιαστής προϊόντων, θα πρέπει να έχεις την κουλτούρα, να έχεις διευρυμένες γνώσεις στο χώρο της τέχνης, ώστε με αυτό να εκφραστείς σαν επαγγελματίας”.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μελλοντικής ενασχόλησης κάποιων παιδιών με την τέχνη, η κ. Οικονομίδου εξήγησε πως “αρκετοί φοιτητές έχουν ταλέντο, αλλά όλοι θα ασχοληθούν με το σχεδιασμό”. Διευκρίνισε μάλιστα πως “το Πανεπιστήμιο δεν είναι μια σχολή καλών τεχνών, όπου δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδυ καλλιτεχνικά έργα, αν και τα έργα που δημιουργούν τα παιδιά πολλές φορές είναι εφάμιλλα καλλιτεχνών, διότι όταν πρωτοασχολείσαι με ένα αντικείμενο, ενθουσιάζεσαι και θέτεις στόχους ώστε το έργο σου να είσαι ισορροπημένο και ολοκληρωμένο”.

Χαρακτική: είδος του εικαστικού λόγου των μορφών

Καλωσορίζοντας την ομάδα, ο κ. Κούστας εξήγησε ότι η ενασχόλησή του με τη χαρακτική δεν είναι αποτέλεσμα παραδοσιακής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, αλλά προέκυψε εμπειρικά, στο πλευρό της χαράκτριας Βάσως Κατράκη. “Η χαρακτική είναι είδος του εικαστικού λόγου των μορφών. Ως ζωγράφοι καταπιανόμαστε με την εικόνα. Η πρωταρχική χειρονομία του ανθρώπου μετά τη φωνή του ήταν η γραφή στα σπήλαια, που εξέφραζε τόσο την ανάγκη του για επικοινωνία όσο και την επιθυμία να αφήσει τα ίχνη του στους επόμενους” υπογράμμισε. Στη συνέχεια, οι φοιτητές του Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων είχαν την ευκαιρία να “ταξιδέψουν στο παρελθόν” μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη, όπου αποτυπώνεται το μεγάλο βήμα του ανθρώπου να πράξει όλα όσα έχει κάνει ο Κυκλαδίτης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, δηλαδή τις αναγωγές που γίνονται μέσα από τη ματιά της αφαίρεσης, της πνευματικότητας και της υψηλής αισθητικής.

Σημειώνεται ότι η έκθεση του κ. Κούστα θα διαρκέσει έως την Κυριακή 3 Μαΐου 2015.