30 κορυφαίοι Έλληνες ζωγράφοι υμνούν τη Γυναίκα και τον Έρωτα

Τα ουσιώδη τοπία της απόλυτης δημιουργικότητας

Τη γυναίκα και τον έρωτα σε όλες τις εκφάνσεις του εξυμνεί η ευφάνταστη ομαδική έκθεση “Περί έρωτος” η οποία, έχοντας παραλάβει τη σκυτάλη από το “Ευτέρπης Κύμα” του χαράκτη Απόστολου Κούστα, προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό της Σύρου να γευτεί τους επόμενους μήνες το “ιερό δώρο της ανθρώπινης φύσης” στην Αίθουσα Τέχνης “Γιάννη & Ελένης Βάτη”.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πίνακες τριάντα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θερμά στην πρόταση του γνωστού συλλέκτη και Προέδρου της Εικαστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Κώστα Ιωαννίδη για τη δημιουργία πρωτότυπων έργων που θα αποτελέσουν μία από τις “σημαίες” του φετινού εικαστικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Αλέκος Φασιανός, Χρίστος Καράς, Άλκης Πιερράκος, Μιχάλης Μακρουλάκης, Θόδωρος Μανωλίδης, Παύλος Σάμιος, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Βασίλης Σπεράντζας, Κωστής Γεωργίου, Θόδωρος Πανταλέων, Χάρης Lambert, Γιώργος Ρόρης, Χρύσα Βέργη, Χρήστος Παλατζάς, Παναγιώτης Μπελντέκος, Μανώλης Χάρος, Γιώργος Χαδούλης, Εριέττα Βορδόνη, Ειρήνη Κανά, Έλσα Χαραλάμπους, Νίκος Πονηρός κ. ά. Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης έργα των κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων που έχουν φύγει από τη ζωή Γιάννη Γαΐτη, Γιώργου Βακιρτζή, Μάριου Πράσινου και Νίκου Νικολάου.

Πλούσιο εικαστικό πρόγραμμα

Οι καλλιτέχνες υμνούν στα έργα της έκθεσης τον έρωτα και τη γυναίκα μέσα από τη δική του προσωπική οπτική ο καθένας. “Έρωτας και Τέχνη είναι οι τόποι της απόλυτης έκφρασης μας, δαιμόνια που αναπτερώνουν τα πάθη μας. Ο Έρωτας και η Τέχνη πάνε μαζί, έχουν και οι δύο θεϊκή απαρχή, είναι ιερό δώρο της ανθρώπινης φύσης, καλλιεργήθηκαν και αναπτύχθηκαν με την ανθρωπογένεση», σημειώνει στο δικό του πρόλογο στον κατάλογο ο Κώστας Ιωαννίδης.

Παράλληλα τονίζει, ότι φέτος, τους καλοκαιρινούς μήνες, το πρόγραμμα θα είναι πλούσιο με καλλιτέχνες μεγάλης εμβέλειας με παγκόσμια ακτινοβολία. “Έτσι η Σύρος θα γίνει πόλος έλξης για τους φιλότεχνους. Γιατί και ο έρωτας και η τέχνη είναι τα ουσιώδη τοπία της απόλυτης δημιουργικότητάς μας. Γιατί, Έρωτας δεν είναι μόνο η ιερή συνάντηση δύο ανθρώπων, είναι και η δημιουργία μιας νέας άγνωστης Μορφής που ενώνει τους ανθρώπους άρρηκτα και αδιάλειπτα, μια ιερής Μορφής καμωμένης από όνειρα, μιας άυλης Μορφής, από την οποία αναδύεται ο κόσμος της αγάπης, ο κόσμος που αλλάζει οριστικά τη ζωή μας”, προσθέτει ο πρόεδρος της Εικαστικής Επιτροπής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης “Περί έρωτος” πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θωμαής Μενδρινού, του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών Αλέξη Αθανασίου, του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρη Κοσμά και πλήθους φιλότεχνων. Την εκδήλωση τίμησε και ο τέως αντιδήμαρχος, Θάνος Φώσκολος.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 11:00 – 14:00 και 18:00 – 23:00 και θα διαρκέσει έως 27 Ιουνίου.