Η Τέχνη ταξιδεύει στην Περιφέρεια
- Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2015 - 06:10
Ο Βορέας, ο Ζέφυρος, ο Νότος, ο Εύρος και όλοι οι άνεμοι του Αιγαίου πνέουν από την περασμένη Παρασκευή στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, όπου φιλοξενείται η έκθεση “Ταξίδι με το πλοίο της ελληνικής ζωγραφικής” με έργα των μεγαλύτερων Ελλήνων ζωγράφων, μέσα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β', της βουλευτού επικρατείας της ΝΔ, Νίκης Κεραμέως, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού, εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά του χορηγού της έκθεσης και ευεργέτη του νησιού κ. Αντώνη Κομνηνού.
Το κοινό καλωσόρισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού, η οποία απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες τόσο προς τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Λαμπράκη – Πλάκα, όσο και προς την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου.
Η εξέλιξη της ελληνικής ζωγραφικής από το 1870 έως το 1990
Σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη” η κ. Λαμπράκη – Πλάκα υπογράμμισε την τεράστια σημασία της έκθεσης για το νησί της Σύρου, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Πινακοθήκης και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
“Οι μεγαλύτεροι Έλληνες θαλασσογράφοι βρίσκονται αυτό τον καιρό στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Το Ίδρυμα Αντώνη Κομνηνού επέτρεψε να μεταβληθεί αυτή η αίθουσα σε αληθινή αίθουσα μουσείου για να μπορέσει να υποδεχτεί έργα του Βολανάκη, του Αλταμούρα, του Χατζή, της Φλωρά Καραβία, των μεγαλύτερων Ελλήνων θαλασσογράφων, αλλά και των νεότερων ζωγράφων που ξεκινούν τον μοντερνισμό στον 20ο αιώνα, του Νίκου Λύτρα, του Παρθένη, στη συνέχεια να φτάσουμε στη γενιά του '30 και να καταλήξουμε μέχρι τον Τέτση και τον Τσόκλη” ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι μέσα από τα συγκεκριμένα έργα, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει όλη την εξέλιξη της ελληνικής ζωγραφικής από το 1870 μέχρι το 1990. “Είναι μια έκθεση στην οποία πνέει αεράκι του Αιγαίου και φέρνει ένα πνεύμα αισιοδοξίας στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας”. Δεν παρέλειψε δε, να συγχαρεί την Τυποκυκλαδική Α.Ε για την ποιοτική έκδοση του πολυτελούς καταλόγου, ο οποίος συνοδεύει την έκθεση.
Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην κ. Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, η οποία μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τη δυνατότητα που δίνεται στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου να μυηθούν στην τέχνη της ελληνικής ζωγραφικής.
“Μετά από πρωτοβουλία της διευθύντριας κ. Λαμπράκη - Πλάκα και με το ενδιαφέρον του Κυκλαδίτη και μέλους του διοικητικού συμβουλίου κ. Κομνηνού, έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε μοναδικά έργα από το πολιτιστικό θησαυροφυλάκιο της Εθνικής Πινακοθήκης, να ταξιδέψετε από το τέλος του 19ου αιώνα έτσι όπως διαμορφώθηκε η θαλασσογραφία, αυτή η εικαστική απεικόνιση της θάλασσας μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα και να διαβάσετε τις τεχνοτροπίες, τα βήματα, την εξέλιξη που έχουν να κάνουν με την ιστορία, την κοινωνία της Ελλάδος”.
Από το χθες, στο σήμερα και το αύριο
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β', ο οποίος κάλεσε το κοινό του νησιού να επισκεφτεί την έκθεση και να ταξιδέψει από το χθες στο σήμερα και στο αύριο μέσα από τις πινελιές των μαστόρων της ζωγραφικής που είδαν, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν μέσα στην καρδιά τους λιμάνια, καράβια, προβλήτες, πρόσωπα, εμπορεύματα και εικόνες γεμάτες ελπίδα και όνειρα.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Απόστολος Μπότσος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης και επίτιμος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεχή παρουσία της Εθνικής Πινακοθήκης στα δρώμενα της ελληνικής ζωής και στην προσπάθειά της να διευρύνει την εικαστική γνώση των Ελλήνων και γενικότερα των επισκεπτών των εκθέσεων που διοργανώνονται.
Χαιρετισμό απηύθυναν με τη σειρά του ο κ. Κομνηνός και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος εξέφρασε την βαθιά του επιθυμία για συνεργασία του Δήμου με την Εθνική Πινακοθήκη, εκτιμώντας πως θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά και εικαστικά δρώμενα όχι μόνο στη Σύρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι στα εγκαίνια συμμετείχαν και μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, τα οποία φορώντας παραδοσιακές στολές πλαισίωναν τα έργα και καλωσόρισαν τους επισκέπτες στους χώρους της έκθεσης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Γεγονότα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα"
1 Οκτ. 2024 - 6:16 - Θαλασσογραφίες. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος στην Πινακοθήκη Κυκλάδων
11 Ιουλ. 2022 - 14:45 - Η φλόγα για γνώση της Ιστορίας
13 Οκτ. 2021 - 6:28 - Η επανασύνδεση του Ελληνισμού με το ιστορικό μεγαλείο του
10 Αυγ. 2021 - 6:18 - Αθήνα - Ερμούπολη: Η αναγέννηση της Ελλάδας
29 Ιουν. 2021 - 6:16