Έκθεση φωτογραφίας των Αγγελικής Καστρινέλλη – Τάνιας Πασχάλη

Ζωές εφήμερες, αποσπασματικές, ασυνάρτητες

Ένα φωτογραφικό διάλογο πάνω στην ομορφιά της ατέλειας και της παροδικότητας αναπτύσσουν στο Πνευματικό Κέντρο της Άνω Σύρου η Αγγελική Καστρινέλλη και η Τάνια Πασχάλη, μέσα από την ομαδική τους έκθεση με τίτλο “Wabi sabi - Μια προσέγγιση στο εφήμερο”.

Εμπνευσμένες από το κεντρικό μοτίβο του wabi sabi “nothing lasts, nothing is finished, nothing is perfect”, οι δύο καλλιτέχνιδες μιλούν μέσα από τα έργα τους για το εφήμερο της ύπαρξης και το αέναο του ταξιδιού μας στον κόσμο, το οποίο αποτελεί συχνά την ουσία που βρίσκεται πίσω από την καλλιτεχνική έκφραση.

“Γι αυτό το δίδυμο θελήσαμε να μιλήσουμε κι εμείς σ΄ αυτόν τον φωτογραφικό διάλογο καθώς η φωτογραφική πράξη προσιδιάζει με ένα δικό της ξεχωριστό τρόπο στην αίσθηση του εφήμερου” σημειώνουν οι ίδιες. “Τα φωτογραφικά καρέ έχουν την διάρκεια της στιγμής. Μέσα σε αυτήν γεννιούνται, μέσα σε αυτήν κάνουν τον κύκλο τους, μέσα σε αυτήν πεθαίνουν. Με αυτόν τον τρόπο μας εξοικειώνουν κάπως με την παροδικότητα και το θάνατο, αν βέβαια μπορεί να δεχθεί κανείς ότι η οικειότητα μπορεί ποτέ να είναι συμβατή με την ανυπαρξία”.

Στην έκθεση συναντούμε διάφορες θεματικές ενότητες, όπως “οι πορτοκαλάδες”, “οι σκάλες”, “τα λουλούδια μου”, “η συμφιλίωση”. Σκόρπιες εικόνες και στιγμές, όπως και οι ίδιες οι ζωές μας, εφήμερες, αποσπασματικές και ασυνάρτητες.

“Τι ζωή κάνει σήμερα εκεί”;

Όπως σημειώνει η κ. Πασχάλη: “Η ζωή είναι στιγμές. Διαφορετικές στιγμές, που φιάχνουν, αν μαζί τις βάλεις, ένα album. Τα albums της ζωής σπανίως είναι θεματικά. Θεματικά στη ζωή είναι μόνον τα φωτογραφικά λευκώματα που φτιάχνουμε για κάποιες από τις σημαντικές της εκδηλώσεις -γάμοι, διάφορες γιορτές, διακοπές, βαφτίσια. Στα άλλα όμως, εκείνα που φτιάχνει η ζωή μας καθημερινά, δεν υπάρχει ακολουθία... Μόνον, επειδή οι άνθρωποι δεν αντέχουμε εύκολα το αδόμητο και το χάος είναι που χτίζουμε συνεχώς γύρω μας δομές και βάζουμε τα πράγματα σε τάξεις. Φτιάχνουμε λίστες, αριθμούμε τις ενέργειες, χρονολογούμε τα γεγονότα -ημέρες, μήνες, χρόνια- που μας σημάδεψαν. Και προγραμματίζουμε τις μέρες μας με τον ίδιο τρόπο που κοντρολάρουμε τα ρολόγια και τις τηλεοράσεις. Νομίζουμε έτσι ότι βιώνουμε κάπως πιο ανώδυνα το βάρος του εφήμερου. Τι γίνεται όμως με κείνα που περάσανε στο έτσι; Με όσα πνίγηκαν μέσα στο τίποτα”;

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 19:00 έως τις 22:30 και θα διαρκέσει έως 18 Ιουλίου.