Εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης “Πουθενά” του Λεωνίδα Βασιλόπουλου

Το όραμα για κάτι μεγάλο εξαφανίστηκε

  • Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2015 - 06:09
  • /   Eνημέρωση: 15 Ιουλ. 2015 - 9:20
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Με τα λόγια της γιαγιάς του να παραμένουν χαραγμένα στη μνήμη του, αναμοχλεύοντας το όραμα ενός ανθρώπου για κάτι μεγάλο που αν και εξαφανίστηκε, θυμίζει ότι η χώρα μας ήξερε τον τρόπο για να διαπρέπει και να κάνει τη διαφορά, ο φωτογράφος Λεωνίδας Βασιλόπουλος παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο “Πουθενά – Παρακαλείται ο τελευταίος επιβάτης να επιβιβαστεί”.

Μετά την αξιοσημείωτη επιτυχία που γνώρισε στο Magaze, στο κέντρο της Αθήνας, η έκθεση του Συριανού καλλιτέχνη φιλοξενείται αυτό το διάστημα στην Αίθουσα “Εμμανουήλ Ροΐδη” στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος “Σύρος Πολιτισμός – Culture 2015”.

Ακούω μέχρι σήμερα τα λόγια της γιαγιάς μου”

Την έκθεση προλογίζει το βιογραφικό σημείωμα του Λεωνίδα Βασιλόπουλου, το οποίο μας μεταφέρει στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 1994.

“Μετά από 2 χρόνια στον γιο της στην Αμερική, η γιαγιά μου αποφάσισε ότι είναι καιρός να επιστρέψει. Την ακριβή ημερομηνία μένει να μάθουμε, όλα τα άλλα τα ξέρουμε.. Όσα χρόνια θυμάμαι τη γιαγιά μου, πάντα έλεγε πως οι Έλληνες ταξιδεύουμε με ολυμπιακή, γιατί είναι δική μας – με περηφάνια - είναι ελληνική, άσε τα σχόλια για την ασφάλεια των πτήσεων αλλά και ποσά αρνητικά μπορούσε να κάνει για τις άλλες εταιρείες..

Φεβρουάριος 2015, Αθήνα.

Οι εποχές άλλαξαν, το όραμα ενός ανθρώπου για κάτι μεγάλο εξαφανίστηκε, η Ολυμπιακή αεροπορία έκλεισε, ένας τελευταίος επιβάτης προσπαθεί να φύγει αλλά δεν μπορεί να πάει … πουθενά”...

“Δεν ήταν απλά ένα κτίριο, αλλά μια ιδέα”

“Η ιδέα γεννήθηκε πριν δύο χρόνια όταν άρχισαν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο φωτογραφίες από τα κατεστραμμένα του παλαιού αεροδρομίου και απλά μου καρφώθηκε η ιδέα ότι μέσα εκεί δεν ήταν απλά ένα κτίριο που καταστράφηκε, υπήρχε μια ιδέα, κάτι ελληνικό, κάτι δικό μας και μαζί με έναν τελευταίο επιβάτη, που τυχαίνει να είναι ο αδερφός μου, έκανα αυτό το κόνσεπτ” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Βασιλόπουλος.

Όπως υπογραμμίζει, κυρίαρχο στοιχείο στις φωτογραφίες του είναι μια απίστευτη μελαγχολία για κάτι που δεν υπάρχει πια” Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό είναι η ολυμπιακή που ήταν κάτι το ελληνικό, που μας έκανε περήφανους για πάρα πολλά χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση “Πουθενά – Παρακαλείται ο τελευταίος επιβάτης να επιβιβαστεί” θα διαρκέσει στη Σύρο έως τις 20 Ιουλίου, ενώ τον χειμώνα πρόκειται να φιλοξενηθεί σε δύο χώρους της Αθήνας. “Χαίρομαι πάρα πολύ όταν μία δουλειά μου τυγχάνει της αποδοχής του κόσμου. Όποιος ασχολείται με την τέχνη, πάνω από όλα ικανοποιεί τη ματαιοδοξία του. Συνεπώς, θα ήταν ψέματα αν έλεγα ότι δεν ικανοποιούμαι προσωπικά”, κατέληξε.

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ, παρουσία και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού.