Έκθεση – αφιέρωμα στον «ζωγράφο των λουλουδιών» Θάνο Τσίγκο

Μία ανοιξιάτικης διάθεσης έκθεση, αφιερωμένη στο «ζωγράφο των λουλουδιών» Θάνο Τσίγκο αποτελεί μία ακόμα εικαστική πρόταση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς τους φιλότεχνους του νησιού, που επιθυμούν να γνωρίσουν τον δημιουργικό κόσμο του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στην Αίθουσα Γιάννη & Ελένης Βάτη στην Ερμούπολη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Θάνου Τσίγκου, ο οποίος έζησε και δούλεψε στο Παρίσι και τελείωσε τη ζωή του στην Αθήνα, ακριβώς 50 χρόνια πριν, το 1965.

Η έκθεση περιλαμβάνει 34 έργα, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του συνονόματου ανιψιού του Θάνου Τσίγκου, από το δήμο Ασπροπύργου, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές. Την έκθεση επιμελήθηκε ο συλλέκτης κ. Κώστας Ιωαννίδης ενώ πολύτιμη ήταν η συμβολή του κ. Γιώργου Αλτουβά στο συντονισμό και την οργάνωση.

Σημειώνεται, ότι πρόκειται για την τρίτη έκθεση αφιέρωμα στον Θάνο Τσίγκο, η οποία διοργανώνεται από τον κ. Ιωαννίδη. Ο ανιψιός του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Θάνος Τσίγκος, γνώρισε και πλησίασε το έργο του θείου του μέσω της μεγάλης έκθεσης που διοργάνωσε ο κ. Ιωαννίδης το 2005 στη γενέτειρά του Ελευσίνα.

«Τα έργα του Τσίγκου όμως με άγγιξαν με έναν περίεργο τρόπο. Τα έντονα χρώματα, τα λουλούδια, και αυτή η μοναδική τεχνοτροπία του με μάγεψαν. Τότε ξεκίνησε για μένα ένα ταξίδι γνωριμίας με τον Θάνο Τσίγκο που οδήγησε στη δημιουργία μιας συλλογής έργων του. Σήμερα έχω τη χαρά να μπορώ να συμβάλλω στην πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης δανείζοντας κάποια έργα από την συλλογή αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, παρουσία του αντιδημάρχου Μάριου Βουτσίνου, του ζωγράφου Μιχάλη Μακρουλάκη, του περιφερειακού συμβούλου Τζώρτζη Μακρυωνίτη, η σύζυγος του οποίου υπήρξε συγγενής του Θάνου Τσίγκου και αρκετών φιλότεχνων.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 11:00 – 14:00 και 18:00 – 22:30 και θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου.