Η νοσταλγία για το χαμένο «οικείο» και η επιστροφή

Οι έννοιες του «οικείου» και του «ξένου» εναλλάσσονται στους πίνακες της Γεωργίας Παπαμάρκου, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες της Αίθουσας Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη, σε σημαντικούς σταθμούς της ζωής της μέσα από τη συναισθηματική αντιπαραβολή της πραγματικότητας, ως απόρροια του χρόνου.

Τα έργα της κ. Παπαμάρκου αποτελούν «ματιές» από το ημερολόγιο ταξιδιών της των τελευταίων 15 ετών, αλλά και στιγμές που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς απουσίας της από τον ελληνικό χώρο. Η ίδια η καλλιτέχνης τα χαρακτηρίζει «σημειώσεις φευγαλέων εντυπώσεων με το παρατηρητικό βλέμμα του ταξιδιώτη.

Μέσα τους, ο θεατής αναγνωρίζει την έλξη για το άγνωστο, τη νοσταλγία για το χαμένο «οικείο» και την επιστροφή. Μέσα από σχέδια, ακουαρέλες και άλλες τεχνικές, η ζωγράφος αφηγείται πώς το «οικείο» μετατρέπεται σε «ξένο» και αντίστροφα. Εκτός από τις τοπογραφίες υπάρχουν και έργα όπου αποτυπώνεται το γυμνό σώμα αλλά και η οπτική με την οποία το προσεγγίζουμε σε διαφορετικές φάσεις της ζωής μας.

Η Γεωργία Παπαμάρκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου, όπου παρακολούθησε μαθήματα μουσικής, εικαστικών τεχνών και θεάτρου. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα.

Το 2005 εγκαθίσταται στις Βρυξέλλες, όπου ζει και εργάζεται ως Αρχιτέκτων Μηχανικός για 9 χρόνια. Ταξιδεύει σε πολλούς τόπους που αποτελούν έμπνευση για τη δουλειά της (Πεκίνο, Ταϋλάνδη, Τορόντο, Παρίσι, Βερολίνο, Μαδαγασκάρη, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Ρώμη, Φλωρεντία κ.α). Στο πλαίσιο αυτό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εικαστικά εργαστήρια, διαλέξεις, εκθέσεις και ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα. Παράλληλα, ασχολείται με τη μουσική και τον χορό.

Το 2014 επιστρέφει στην Αθήνα και ανακαλύπτει εκ νέου τη γενέτειρα πόλη και τον ελλαδικό χώρο. Τον Ιούνιο του 2015 πραγματοποιεί την πρώτη ατομική έκθεσή της στη γκαλερί Periple, στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 11:00-14:00 και 19:00-22:00 και θα διαρκέσει έως 30 Οκτωβρίου.