Η αφρόκρεμα του εικαστικού στερεώματος
- Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2016 - 06:13
Μία θέση ανάμεσα στα αξιολογότερα πολιτιστικά κέντρα των Κυκλάδων διεκδικεί επάξια το νησί της Μυκόνου, το οποίο αργά και σταθερά, ουσιαστικά και δομημένα προχωρά στην αναδιάταξη του πολιτιστικού προφίλ του, αξιοποιώντας τη δυναμική του στον πανελλήνιο και παγκόσμιο χάρτη, καθώς και τους ισχυρούς δεσμούς του με τον καλλιτεχνικό κόσμο.
Για ένα ακόμη καλοκαίρι, η Μύκονος συγκεντρώνει στην κοσμοπολίτικη αγκαλιά της, την αφρόκρεμα του εικαστικού στερεώματος με εκθέσεις τόσο στην Αίθουσα Καλογερά και την Αίθουσα Ματογιάννι, όσο και στη νέα Αίθουσα Στέφανου Συριώτη της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου.
Έχοντας στο πλευρό της μία πλειάδα σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης, η Μύκονος φιλοδοξεί να καταστεί κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, πολιτισμού και γνώσης, υιοθετώντας την άποψη ότι ο πολιτισμός είναι μονόδρομος για κάθε τόπο που θέλει να ενδυναμώσει την ταυτότητά του.
Αίθουσα Ματογιάννι
Το εξαιρετικό έργο 28 Ελλήνων σχεδιαστών κοσμημάτων θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Μυκόνου, έως και τις 15 Ιουλίου.
Η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Μυκόνου ΚΔΕΠΠΑΜ σε συνεργασία με την πλατφόρμα A Jewel Made In Greece θα παρουσιάσει επίσης μία παράλληλη δράση με κοσμήματα των παραπάνω σχεδιαστών εμπνευσμένα από τα εξαιρετικής τέχνης σκουλαρίκια της Μυκονιάτισσας που βρέθηκαν σε τάφους της Ρήνειας και στις ιδιωτικές κατοικίες της Δήλου.
Το σπίτι της Μυκονιάτισσας ζωγράφου Μαρίας Ιγγλέση φιλοξενεί ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό ελληνικού πολιτισμού και σύγχρονης τέχνης, μέσα από τις δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών κοσμημάτων. Παράλληλα μια ταινία μικρού μήκους ξεναγεί τους επισκέπτες της έκθεσης στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αποκαλύπτοντας το πανόραμα της αρχαίας ελληνικής κοσμηματικής και τους θησαυρούς του ιστορικού, μνημειακού αθηναϊκού κτιρίου, με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό και πρωθιέρεια στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, Κατερίνα Διδασκάλου.
Συμμετέχοντες σχεδιαστές
Ελένη Δασκαλάκη, Μαριλίνα Δεληγιαννοπούλου, Μάγια Ζούλοβιτς, Αλεξάνδρα ‘Ητουνα, Μαρία Καπρίλη, Τίνα Καραγεώργη, Πάνος Καρδάσης, Μάρα Καρτάλη, Απόστολος Κλειτσιώτης, Βάλλυ Κοντίδη, Μαρία Κοντογιωργάκη, Μπέδρος Κασκαριάν, Κατερίνα Κουλουμπούρου, Σαρίνα Μπέζα, Ελένη Ορφανού, Λάμπρος Παπαγεωργίου & Σεμέλη Ανδρουλιδάκη, Χρυσάνθη Παπαξένου, Μichael Pelamidis, Mαριάννα Πετρίδη, Αμαλία Πετσάλη, Μαριλού Προκοπίου, Μαίρη Σαμόλη, Μαργαρίτα Χρυσσάκη, Τάσσα Θεοχάρις Γκανίδου, Κάτια Κολοκυθά , Κωσταντίνα Τζαβιδοπούλου, Μιλτιάδης Τύμβιος & Βασσιλική Γκάβα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Ιουλίου εγκαινιάζεται το πρώτο μέρος της έκθεσης για τον Πίθο της Μυκόνου, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τίτλο "Οι ήρωες του Τρωικού Πολέμου, ο πίθος της Μυκόνου και ο Ελευθερναίος Πολεμιστής" στην Πινακοθήκη της Μυκόνου.
Αίθουσα Καλογερά
Το κτίριο που στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη, κτισμένο στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, δωρήθηκε στο Δήμο Μυκόνου από την οικογένεια Ιγγλέση για τη λειτουργία του πρώτου δημόσιου ιατρείου, το οποίο λειτούργησε για το σκοπό περίπου για μισό αιώνα.
Στο ισόγειο στεγάστηκε για κάποια χρόνια η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυκόνου και αργότερα στον ίδιο χώρο ξεκίνησε η λειτουργία τής Δημοτικής Πινακοθήκη, όπου φιλοξενούνται μέχρι σήμερα εικαστικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Ένας από τους σταθμούς της φετινής καλοκαιρινής περιόδου είναι η συνεργασία της ΚΔΕΠΠΑΜ με το Εργαστήριο Σύγχρονης Τέχνης «Apolyto Creative Spot». Καρποί αυτής της συνεργασίας είναι η παραγωγή και επιμέλεια πέντε εκθέσεων με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς. Ανάμεσά τους ο Μανώλης Χάρος, ο οποίος στις αρχές Ιουνίου παρουσίασε στην Αίθουσα Καλογερά την έκθεσή του με τίτλο "Unconventional Materials". Τη σκυτάλη πήραν 11 μεγάλοι καλλιτέχνες (Χρίστος Καράς, Αλέξανδρος Τομπάζης, Βασίλης Σπεράντζας, Μιχάλης Κατζουράκης, Παύλος Σάμιος, Όπυ Ζούνη, Μανώλης Χάρος, Μαρία Γιαννακάκη, Βαγγέλης Ρήνας, Θεόδωρος Πανταλέων, Νικόλαος Κληρονόμος) με σύγχρονες εικαστικές κατασκευές, που ανοίγουν ένα παράθυρο στην αντίληψη και τη δημιουργία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
Δύο ατομικές εκθέσεις του γραφίστα, ζωγράφου και γλύπτη Μιχάλη Κατζουράκη θα φιλοξενηθούν τον Ιούλιο στο νησί του Μυκόνου. Η έκθεση “Variations” θα παρουσιαστεί από 15 έως 30 Ιουλίου στην Αίθουσα Καλογερά και η έκθεση “Windows” θα περιμένει τους φιλότεχνους στο σταθμό της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μυκόνου. Και οι τέσσερις αίθουσες της Σχολής θα φιλοξενήσουν μοναδικές δημιουργίες του πρωτοπόρου εικαστικού, που αποδέχθηκε την πρόσκληση της ΚΔΕΠΠΑΜ μέσα στο πνεύμα της αποκέντρωσης της τέχνης που επιδιώκει να ενισχύσει. Η έκθεση θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο.
Σημειώνεται ότι έργα του κ. Κατζουράκη υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στο Μουσείο Matisse στο Λε Κατό-Καμπρεζί, στο Εβραϊκό Μουσείο της Αθήνας, καθώς και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Στην Αίθουσα Καλογερά θα φιλοξενηθούν επίσης οι εκθέσεις «Θαλασσινά Ξύλα» του ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα (31 Ιουλίου – 17 Αυγούστου), "Up above and down under" της φωτογράφου Μαρίνας Βερνίκου (18 – 31 Αυγούστου), «Coming Together» της εικαστικού Άντζελας Πιπίκιος-Χειμωνά (01 - 07 Σεπτεμβρίου) και «La Crecia di Francesco Moretti» του ζωγράφου, γλύπτη και χαράκτη Φρανσέσκο Μορέτι (08 - 15 Σεπτεμβρίου). Ακολουθούν η έκθεση ψηφιδωτού της Ομάδας ψηφοθετών Mosaic Odyssey, εμπνευσμένη από την Οδύσσεια (22 – 30 Σεπτεμβρίου) και η έκθεση «Α» (Αφαίρεση, Αισθητική, Αρμονία) της Πηνελόπης Γατσά (01 – 10 Οκτωβρίου).
Εικαστικό αφιέρωμα στον Αριστείδη Ρωμανό
Στο πλαίσιο των εικαστικών αφιερωμάτων που έχει καθιερώσει η ΚΔΕΠΠΑΜ τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζεται από 16 – 21 Σεπτεμβρίου η έκθεση Αριστείδης Ρωμανός: «Σχέδια & Σκίτσα, Μύκονος και Ελληνικός Χώρος».
Ο Αριστείδης Ρωμανός, Αρχιτέκτων και Πολεοδόμος, έχει στενούς και μακροχρόνιους δεσμούς με τη Μύκονο. Το 1972 εκπόνησε (σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Αλ. Καλλιγά, Αλ. Παπαγεωργίου και Ι. Πολίτη) τη Χωροταξική Μελέτη Μυκόνου, Δήλου, Ρήνειας. Στα ελληνικά δεδομένα ήταν ίσως η πρώτη μελέτη που τεκμηρίωσε την άποψη ότι τουριστική ανάπτυξη και προστασία του ιστορικού περιβάλλοντος είναι έννοιες συγκλίνουσες.
Πραγματοποίησε μια Διαχρονική Έρευνα της επίδρασης του τουρισμού σε επτά χαρακτηριστικά σημεία της Χώρας καταγράφοντας μέσα σε μια εικοσιπενταετία (1972, 1981, 1997) –μεταξύ άλλων φαινομένων– την ολοένα και εμπορικότερη χρήση των κτιρίων και του κοινόχρηστου χώρου, τις μεταβολές στη μορφή των κτιρίων, την αύξηση της πυκνότητας του πλήθους, το επίπεδο των θορύβων. Πιο πρόσφατα ασχολήθηκε με τη μελέτη των Χρήσεων Γης της Χώρας.
Τα έργα που εκθέτει ο Ρωμανός είναι σχέδια από την εργασία του στη Μύκονο, αλλά και από άλλους, νησιωτικούς κυρίως, Ελληνικούς τόπους. Παράλληλα εκθέτει και μια σειρά σκίτσων με ήπια σαρκαστική διάθεση για θεματικές ενότητες, όπως: Εξουσία, Τέχνη και πολιτιστική ζωή, το σύμπλεγμα Πόλη / Αρχιτέκτονες/ Πολεοδομία, γιατροί και νοσηλεία.
Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ ημερίδα με τίτλο: «Προστασία οικισμών και εξέλιξη» Συμμετέχουν οι Αρχιτέκτονες Γιάννης Κίζης, Δημήτρης Φιλιππίδης, Αριστείδης Ρωμανός και Απόστολος Νάζος.
Αίθουσα Στέφανου Συριώτη
Μεγάλος είναι ο αριθμός των εκθέσεων που θα πραγματοποιηθούν και στον νέο εικαστικό χώρο της Μυκόνου, την Αίθουσα Στέφανου Συριώτη.
Το κτίριο Συριώτη, στη συμβολή των οδών Μελετοπούλου και Μητροπόλεως, περιήλθε στα περιουσιακά στοιχεία του ∆ήμου Μυκόνου το 2003 με συμβολαιογραφική πράξη της Geraldine Μargaret Kenway, συντρόφου και κληρονόμου του Στέφανου Συριώτη.
Το ισόγειο του κτιρίου έχει παραχωρηθεί στην Κοινωφελή Επιχείρηση του ∆ήμου Μυκόνου Κ∆ΕΠΠΑΜ μετά από απόφαση ∆ημοτικού Συμβουλίου (2016), για να χρησιμοποιηθεί ως βιβλιοπωλείο-εκθεσιακός χώρος κ.λπ.
Η αποκατάσταση του χώρου ξεκίνησε με ενέργειες του πρώην προέδρου της ΚΔΕΠΠΑΜ και νυν Αντιδημάρχου Μυκόνου Μιλτιάδη Ατζαμόγλου και με τη συνεργασία τού Πολιτικού Μηχανικού Μιχάλη Ζουγανέλη. Την προσπάθεια αυτή ολοκλήρωσε εφέτος η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, Ανδριανή Κουφού, με τον Πολιτικό Μηχανικό Ανδρέα Γιοβάνο.
Για το καλοκαίρι του 2016, η Επιχείρηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την «Αίθουσα Σ. Συριώτη» ως παράρτημα της ∆ημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου. Θα φιλοξενήσει αξιόλογους καλλιτέχνες για το διάστημα από αρχές Ιουνίου έως τέλος Σεπτεμβρίου.
Η αίθουσα εγκαινιάστηκε στις 9 Ιουνίου με την έκθεση ζωγραφικής της Αθηνάς Αναστασιάδου «Φρούτα και Φυτά». Ακολούθησε η έκθεση «Γάτες» του Λουίς Ορόσκο (λάδια σε καμβά) και αμέσως μετά η έκθεση «Obverse» των Άρτεμη Παπαδήμα και Θανάση Γιωτάκη (λάδια, ακρυλικά, μολύβια).
Τον Ιούλιο θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις "Polaroides" του Arnaud Bourgain (01-09), «Κουκούλι» της φωτογράφου Αγγελικής Κασαλιά (10-17), «Αποχρώσεις του μπλε» του Νεκτάριου Αποσπόρη (18-24) και «Junk Food» του Τζώρτζη Τατάβλαλη (25-31).
Τον Αύγουστο, οι επισκέπτες θα θαυμάσουν εκθέσεις των Αθανάσιου Κολλίντζα (κολλάζ υφασμάτων με πατίνα σε καμβά με θέματα: α) αρχιτεκτονικά υφάσματα, β) όνειρα και θησαυροί), Κυριάκου Λαζαρίδη («Εξάρσεις χαράς») και Άγγελου Μαυραειδή («Ο πόλεμος μέσα μου- Mini oh me retrospective»).
Το ίδιο δημιουργικός θα είναι και ο Σεπτέμβριος, όπου θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις των Micha Cattaui (γλυπτά & κατασκευές), Σοφίας Γαϊτάνη-Γιώργου Συρίγα (ακρυλικά σε καμβά - μελάνι σε χαρτί) και Χρήστου Αρτέμη ("Fish tank" - ακρυλικά σε καμβά).
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μαρία Ιγγλέση: μια σπουδαία προσωπικότητα της Μυκόνου
26 Αυγ. 2019 - 6:17 - Μια Μυκονιάτισσα πρωτοπόρος ζωγράφος
31 Μαΐου. 2019 - 6:16 - "Τα έργα των ανθρώπων" της Μυκόνου και της Δήλου
17 Αυγ. 2017 - 6:21 - «Τα Έργα των Ανθρώπων: Μύκονος – Δήλος»
8 Αυγ. 2017 - 6:25 - Ιστορικές φωτογραφίες μιας κοσμοπολίτισσας από τη Μύκονο
13 Ιουλ. 2017 - 6:23