Ζωγραφικό «Πανόραμα» της Αργυρώς Καραχάλιου

Στα όρια του υποσυνείδητου

Ένα μικρό πανόραμα της ανθρώπινης ψυχής, όπου το λογικό συναντά το παράλογο και το όνειρο στρώνει το έδαφος σε μία νέα πραγματικότητα, παρουσιάζεται στην έκθεση ζωγραφικής της Αργυρώς Καραχάλιου στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.

Η έκθεση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 10 Ιουλίου. Όπως υπογραμμίζει ο επιμελητής της έκθεσης, Κριτικός Τέχνης Γιάννης Παπαφίγκος «η κ. Καραχάλιου, άξια συνεχίστρια των πρωτοπόρων του σουρεαλισμού, τείνει στη δημιουργία μιας αξιόλογης εικαστικής γλώσσας και ενός ιδιαίτερου προσωπικού ύφους».

Στα έργα της κυριαρχεί η γυναικεία μορφή, η οποία εμφανίζεται ως επί τω πλείστον γυμνή και εν κινήσει, επιτείνοντας την εκφραστικότητα και τονίζοντας τη δραματικότητα των συνθέσεων. Το σχέδιο βασικό δομικό στοιχείο στο έργο της, βρίσκεται σε στενή σχέση και αλληλεπίδραση με το χρώμα. «Η περιορισμένη σχετικά χρωματική παλέτα, η αντιπαραθετική αξιοποίηση θερμών – ψυχρών χρωμάτων και των διαβαθμίσεων τους, η φροντισμένη χρήση λαζούρας που προσδίδει διαφάνεια στο υλικό, παρέχουν στις συνθέσεις ρυθμό και κίνηση. Η αίσθηση του ανάγλυφου στη ζωγραφική επιφάνεια είναι εμφανής και προέρχεται τόσο από την σχεδιαστική ανάπτυξη των οργανικών μορφών, όσο και από την πύκνωση των γραμμών και των υλικών που εναποτίθενται» αναφέρει ο κ. Παπαφίγκος.

Στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής

Προσθέτει επίσης πως η ζωγραφική της Αργυρώς Καραχάλιου προσφέρει απλόχερα στο φιλότεχνο κοινό έργα γεμάτα αποχρώσεις και μουσικότητα, επιδιώκοντας να εκφράσει ό,τι βαθύτερο και εσωτερικότερο υπάρχει στην ανθρώπινη ψυχή. Η ζωγραφική της συμβολιστική, διεκδικεί την ικανότητα να αποδίδει με το σύμβολο την ιδέα, και να φέρει τον άνθρωπο σε επαφή με το μυστήριο των πραγμάτων.

Η Αργυρώ Καραχάλιου γεννήθηκε στη Σπάρτη τον Νοέμβρη του 1953. Εισήλθε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το φθινόπωρο του 1973 και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στο Εργαστήρι του Γ. Μαυροείδη. Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση, στο μάθημα των Εικαστικών για 30 χρόνια. Έχει πραγματοποιήσει ατομική έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, ενώ έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, στο Πνευματικό Κέντρο Ηλιούπολης, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από 11:00 – 14:00 και από 19:00 – 22:30.