Η Ιστορία «φοριέται» και «ταξιδεύει»
- Παρασκευή, 28 Ιουλίου, 2017 - 06:12
Οι Καρυάτιδες, τα κιονόκρανα, η αιγίδα της Αθηνάς και πολλά ακόμη σύμβολα της μυθολογίας και της αρχαιότητας που φανερώνουν την αναντίρρητη αξία και σημασία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αποτελούν βασική πηγή έμπνευσης για τη Μαρία Σκανδαλάκη.
Η έκθεση με τίτλο «Η ιστορία ενός κοσμήματος» φιλοξενείται στην Αίθουσα πρώην ΔΗΚΕΔΑΣ Άνω Σύρου και αφηγείται τη διαδρομή της τέχνης του κοσμήματος από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στο σήμερα.
«Κάθε κόσμημα κρύβει και μία ιστορία»
Οι δημιουργίες της κ. Σκανδαλάκη είναι επηρεασμένες από τη φύση και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με ξεχωριστή γραμμή και ποιοτικό στυλ, αποτυπωμένες σε ασήμι, με ημιπολύτιμους λίθους και άλλα υλικά.
Όπως η ίδια σημειώνει «κάθε κόσμημα κρύβει μέσα του μία ιστορία από το παρελθόν, που αποδίδεται με μια πιο σύγχρονη ματιά». Στόχος της είναι το «ταξίδι» αυτής της ιστορίας, που οδηγεί στη γνώση, αλλά και τον θαυμασμό για την ανεκτίμητη κληρονομιά της χώρας μας. «Αυτός που θα φορέσει το κόσμημα, θα αντλήσει πληροφορίες για τον αρχαίο πολιτισμό, τις οποίες στη συνέχεια θα μεταφέρει, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αιθέρας, αέρας, γη, νερό, φωτιά… πέντε στοιχεία της φύσης ενώνονται στο χειροποίητο μενταγιόν από ασήμι, που είναι εμπνευσμένο από τη μαρμάρινη «Μαγική Σφαίρα» με τα μαγικά σύμβολα που βρέθηκε θαμμένη στην περιοχή του θεάτρου στο ιερό του Διονύσου. Την εποχή της ρωμαιοκρατίας (1ος-3ος αι. μ.Χ.), η μορφή του θεάτρου άλλαξε και ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για μονομαχίες και θηριομαχίες. Πιθανόν η χρήση της ήταν για κάποια μαγική τελετή για νίκη στους αγώνες. Η Σφαίρα θεωρείται μαγικό αντικείμενο που σχετίζεται με τη λατρεία του Ήλιου και εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Πέρα από το μενταγιόν, οι επισκέπτες της έκθεσης θα θαυμάσουν σχέδια βασισμένα στο πανωφόρι της Θεάς Αθηνάς, που της δώρισε ο Δίας για να την προστατεύει, σε κιονόκρανα, σε ένα κεραμικό αγγείο, το λεγόμενο μυροδοχείο που χρησιμοποιούταν κατά την αρχαιότητα για αποθήκευση αρώματος και σε πολλές ακόμα «ερεθίσματα» από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
«Όλα ξεκινούν από την παρατήρηση»
«Μπαίνω σε μια διαδικασία να επηρεαστώ από κάτι που θα δω είτε σε έναν αρχαιολογικό χώρο ή σε ένα μουσείο, να κάνω μια έρευνα και μια τεκμηρίωση που θα με βοηθήσουν στη δημιουργία των κοσμημάτων», εξηγεί η κ. Σκανδαλάκη. Στην ερώτηση «αν η έμπνευση οδηγεί στη γνώση ή η γνώση στην έμπνευση», η ίδια απαντά πως «αν παρατηρήσεις κάτι, αυτό αποτυπώνεται στο μυαλό και ανοίγει ο δρόμος για την έρευνα». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η ίδια είναι «φίλη» της επιρροής και όχι της αντιγραφής. «Όταν δω κάτι στη φύση, όπως ένα φύλλο δέντρου, μια πεταλούδα, ένα ψάρι, ή τις Καρυάτιδες ακόμα, θα σκεφτώ αμέσως τι θέλω να κάνω, τον τρόπο με τον οποίο θα το σχεδιάσω και θα αφιερωθώ σε μια έρευνα που στην πορεία θα αποδειχθεί εποικοδομητική και καρποφόρα», καταλήγει.
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από 19:00 έως 23:00 και θα παραμείνει στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου έως τις 30 Ιουλίου 2017.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στον κόσμο της minimal αισθητικής
28 Ιουλ. 2017 - 6:25 - “Ματιά” στον εικαστικό θησαυρό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης
28 Νοε. 2024 - 6:17 - Για παιδιά και ενηλίκους
24 Οκτ. 2024 - 6:26 - "Γεγονότα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα"
1 Οκτ. 2024 - 6:16 - Μύκονος: Έκθεση φωτογραφίας "Οι προβολείς φωτίζουν τη Μύκονο 1959-1979" από τον Χρήστο Πουλίδη
10 Σεπ. 2024 - 13:32