Η παράδοση συνεχίζεται αδιάκοπα
- Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:17
Άξιοι συνεχιστές και θεματοφύλακες της μεγάλης παράδοσης της Τήνου στη γλυπτική τέχνη αναδεικνύονται οι είκοσι τέσσερις Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες, οι οποίοι δίνουν το στίγμα τους στο φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
Η έκθεση που αποτελεί μέρος των σημαντικών εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου και του Δήμου Τήνου, με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά, φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.
Η συμμετοχή των Τηνίων Μαρμαρογλυπτών στο ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ ήταν επιβεβλημένη για δύο λόγους: να υπενθυμίσει το τεράστιο έργο και τη σημαντική καλλιτεχνική προσφορά του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη και να τη συνδέσει με το σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι και να επιβεβαιώσει ότι, η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, δίκαια εγγράφηκε το 2015, στους καταλόγους της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της Unesco, καθώς οι σημερινοί καλλιτέχνες μαρμαρογλύπτες εξακολουθούν να παράγουν έργο, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής και βασισμένο στην ιερή παρακαταθήκη των προγόνων μας.
Αποκατάσταση του Χαλεπά στα μάτια της κοινωνίας
Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» του Δήμου Τήνου πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία τη συμμετοχή 24 καλλιτεχνών μαρμαρογλυπτών στο ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ παρουσιάζοντας το δημιουργικό τους έργο, εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του μύστη της γλυπτικής τέχνης Γιαννούλη Χαλεπά, στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου στον Πύργο, στο διάστημα 4-30 Αυγούστου 2018.
Στο πλαίσιο της εξωστρεφούς πολιτικής που ακολουθεί για την προβολή του παραγόμενου καλλιτεχνικού έργου, η εν λόγω έκθεση θα φιλοξενηθεί επίσης από τους Δήμους Χίου, Ιωαννίνων και Δάφνης – Υμηττού.
Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, η δημοτική σύμβουλος Μαρίζα Αγγελοπούλου καλωσόρισε τον Αντιδήμαρχο Τήνου Εμμανουήλ Σώχο και εξέφρασε τη χαρά της για τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια, προκειμένου ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς σε όλη την Ευρώπη, να αποκατασταθεί στα μάτια της κοινωνίας. «Οι σχετικές μελέτες που ήδη εκπονούνται και θα ξεκινήσουν , θα φέρουν στην επιφάνεια πολλά διαμάντια. Νομίζω ότι η παράδοση που σας αφήνει είναι ένας θησαυρός που θα πρέπει να κρατήσετε ως ό,τι πιο πολύτιμο έχετε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πολιτιστική σύνδεση Σύρου - Τήνου
Από την πλευρά του, ο κ. Σώχος ευχήθηκε η παρουσίασης της έκθεσης «Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες» στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων να αποτελέσει την αρχή μιας μελλοντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τήνο και τη Σύρο, δύο νησιά με γερές και βαθιά ριζωμένες παρακαταθήκες στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Υπενθύμισε μάλιστα, πως ο μεγάλος Έλληνας γλύπτης Γεώργιος Βιτάλης (1838-1901), γεννημένος στο χωριό Υστέρνια της Τήνου, μεγαλούργησε και έφτιαξε αριστουργήματα στην ύπαιθρο, στον Άγιο Νικόλαο και στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου στην Ερμούπολη, μετατρέποντάς την σε μοναδική πολιτιστική πρωτεύουσα εκείνη την εποχή.
Αναφερόμενος στην ανακήρυξη του 2018 ως Έτους Χαλεπά, ο κ. Σώχος κατέστησε γνωστό ότι, πρόθεση τόσο του Δήμου Τήνου όσο και του Κέντρου Πανόρμου ήταν να αποτίσουν φόρο τιμής στο μεγάλο καλλιτέχνη και να αναδείξουν το σπουδαίο έργο του το οποίο ήταν σχεδόν κρυμμένο ή ξεχασμένο. «Σε πολύ αραιές χρονικές στιγμές, ανά 20-30 χρόνια, αναφερόταν πού και πού ο Χαλεπάς», τόνισε. Μέσα από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, επιχειρείται η σύνδεση του έργου του Χαλεπά με το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του σήμερα, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Σώχο, θα πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό. Στο πλαίσιο του Έτους Χαλεπά, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκθέσεις γλυπτικής, χαρακτικής, ζωγραφικής, φωτογραφίας και video art, στην Καρδιανή, στα Υστέρνια και στον Πύργο. Έργα παρουσιάζονται επίσης στο μέσα λιμάνι της Τήνου αλλά και στην ύπαιθρο.
«Το 2015 η Τηνιακή μαρμαροτεχνία εγγράφηκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας της Unesco, άρα οι Τηνιακοί πρέπει συνεχώς να αποδεικνύουμε ότι δεν ξεχάσαμε αυτή την παράδοση και τη συνεχίζουμε”, κατέληξε ο Αντιδήμαρχος Τήνου.
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (10:00-13:30 και 18:30-22:00) και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Γεγονότα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα"
1 Οκτ. 2024 - 6:16 - Θαλασσογραφίες. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος στην Πινακοθήκη Κυκλάδων
11 Ιουλ. 2022 - 14:45 - Η φλόγα για γνώση της Ιστορίας
13 Οκτ. 2021 - 6:28 - Η επανασύνδεση του Ελληνισμού με το ιστορικό μεγαλείο του
10 Αυγ. 2021 - 6:18 - Αθήνα - Ερμούπολη: Η αναγέννηση της Ελλάδας
29 Ιουν. 2021 - 6:16