“Eίμαστε όλοι συνδεδεμένοι»: Η νέα έκθεση του εικαστικού Γιάννη Δανέλη στην Άνω Σύρο

Είμαστε το τίποτα και το πάντα σε ένα

  • Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:23

Τη σύνδεση που έχουμε ως ανθρώπινα όντα με τον κόσμο διαπραγματεύεται ο ζωγράφος Γιάννης Δανέλης μέσα από τη σειρά έργων με τίτλο «We are all connected».

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πρώην Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Άνω Σύρου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Υπενθυμίζεται μάλιστα, ότι το εξώφυλλο του έντυπου προγράμματος κοσμεί ο Ερμής, σχεδιασμένος από τον Γιάννη Δανέλη.

Σύνδεση με το χθες, το σήμερα και το αύριο

Έναν χρόνο μετά την έκθεση "λuminosuς”, ο δημιουργός καλεί και πάλι το φιλότεχνο κοινό στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου για να ανακαλύψει, αυτή τη φορά, τη σύνδεση ανθρώπων και καταστάσεων με το τώρα, το παρελθόν και το μέλλον. «Κουβαλάμε το σωματικό μας χώρο και εμπνεόμαστε λειτουργικά μέσα στο κοινωνικό τοπίο που επιλέξαμε να ζούμε», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί: «Είμαστε τα παιδιά του πλανήτη Γη, μιας αλυσίδας γεγονότων αλλαγών και μεταπτώσεων. Είμαστε αυτό που θα θέλαμε να είμαστε. Είμαστε αυτό που θα ήθελαν οι άλλοι να είμαστε και έτσι συνδεόμαστε με όλους και με όλα σε μια αέναη σπείρα που κινείται μπροστά. Είμαστε συνδεδεμένοι με το μεταφυσικό, με το χρόνο και το χάος. Λειτουργούμε παράλληλα με το παρελθόν και τιυς προγόνους μας. Είμαστε κομμάτι των γονιών μας, κουβαλώντας την παιδική ηλικία μας. Είμαστε τόσο νερό όσο και σάρκα. Είμαστε τόσο ύλη όσο και πνεύμα. Είμαστε όνειρα. Είμαστε το τίποτα και το πάντα σε ένα. Ζούμε το θαύμα της ζωής. Ξυπνάμε, κοιμόμαστε, αγαπάμε, κάνουμε έρωτα με τα μάτια κλειστά για να νιώσουμε την αιωνιότητα μέσα μας, ακούγοντας τον ήχο του φιλιού που σπάει το φως. Αυτό είμαστε».

Μαθητές του 3ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης υποστήριξαν έμπρακτα την παραπάνω πρόταση, μέσα από μια αμφίδρομη σχέση έμπνευσης και δημιουργίας.

Η έκθεση, η οποία σου θυμίζει επίσκεψη στον προσωπικό χώρο του καλλιτέχνη με διακοσμημένα βιβλία και αξεσουάρ να δημιουργούν στο κοινό μια αίσθηση οικειότητας, λειτουργεί καθημερινά: 19:30 - 22:00 και ολοκληρώνεται στις 9 Σεπτεμβρίου 2018.