Τα «Σουρεάλ Αποφθέγματα» της Καλλιρόης Πανάγου δημιούργησαν στην Άνω ένα εξωπραγματικό περιβάλλον, που μας προτρέπει να το εξερευνήσουμε

«Μου αρέσει το χάος στην Τέχνη»

Η νερομπογιά και το στυλό αρκούν και περισσεύουν για τη διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου, μέσα στο οποίο, η νεαρή εικαστικός Καλλιρόη Πανάγου αφηγείται στον καμβά της μοναδικές σουρεαλιστικές ιστορίες.

Η ασυνείδητη και χωρίς σκέψη παράθεση απροσδόκητων εικόνων, που με μια πρώτη ματιά, ίσως να φαντάζουν μεταξύ τους ασύνδετες, είναι αποτέλεσμα ενός ψυχικού αυτοματισμού, μίας εικαστικής παράθεσης που δεν βασίζεται στη λογική, αλλά σε μία αυθόρμητη δημιουργική στιγμή. Το αποτέλεσμα είναι ονειρικές-σουρεαλιστικές σκηνές, συνοδευόμενες από εσωτερικές σκέψεις της ίδιας της εικαστικού.

Όσο περισσότερο διεισδύουμε στον καλλιτεχνικό νου, τόσο ανακαλύπτουμε ασυνείδητους συμβολισμούς, νοήματα και συναισθήματα που τελικά θέλουν να εκφράσουν κάτι. Μέσω αυτής της διαδικασίας, διαφαίνεται ότι το ασυνείδητο μπορεί να δημιουργήσει απόψεις, κρίσεις, συναισθήματα και συμπεριφορές.

Έκφραση χωρίς περιορισμούς

Τα «Σουρεάλ Αποφθέγματα» με την επιμέλεια της Αικατερίνης Πανάγου, παρουσιάζονται στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Άνω Σύρου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019» και αποτελούν την πρώτη ατομική έκθεση της αποφοίτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, Καλιρρόης Πανάγου.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» η νεαρή καλλιτέχνης εξέφρασε τη χαρά της και ταυτόχρονα το άγχος της για την πρώτη γνωριμία της με το φιλότεχνο κοινό του νησιού, που μέσω των τριάντα περίπου έργων της, έρχεται σε επαφή με ένα ιδιαίτερο ζωγραφικό στυλ. «Στη Σχολή μου υπάρχει από πλευράς των φοιτητών μία τάση γι’ αυτό το κίνημα που ακροβατεί μεταξύ κόμικ και εικονογράφησης», ανέφερε χαρακτηριστικά, αδυνατώντας ωστόσο να του δώσει μία ακριβή ονομασία. Όπως τόνισε: «στην τέχνη, όλα είναι ρευστά, δεν μπορείς να πεις ότι προσδιορίζεσαι. Δημιουργείται ένα ωραίο μπέρδεμα και μου αρέσει, γιατί πιστεύω ότι μέσα σε αυτό το χάος, κατά περίεργο τρόπο, υπάρχει πάντα μία αρμονία. Η ίδια μάλιστα δεν αγαπά τις «ταμπέλες», ούτε τα στενά όρια που περιορίζουν την ελεύθερη έκφραση.

Ανήσυχο πνεύμα

Κάθε έργο της έχει τη μορφή μίας αυτόνομης ιστορίας, η οποία γεννήθηκε και ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας. «Μπορεί να αρχίζω μια φιγούρα και σιγά-σιγά να κατασκευάζεται το πλαίσιο. Στο μυαλό μου υπάρχουν σκόρπιες σκέψεις, οι οποίες αποκτούν στην πορεία σάρκα και οστά, αφήνοντας το χέρι να κινηθεί χωρίς πυξίδες και χάρτες. Οι συμβολισμοί μπορούν να ποικίλουν από στάδιο σε στάδιο και από ερμηνεία σε ερμηνεία. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που με βοηθά να μη βαριέμαι και με κρατά σε εγρήγορση», υπογράμμισε η Καλιρρόη.

Οι φιγούρες στα έργα της έχουν μία μακρινή συγγένεια και ταυτόχρονα… δεν έχουν, γιατί στόχος της δημιουργού είναι να διασχίζει συνεχώς νέα μονοπάτια και όχι να περιστρέφεται γύρω από τα ίδια. «Σίγουρα υπάρχουν στοιχεία που είτε τα έχω ξανακάνει ή τα έχω δει κάπου και με ενέπνευσαν, ωστόσο προσπαθώ γενικότερα να διαφοροποιούμαι. Δεν εφησυχάζω, ούτε με ενδιαφέρει να βρω μία μανιέρα που να επαναλαμβάνω, αποσκοπώντας το κέρδος. Είμαι ανήσυχη και δεν θα αισθάνομαι καλά, κάνοντας κάτι για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα».

Η έκθεση ζωγραφικής «Σουρεάλ Αποφθέγματα» λειτουργεί καθημερινά (18:30- 22:30) και θα διαρκέσει έως 15 Αυγούστου 2019.