Έκθεση ζωγραφικής της Νίνας Παναγοπούλου στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης

«Η θάλασσα πάντα με συγκινούσε»

Ουρανοί και θαλασσογραφίες που επισκέπτεται ο νους σε ένα ονειρικό ταξίδι, αποτελούν τα «φανταστικά τοπία» της Νίνας Παναγοπούλου, με τα οποία η ζωγράφος συστήνεται στο φιλότεχνο κοινό της Σύρου.

Η πρώτη έκθεση της εικαστικού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την οποία επισκέφτηκε ξανά έπειτα από 15 χρόνια, παρουσιάζεται στην Αίθουσα Εμμανουήλ Ροΐδη, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019».

Τα φανταστικά τοπία είναι μια σειρά έργων ζωγραφικής με τεχνική λαδιού. Οι αναφορές για τη δημιουργία αυτών των τοπίων βασίζονται σε πραγματικές εικόνες και αναμνήσεις τοπίων της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, τον Ατλαντικό ωκεανό και τη Μεσόγειο.

«Το θέμα της θάλασσας πάντα με συγκινούσε. Είχα ασχοληθεί και στο παρελθόν με αυτό, ωστόσο το διάστημα 2016-2019 επικεντρώθηκα ξανά στη φιγούρα. Άρχισα να κάνω και πάλι πορτρέτα ρεαλιστικά. Ωστόσο, μόλις άκουσα για τη Σύρο, ξεκίνησα να εξερευνώ αυτή τη θεματολογία», δωλώνει η εικαστικός στην «Κοινή Γνώμη».

Από το ρεαλισμό στην αφαιρετική αναπαράσταση

Όπως εξηγεί, το ερέθισμα για τη δημιουργία των έργων της δίνεται από μια εικόνα, ένα στοιχείο όπως η κορυφή ενός κύματος ή ένα σύννεφο, που στη συνέχεια η ίδια το μεταφράζει με την τεχνική της ελαιογραφίας σε πίνακα, εξερευνώντας κάποιες ισορροπίες.

Η έννοια «φανταστικά» βασίζεται στο γεγονός ότι τα έργα δεν δημιουργήθηκαν έξω στην ύπαιθρο, αλλά στο εργαστήριο. «Ξεκίνησαν ως κάτι ρεαλιστικό και εξελίχθηκαν σε κάτι πιο αφαιρετικό. Για παράδειγμα, ένα αναγνωρίσιμο σύννεφο μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο, αποκτώντας σχήματα, γραμμές κι άλλα φαντασιακά στοιχεία», υπογραμμίζει η κ. Παναγοπούλου, κάνοντας λόγο για μία διαδικασία εγκεφαλική που εξελίσσεται πάνω στον καμβά.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι η ενασχόλησή της με τη μουσική έπαιξε κάποιον ρόλο στη δημιουργία της συγκεκριμένης σειράς έργων. «Κάποια στοιχεία ήχου όπως το κύμα του ρυθμού μεταφράστηκαν σε εικόνα και αποτέλεσαν βάση για τη δημιουργία έργων, εκ των οποίων κάποια είναι μεγαλύτερης έντασης και άλλα πιο γαλήνια και ήρεμα.

Η έκθεση ζωγραφικής «Φανταστικά τοπία» λειτουργεί καθημερινά (10:30-14:00 και 17:00-21:30) και θα διαρκέσει έως 18 Αυγούστου 2019.