Διαδικτυακή δράση και έκθεση του Δικτύου Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου για την απασχόληση των μικρών φίλων του από όλο τον κόσμο

Τα παιδιά «μένουν δημιουργικά»

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του Υπουργείου Υγείας «Μένουμε σπίτι» για την αποτροπή διασποράς του νέου κορωνοϊού, το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου προχώρησε σε μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που προσφέρει την ευκαιρία στους μικρούς φίλους του να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

 «Στις δύσκολες αυτές μέρες που διανύουμε, πολλά παιδιά και γονείς βρίσκονται σε απόγνωση. Είμαστε στο σπίτι, είδαμε όλες τις ταινίες, τις παιδικές όπερες, παρακολουθήσαμε θεατρικές παραστάσεις και προσπαθήσαμε να διαβάσουμε. Δεν θέλουμε άλλη οθόνη, δεν θέλουμε άλλο να διαβάσουμε», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη του ΔΕΕΠΣ, Eileen Botsford – Βελισσαροπούλου, τονίζοντας ότι η δημιουργικότητα είναι μια σημαντική διέξοδος για το μυαλό του ανθρώπου.

Η σκέψη ότι «σε μια κρίσιμη στιγμή χρειάζεται ένα πλαίσιο, ένας λόγος, μια αφορμή, ανταλλαγή ιδεών, επικοινωνία και ομαδικότητα», οδήγησε την εικαστικό στη δημιουργία μίας διαδικτυακής δράσης και έκθεσης του ΔΕΕΠΣ με τίτλο «Μένουμε Δημιουργικοί», η οποία θα εμπλουτίζεται και θα ανανεώνεται καθημερινά.

Κάθε πρωί το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου θα ανακοινώνει ένα θέμα, βάσει του οποίου παιδιά από όλο τον κόσμο θα ζωγραφίζουν με ό,τι υλικά επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν. Όλοι οι μικροί συμμετέχοντες θα μπορούν να μοιραστούν και να δουν τις ζωγραφιές των άλλων παιδιών.

Οι γονείς θα εξηγούν στα παιδιά το θέμα και τους δίνουν άφθονο χρόνο, χώρο και υλικά, θα φωτογραφίζουν τη ζωγραφιά τους και θα τη στέλνουν στο deepsyros@gmail.com ή στο FB μαζί με το όνομα, την ηλικία και την περιοχή που μένουν οι μικροί καλλιτέχνες (π.χ. Σύρος, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι). Στο τέλος της ημέρας, θα παρουσιάζουν την έκθεση στα παιδιά.

Έκφραση… βασικός παράγοντας ψυχικής ισορροπίας

Έμφαση έχει δοθεί στην εξ’ αποστάσεως διαδικτυακή διδασκαλία. Όπως σημειώνει η κ. Botsford, “ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη αρχίσει την διαδικασία. Δυστυχώς όμως τα καλλιτεχνικά όπως και η μουσική έρχονται σε δεύτερη μοίρα αυτή τη στιγμή. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Η διαδικτυακή διδασκαλία δεν είναι εύκολη, πολλοί γονείς δεν είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία, πολλοί γονείς δεν έχουν το χρόνο, πολλά παιδιά δεν έχουν όλα τα υλικά σπίτι τους για να δημιουργήσουν. Προς στιγμήν, με τη διαδικτυακή διδασκαλία καλύπτονται τα βασικά μαθήματα. Έτσι δημιουργείται ένα κενό μαθησιακό αλλά κυρίως ψυχολογικό. Τα παιδιά μας κλεισμένα στο σπίτι πρέπει να βρουν διεξόδους έκφρασης, ως βασικό παράγοντας ψυχικής ισορροπίας”.

Οι θεματολογίες που θα ορίζονται καθημερινά από το ΔΕΕΠΣ δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να παρατηρήσουν το χώρο γύρω τους, την καθημερινότητά τους, τη ζωή τους. «Είναι μια αφορμή να κατεβάσουμε την ταχύτητα που επιβάλλουν τα νέα μέσα τα οποία καλώς ή κακώς θα παίξουν μεγάλο ρόλο στη. ζωή μας αυτές τις μέρες μένοντας μέσα στο σπίτι», καταλήγει η εικαστικός.

Τα έργα των παιδιών θα αναρτώνται στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του ΔΕΕΠΣ, στο facebook και το Instagram (@deepsyros).