«ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ»

Επιχείρηση διάσωσης έργου τέχνης του 1960 στο «Ξενία» Σπάρτης

Είχε δημιουργηθεί από τον λακωνικής καταγωγής ζωγράφο Ν. Νικολάου
  • Πέμπτη, 11 Ιουνίου, 2020 - 06:27

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη διάσωση του έργου τέχνης που είχε φιλοτεχνήσει τη δεκαετία του 1960 στο «Ξενία» Σπάρτης, ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος, με καταγωγή από τα Χρύσαφα Δ. Σπάρτης, Νίκος Νικολάου (Ύδρα, 1909 – Αθήνα, 1986). Το έργο, μια τοιχογραφία (διαστάσεων 368x265 εκ.), που ζωγράφισε ο Νικολάου πριν από περίπου 50 χρόνια ακριβώς απέναντι από την είσοδο του οικοδομήματος, βρίσκεται σε κακή κατάσταση, κυρίως λόγω των γκράφιτι που έχουν επικαλύψει μεγάλο τμήμα του, την έκθεση στις καιρικές συνθήκες και την εγκατάλειψη επί σειρά δεκαετιών που έχει προξενήσει σημαντικές φθορές.

Τις εργασίες αποκατάστασης εκτελεί η αρμόδια υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού και Σπαρτιάτισσα κ. Μάρθα Αθανασιάδου, την όποια ο συνεργάτης του δημάρχου Σπάρτης κ. Γιάννης Ράλλης ευχαριστεί «για την ευαισθησία και την άμεση ανταπόκρισή της».

Πρόκειται για μία παρέμβαση νεότερου πολιτισμού, όπως είχε επισημάνει σε πρόσφατο άρθρο της στον «ΛΤ», η κ. Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, η οποία είχε επισημάνει και την αναγκαιότητα διάσωσης. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Κακούρου-Χρόνη, «η τοιχογραφία θα μπορούσε να λειτουργήσει, με την ευρύτερη έννοια, εκπαιδευτικά ενέχοντας τη σημασία ενός συμβόλου, ίσως με καντιανό περιεχόμενο, αλλά με στόχο να αποτρέπει ανάλογες ανεύθυνες και επομένως ανελεύθερες πράξεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο, επίσης, συναντάει κανείς εικαστικές παρεμβάσεις της Άννας Δημητρίου -επί υποστυλωμάτων και του ξύλινου δαπέδου- για τις οποίες θα γίνουν προσπάθειες ώστε και αυτά να διασωθούν κατά τη φάση εκτέλεσης του έργου.

Ο κ. Ράλλης απευθύνει «ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κ. Κακούρου - Χρόνη η οποία μας έκανε γνωστό το θέμα».

Στην αφετηρία για αναγέννηση

Ήδη, τα «φώτα» της δημοσιότητας και του ενδιαφέροντος έχουν στραφεί στον περίφημο λόφο της Σπάρτης, καθώς πρόσφατα υπογράφτηκε η σύμβαση για το έργο βιοκλιματικής αναβάθμιση του «Ξενία» και της μετατροπής του σε Κέντρο Πολιτιστικών, Τουριστικών & Διοικητικών Δραστηριοτήτων». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.800.000 ευρώ και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωσή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.