«Entity Battlefields Σώμα: Τόπος Συγκρούσεων» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Τρεις διαφορετικές απεικονίσεις που "συνομιλούν"

  • Τετάρτη, 29 Ιουλίου, 2020 - 06:17

Κατά πόσο η διάσπαση μιας ενότητας ιδεών ή μελών ενός ανθρώπινου σώματος που αποτελούν μια ενότητα ή μια οντότητα, μπορεί να αποβεί αποτελεσματική για επανίδρυση, επανασύσταση, δημιουργία;

Αντιμέτωπες με αυτό το υποθετικό φιλοσοφικό ερώτημα έρχονται μέσα από τα έργα τους τρεις σύγχρονοι εικαστικοί. Η Κική Κολυμπάρη, η Τζώρτζια Φάμπρις και η Μαρία Σπυράκη, ενστερνιζόμενες τις νεωτεριστικές φιλοσοφικές και υπαρξιακές θεωρίες, κοινωνικά ενημερωμένες, αποδίδουν την δική τους εκδοχή σ αυτήν την «σισύφεια» πάλη με κριτική διάθεση, έχοντας ως πρόθεση να θέλξουν, να προβληματίσουν και να ιντριγκάρουν τον θεατή.

Η ομαδική έκθεση «Entity Battlefields  Σώμα: Tόπος Συγκρούσεων» θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων από 1η έως και 30 Αυγούστου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020». Την έκθεση επιμελείται ο Γιώργος Αλτουβάς.

Με διαφορετική αντίληψη για τις έννοιες, η Κολυμπάρη αντιμετωπίζει το θέμα αφαιρετικά και περισσότερο χωροταξικά, η Φάμπρις σαρκαστικά με έντονες αναφορές στα ανθρώπινα μέλη και η Σπυράκη εννοιολογικά, στην εκφραστική αποτύπωση της ψυχής.

Καθαρή και αμόλυντη γλώσσα έκφρασης

Συγκεκριμένα η Τζώρτζια Φάμπρις αγωνίζεται ενάντια στα ταμπού της σύγχρονης κοινωνίας, αγκαλιάζει την ιδέα της ελεύθερης αγάπης και την ανάκρουση από την οικογένεια, εξισώνοντας το καλλίγραμμο με το διαμελισμένο κορμί και το σαγηνευτικό πρόσωπο με το πυρακτωμένο κρανίο. Στα έργα της, με μια ωμή, οπτική απεικόνιση της πραγματικότητας, αναζητεί την καθαρή και αμόλυντη γλώσσα έκφρασης, αδιαφορώντας για λεπτομέρειες και ζωγραφικές καθαρότητες, εξισορροπώντας την χρωματική αρτιότητα με την αισθητική δύναμη της ψυχής της. Η κάθε φιγούρα της, χρωματικά λαμπερή, διάφανη ή αποσαθρωμένη είναι μια πρόταση υπαρξιακής εμπειρίας, επιχειρώντας να αναδημιουργήσει την ανθρώπινη υπόσταση και την κατάσταση της, μέσα από την προσωπική της ματιά. Η αυξημένη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας δεν είναι καθαυτό το κάλλος αλλά η κατανόηση της φύσης των αναγκών μας.

Ηρεμία και αρμονία

Παρούσα σε όλα τα έργα της Κικής Κολυμπάρη είναι μια αίσθηση ηρεμίας και αρμονίας που οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο συμπυκνώνει το χρώμα με το σχήμα, που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα, για να ζωντανέψει την εικόνα.  τους πολυάριθμους συνειρμούς της φόρμας και του χρώματος  Η προέλευση της ηρεμίας  χάους είναι ίσως αυτό που μας επιτρέπει να δούμε την καλλιτέχνη σαν μια ατελής συμφωνία ..αυτό που ενορχηστρώνει μορφές και χρώματα, αργές και έντονες κινήσεις , για να φτάσουμε σε μια ανησυχητική αρμονία που παγώνει μες στο χρόνο , τη δημιουργική έκρηξη που ξεδιπλώνει κάτω από το δικό μας βλέμμα.

Ορατότητα της μνήμης

Τα έργα της Μαρίας Σπυράκη με μορφές αφηρημένες, αποτελούν αρχεία συναισθημάτων, συγκεκριμένων χαρακτήρων, φευγαλέες παρορμήσεις από σκέψεις και αναμνήσεις που γίνονται οπτικές. Τα έργα της διερευνούν τη δυναμική συγκρότησης της μνήμης και τον τρόπο με τον οποίο, οι μορφές αυτές, υπόκειται σε μια συνεχή διαδικασία παραμόρφωσης κα μετάλλαξης. Με ζωντανή χρωματική παλέτα, προκαλεί στις μορφές ένα ευρύ φάσμα οπτικών και συναισθηματικών μεταβολών, άκρως προσωπικών, που υπάγονται στον γενικό ορίζοντα μιας συλλογικής ιστορίας διαμαρτυρίας, κατά της λήθης, της ευθραυστότητας, της μετάλλαξης και την ανηλικότητας της μνήμης.

Τρεις διαφορετικές απεικονίσεις, που συνομιλούν μεταξύ τους, χάρη στη δυναμική και ωμή τρυφερότητα, την επιθετική συναίσθηση και το χρωματικό πλουραλισμό. Οι ξεχωριστές, ευφυείς και με πολύ ειρωνεία αναφορές τους, τους επιτρέπουν να συνδυάσουν τις ιστορικές παραδοσιακές  τεχνικές με φρέσκιες κωδικοποιημένες χειρονομίες που περιπλέκουν την διακριτική κατηγοριοποίηση ως εικονιστικό ή αφηρημένο έργο. Απομονώνοντας από μια χαοτική μάζα αφηρημένων δομών, σύνθετες φανταστικές μορφές και ασταθείς γεωμετρίες, αποσκοπούν στο να δώσουν την εντύπωση πολύπλοκων οπτικών προβληματισμών, υπενθυμίζοντας πως η ερμηνεία και το όραμα είναι πάντα θέμα προσωπικής και πολλές φορές διαφορετικής ερμηνείας.

 Η έκθεση θα λειτουργεί: Τρίτη – Κυριακή | 11.00-13.00.