Τα φωτεινά σημεία της εικαστικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του Γιάννη Δανέλη και των οχτάχρονων μαθητών του στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου

Open Studio Danelis

Ένας δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στην κατευθυντήρια διαδρομή που ο Γιάννης Δανέλης χαράσσει μέσω της προσωπικής αισθητικής και τεχνικής του και τη σχεδιαστική απόδοση των εμπνεύσεών του από τους μικρούς μαθητές του, αναπτύσσεται στη φετινή έκθεση του γνωστού εικαστικού στα γραφικά σοκάκια της Άνω Σύρου.

Η έκθεση «Open Studio Danelis» φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020» και προσφέρει στους επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού τη μοναδική ευκαιρία να «τρυπώσουν» νοερά στο ατελιέ του και να αφουγκραστούν την εικαστική εκπαιδευτική γραμμή που ακολουθεί ο καλλιτέχνης.

«Επιθυμώ μια βαθύτερη επικοινωνία με το κοινό και τους μαθητές μου, μικρούς και μεγάλους. Θα επιτρέψω στο κοινό να κοιτάξει μέρος της δουλείας μας  και να ανακαλύψει τα φωτεινά αλλά και τα πιο σκοτεινά σημεία της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Έντεκα μικρά έργα – δημιουργίες παιδιών, ηλικίας οχτώ ετών συγκεντρώθηκαν, έγιναν κορνίζες και παρουσιάζονται δίπλα-δίπλα αποτυπώνοντας την προσπάθεια των μικρών καλλιτεχνών να κάνουν πράξη όλα όσα διδάσκονται στο πλευρό του Γιάννη Δανέλη: από ένα αρχαϊκό αγγείο και παραδοσιακά μοτίβα, μέχρι ήρωες από αγαπημένα τους videogames, γάτες και πουλιά. Παράλληλα, δίνεται στο κοινό η δυνατότητα να θαυμάσει και τα πρωτότυπα έργα του δημιουργού που αποτέλεσαν τον «καμβά» για την εικαστική εξερεύνηση και παιδεία των μαθητών του. «Μέσα από αυτή την αντιπαράθεση, τη συνδιαλλαγή με το έργο μου, τόσο οι γονείς των παιδιών, όσο και οι επισκέπτες γενικότερα μπορούν να καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκω να επέμβω στην αισθητική τους, πώς τους καθοδηγώ και πώς προσπαθώ να τους φέρω σε επαφή με αυτό που εγώ εκτιμώ ως αισθητικά σωστό και ωραίο», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη».

Έργα εφαρμοσμένης τεχνικής με «πρωταγωνιστή» τον Ερμή

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης παρουσιάζονται δείγματα της προσωπικής δουλειάς του κ. Δανέλη, χωρισμένα σε δύο υποκατηγορίες. Στην πρώτη, περιλαμβάνονται πρωτότυπα ζωγραφικά έργα με λάδια και στη δεύτερη εκτυπώσεις αυτών των έργων με κυρίαρχο σχέδιο το «έμβλημα» του Ερμή – σήμα του Παιδικού Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο ο ίδιος συντονίζει. «Ακολουθώ μία εφαρμοσμένη τεχνική και τυπώνω έργα σε μεταξωτό ύφασμα, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί κάποιος είτε ως πίνακες είτε ως αντικείμενα που έχουν μια χρηστική αξία. Έτσι, δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να αγοράσει ένα πιο φθηνό σουβενίρ από το νησί».

Η έκθεση «Open Studio Danelis» λειτουργεί καθημερινά 20:00-22:00 και θα διαρκέσει έως 31 Αυγούστου 2020.