“Cactus & Others II” - Η νέα έκθεση της Αγγελικής Μπρισνόβαλη μας καλεί να μοιραστούμε ζωγραφική δράση σε στιγμές φωτεινής παρατήρησης της φύσης

«Το Συριανό τοπίο μου προκαλεί δυνατές εικόνες»

Ένας ζωγραφικός παράδεισος με καταπράσινα φυτά, δροσερά νερά και πολύχρωμα λουλούδια άνοιξε τις πόρτες του, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020».

Η ατομική έκθεση της Αγγελικής Μπρινόσβαλη “Cactus & Others II” φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» - μια όαση δροσιάς και χαράς τόσο σαν χρωματική αίσθηση από τα έργα της εικαστικού όσο και σαν μοναδικής ομορφιάς διατηρηταίος χώρος του Δημαρχιακού Μεγάρου Ερμούπολης, σχεδιασμένου από τον Ερνέστο Τσίλλερ.

Το Δημαρχείο κατασκευάστηκε μεταξύ 1875 και 1891 και η Αίθουσα Τέχνης περιέχει εξαιρετικές τοιχογραφίες με φυτικά μοτίβα στο στυλ της εποχής.

Οι επισκέπτες θα θαυμάσουν μία σειρά έργων που έχει αναπτυχθεί στους άξονες της παρατήρησης και της εντύπωσης του φυτικού κόσμου της αυτοφυούς φραγκοσυκιάς και των “μυστικιστικών” αγριολούλουδων του Κυκλαδίτικου τοπίου σε στιγμές μέσα στο χρόνο. Κάκτοι και φυτικά συμπλέγματα με φόντο τον ουρανό ή τη θάλασσα, εμπνέουν με τις δυναμικές γλυπτικές τους φόρμες και την πολυμορφία των συσχετίσεών τους με το φως και το περιβάλλον. Τα αγριολούλουδα αποτελούν βινιέτες μοτίβων και χρωμάτων σαν μια μικρή περφόρμανς στην άκρη του μονοπατιού πάνω ή δίπλα από τη θάλασσα. Άπειροι συνδυασμοί συνθέσεων και η χαρά του χρώματος ανεξάντλητη μέσα από την αρχέγονη ανθρώπινη ζωγραφική χειρονομία. Έτσι, από τη σκοπιά της Περσεφόνης, του Ερμή, της Δήμητρας και μέσα από τις παλλόμενες εξάρσεις της αέναης ανάπτυξης της φραγκοσυκιάς και της φυσικής κίνησης στο ξηρό τοπίο των Κυκλάδων, η εικαστικός προσκαλεί όλους τους “Άλλους” να μοιραστούμε τη ζωγραφική δράση σε στιγμές φωτεινής παρατήρησης της φύσης.

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η Αγγελική Μπρισνόβαλη αναφέρεται στην αγάπη της για τη φύση, που αποτελεί για την ίδια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για μοναδικές εικαστικές «περιπέτειες».

Ποια χαρακτηριστικά του Συριανού τοπίου σας γοητεύουν και αναδεικνύεται μέσα από τα έργα σας;

«Με συναρπάσει το γεγονός ότι σε πολλά σημεία του νησιού το ανάγλυφο του τοπίου είναι αδιαμεσολάβητο και η φύση αυτή καθ΄ αυτή δεν διαταράσσεται εδώ και αιώνες. Οπότε έχω την ευκαιρία να ονειρευτώ ότι βρίσκομαι σε ένα πρωταρχικό τόπο και χαίρομαι την ίδια ομορφιά όπως και οι άνθρωποι που έζησαν εδώ πριν από μένα αιώνες πριν. Αυτό προκαλεί μια συγκίνηση και δυνατές εικόνες».

Ως λάτρης της φύσης, που απολαμβάνει και αποτυπώνει με κάθε τρόπο τα δώρα της, ποια είναι η θέση που αυτή κατέχει τόσο στη ζωή σας όσο και στα θέματα με τα οποία καταπιάνεστε καλλιτεχνικά;

«Η φύση και κάθε της έκβαση με ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό και την αναζητώ όπου και όσο περισσότερο μπορώ! Με απασχολεί τη διατήρησή της σε πρωταρχική μορφή ώστε να την απολαμβάνουν πολλές μελλοντικές γενεές. Προσδιορίζομαι ως μια εικαστικός που την απασχολεί η οικολογία. Έτσι οι άνθρωποι πιστεύω θα έχουμε την ευκαιρία μέσα από την καθημερινή μας σχέση με τη φύση να προσδιορίζουμε τις προτεραιότητες μας και τι είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ζωής».

Η φραγκοσυκιά αποτελεί στοιχείο μιας άγριας ομορφιάς, που πολλοί Συριανοί ίσως να μην έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχει. Ποια στοιχεία της ενεργοποίησαν το εικαστικό ενδιαφέρον σας και αποτέλεσαν πηγή έρευνας και δημιουργίας για εσάς;

«Η φραγκοσυκιά είναι ένα δυνατό αυτοφυές φυτό και ζει με τα πολύ ελάχιστα που της προσφέρει η κυκλαδίτικη γη. Ζει με λίγο ή και χωρίς νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ζει στον καυτό ήλιο με υπομονή, και όταν είναι να ανθίσει και να καρποφορήσει το κάνει με μεγάλη γενναιοδωρία. Αυτά είναι σχεδόν ανθρώπινα χαρακτηριστικά τα οποία παρατηρώ τα 20 χρόνια που είμαι στη Σύρο και ταξιδεύω στα γύρω νησιά. Η Φραγκοσυκιά μας διδάσκει κάποιες αρετές και αγαπώ το φυτό αυτό για τις μεταφορικές του χάρες. Από την άλλη σαν εικαστικός, λατρεύω τον τρόπο με τον οποίο κάνει φυσικούς ελιγμούς με τον τρόπο που μεγαλώνει και πολλαπλασιάζεται, πάει προς όλες τις κατευθύνσεις, γέρνει φυτρώνει ξανα-ανεβαίνει και απλώνεται, αμύνεται αλλά και προσφέρει χρώμα και καρπούς που σπάνε αυτή τη φαινομενική μονοτονία του πράσινου που για μένα ανάλογα με το φως μετουσιώνεται σε πολλά ακόμα χρώματα. Μαζί με τη θάλασσα σα φόντο ή τη ξερή καλοκαιρινή γη των Κυκλάδων, σα θέμα οι φραγκοσυκιές δίνουν μεγάλες και φοβερές ευκαιρίες σε μία ζωγράφο να εκφραστεί».

Η περίοδος της καραντίνας ήταν μια αφορμή για να έρθετε ακόμη περισσότερο σε επαφή με τη φύση και να ανακαλύψετε περισσότερες πτυχές της;

«Ναι η καραντίνα μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω σε μικρή κλίμακα έργα που αφορούσαν το τοπίο από μνήμης. Ήταν έργα στα οποία πάνω ανέσυρα μνήμες από πολλά μέρη που έχω επισκεφτεί τα τελευταία χρόνια. Μελαγχολικά αλλά και αισιόδοξα!».

Η έκθεση “Cactus & Others II” Syros – the Cycladic Effect” λειτουργεί καθημερινά (11.00 -14.30 & 19.00 -23.00) και θα διαρκέσει έως 15 Σεπτεμβρίου 2020.