Δώδεκα έργα τέχνης σε δώδεκα διαφορετικά σημεία του χωριού αποτυπώνουν νέες «προοπτικές»

4η Μικρή Biennale Σύγχρονης Τέχνης στο Μουντάδο Τήνου

Όλες οι «προοπτικές», που έχουμε ως κοινωνία, μετά τις πρωτόγνωρες και δύσκολες στιγμές που βίωσε ο πλανήτης το 2020, θα αποτυπωθούν φέτος το καλοκαίρι στον Μουντάδο της Τήνου μέσα από μια νέα εικαστική περιπλάνηση.

Η 4η Μικρή Biennale Σύγχρονης Τέχνης με θέμα «Προοπτικές» θα διαρκέσει από 24 Ιουλίου έως 25 Αυγούστου 2021. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν δώδεκα έργα τέχνης σε δώδεκα διαφορετικά σημεία του χωριού. Η πρώτη  παρόμοια έκθεση έγινε το 2015 με θέμα «Αποκάλυψη», η δεύτερη το 2017 με θέμα «Λαβύρινθος» και η τρίτη το 2019 με θέμα «Διασταυρώσεις».  

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες στοιχηματίζουν σε ένα αισιόδοξο μέλλον

Τα έργα φέτος προέρχονται από δέκα διαφορετικούς καλλιτέχνες με ξεχωριστή παρουσία τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, συμμετοχή σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και πολλά διεθνή βραβεία: Armelle BLARY (Γαλλία), Bilal BAHIR (Ιράκ),  Natalia DE MELLO (Πορτογαλία), Katerina DIAKOMI (Ελλάδα), Lorenzo GATTI (Ιταλία), Didier MAHIEU (Βέλγιο), Rokko MIYOSHI (Ιαπωνία), Marco PELLIZZOLA (Ιταλία), Nikos PODIAS (Ελλάδα), Jean-Claude SAUDOYER (Βέλγιο).  

Η Armelle Blary ζει και εργάζεται στη Reims. Το προσωπικό της σύμπαν αναπτύσσεται μέσα στο ανθρώπινο, ζώα, φυτά, σφαίρες που τέμνονται και συγχωνεύονται σε μια ποιητική προσέγγιση. Θρεμμένη από τη λογοτεχνία, συνδέει την τέχνη της με τους αρχαίους μύθους.

Ο Μπιλάλ Μπαχίρ γεννιέται στη Βαγδάτη του Ιράκ. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών στη Βαγδάτη. Ζει τώρα στο Βέλγιο. Η καλλιτεχνική του έρευνα ενδιαφέρεται για την ποικιλομορφία των πολιτισμών σε μια τεράστια χρονολογική προοπτική. Σε σελίδες αρχαίων βιβλίων, ξεδιπλώνει τον κόσμο του, τα όνειρά του και τη σκληρή πραγματικότητα. Το έργο του εντάσσεται σε σημαντικές συλλογές: τράπεζες, εξωτερικές υποθέσεις, Μουσεία.

Η Natalia De Mello έχει πολυεπιστημονική πρακτική: σκηνογραφία, εκτέλεσε, εγκατάσταση, βίντεο, γλυπτική και πολλαπλές συνεργασίες με μουσικούς, χορογράφους και αρχιτέκτονες. Συμμετέχει σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ και έχει έργα σε δημόσιες συλλογές και αστικούς χώρους.

H Katerina Diakomi ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Πήρε μέρος στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών (Germinations 8) στη Μπρέντα (Ολλανδία). Επίσης δημιούργησε έργα για εξώφυλλα βιβλίων.

Ο Lorenzo Gatti είναι ένας εικαστικός καλλιτέχνης, γεννημένος στο Κονγκό. Ζει και εργάζεται στο Μιλάνο. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Βενετία και στις Βρυξέλλες. Ένας άνθρωπος με ομαδικές εκθέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο Didier Mahieu γεννήθηκε στο Βέλγιο. Καθηγητής ζωγραφικής σε ανώτερη σχολή τέχνης στο Mons (ΒΕ). Πολυάριθμες διεθνείς εκθέσεις. Εργάζεται στις συλλογές Μουσείων σε Γαλλία, Βέλγιο, Τουρκία, Βουλγαρία, Τυνησία. Συμμετοχή σε αρκετές ταινίες.

Ο Rokko Miyoshi σπουδάζει επιχειρήσεις και οικονομικά στο Τόκιο καθώς και ιστορία ασιατικής τέχνης. Μεταπτυχιακό από το Ινστιτούτο Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο και τη σχολή Τεχνών Λούκα στις Βρυξέλλες. Πολυάριθμες εκθέσεις σε Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ευρώπη. Ο Ρόκκο παίρνει την ανθρώπινη κατάταση ως κεντρικό θέμα του έργου του και εξετάζει τις ψευδαισθήσεις της πραγματικότητας, είτε είναι φυσική, εννοιολογική ή εικονική.

Ο Marco Pellizzola ζει στο Cento. Είναι καθηγητής διακόσμησης στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Μπρέρα στο Μιλάνο. Πολυάριθμες παρεμβάσεις σε αστικά πλαίσια και διεθνείς εκθέσεις. Αρκετά βραβεία.

O Nikos Podias αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, την Κεντρική Σχολή Τέχνης και Σχεδίου του Saint Martins στο Λονδίνο και το Hochshule fur Gestaltung und Kunst στη Ζυρίχη. Πολυάριθμες εκθέσεις. Καλλιτέχνης και επιμελητής. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ο Jean-Claude Saudoyer γεννήθηκε το 1944 στο Βέλγιο. Συμμετέχει σε διαφορετικές πειραματικές ομάδες. Πολλές εκθέσεις. Αρκετές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο. Έργα στις δημόσιες συλλογές πόλεων, μουσείων, κυβερνητικών κτιρίων.

Ο επισκέπτης θα έχει στο χέρι του ένα φυλλάδιο-οδηγό γραμμένο από τη μία όψη στα Ελληνικά και από την άλλη όψη στα Αγγλικά. Ο «οδηγός» θα καθοδηγεί τον επισκέπτη μέσα από τα στενά και τις καμάρες του όμορφου χωριού, στα σημεία που εκτίθενται τα έργα και θα αναφέρει λίγα λόγια για το κάθε  έργο και για τον καλλιτέχνη του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 24 Ιουλίου 2021, ημέρα Σάββατο και ώρα 20:00 στην αίθουσα του χωριού.

Ζωντανή δημιουργία έργων

Guest Stars της φετινής εκδήλωσης είναι δύο καλλιτέχνες της street art, ο Théo HAGGAI (Γαλλία) και ο Cacao ROCKS (Ελλάδα).

Ο Théo Haggai είναι Γάλλος καλλιτέχνης με έδρα το Παρίσι. Η τέχνη του βασίζεται σε μια καθολική, απλή και οπτικά εντυπωσιακή μορφή έκφρασης. Εξερευνώντας αστικά εδάφη με τέχνη δρόμου, ζωγραφική, σχέδια ή παραστάσεις, μοιράζεται την πίστη του στην ανθρωπότητα.

Ο Cacao Rocks (Yassonas Megoulas) είναι μισός Έλληνας και μισός Γάλλος καλλιτέχνης δρόμου που ζει στην Αθήνα. Είναι ένας από τους δημοφιλέστερους και καταξιωμένους καλλιτέχνες του δρόμου της εποχής του, διεθνώς γνωστός, ασχολούμενος και με την ταινία, τη συγγραφή και τη γλυπτική. Εργάζεται μέσα στις παραμέτρους της φιγούρας και της αφηρημάδας για να εκφράσει τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά του.

Και οι δύο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν o καθένας ένα έργο στο Μουντάδο Τήνου σε ιδιαίτερο σημείο του Μουντάδου. Συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου και περί ώρα 18:30 θα ζωγραφίσουν, μπροστά στο κοινό, με την δική τους ιδιαίτερη τεχνοτροπία την πρόσοψη και τον αύλειο χώρο ενός παλαιού καφενείου, που ευρίσκεται μέσα στο χωριό.. Έργα των δύο καλλιτεχνών κοσμούν όλες τις μεγάλες πλατείες – δρόμους - κτίρια μεγάλων κρατών της Ευρώπης και της Αμερικής. Ο κόσμος θα μπορεί να παρακολουθεί κατά την διάρκεια της δημιουργίας των έργων. Τα έργα θα παραμείνουν «μόνιμα» στο χωριό μας και βέβαια θα είναι μέρος της έκθεσης έργων τέχνης. Προγραμματίζεται, από 20 Ιουλίου έως 24 Ιουλίου να προετοιμαστεί το μεγαλύτερο μέρος των έργων και να οριστικοποιηθούν στις 24 Ιουλίου και ώρα 18:30.  

Η ιδέα της έκθεσης ανήκει στη  Mireille Lienard (Βέλγιο) και στο Philippe Fraisse (Γαλλία), η επιμέλεια στη  Mireille Lienard και η σκηνοθεσία στο Philippe Fraisse. Οργάνωση: «Σύνδεσμος των απανταχού εκ Μουντάδου Τήνου καταγομένων».

Ο Mireille Lienard είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Εικαστικών Τεχνών La Chambre των Βρυξελλών και κάτοχος Master στη γλυπτική. Παράλληλα με τη δουλειά σαν καλλιτέχνης επιμελείται εκθέσεις στην Ελλάδα και το Βέλγιο.

Ο Philippe Fraisse είναι αρχιτέκτονας, σκηνογράφος και καθηγητής στην Εθνική Σχολή Αρχιτεκτόνων του Στρασβούργου. Συμμετέχει από το 1976 στην έρευνα της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στην αρχαιολογική τοποθεσία της Δήλου.

Η έκθεση μετά το Μουντάδο θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, στη Galerie Martine Ehmer, 200 Rue Haute 1000 Brussels (www.martineehmer.com), όπως έγινε και με τις τρεις προηγούμενες (2015 και 2017). H έκθεση 2019 δεν έγινε, λόγω covid-19 και προγραμματίζεται να γίνει μαζί με την έκθεση του 2021.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.