Οι ζωγραφικοί κόσμοι της Νίκης Δράκου και της Δέσποινας Λουκή ενώνονται στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης

Μια γλυκιά εικαστική συνάντηση

Νίκη Δράκου – Δέσποινα Λουκή… Φίλες αγαπημένες και συμμαθήτριες στο Γυμνάσιο Θηλέων Σύρου. Ύστερα από αρκετά χρόνια συναντήθηκαν ξανά σε μάζωξη συμμαθητών και τότε, λόγω του κοινού ενδιαφέροντος και της αγάπης τους για τη ζωγραφική γεννήθηκε η ιδέα για μία εικαστική συνάντηση.

Οι δρόμοι τους ενώνονται από χθες στην Αίθουσα «Εμμ. Ροΐδη» στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης και μας οδηγούν στον –πλημμυρισμένο από χρώματα, εικόνες και συναισθήματα- δημιουργικό κόσμο τους.

Η Ερμούπολη την εποχή του κορωνοϊού

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, το μυαλό της Νίκης Δράκου η οποία ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη έτρεχε στη Σύρο… το «νησάκι» της, όπως αποκαλεί η ίδια. Αναρωτιόταν για τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί. Πώς ήταν η Ερμούπολη χωρίς τους κατοίκους της να τριγυρνούν και να βρίσκονται παρέες-παρέες στην παραλία της; Έτσι, άρχισε να ζωγραφίζει κομμάτια της παραλίες της Ερμούπολης χωρίς τους ανθρώπους της. Στις ελαιογραφίες της, μόνο τα κτίρια είναι αυτά που δηλώνουν την ταυτότητα της πόλης. Πολλά εξ’ αυτών είναι σημεία αναφοράς από γενιά σε γενιά, κρύβουν ιστορίες και αναμνήσεις. Ωστόσο, η ίδια δε θέλησε να αποτυπώσει τα επώνυμα, αγαπημένα, πανέμορφα και πολυζωγραφισμένα κτίρια, όπως το Δημαρχείο, το Θέατρο Απόλλων ή ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου. Της έφτανε να παρατηρεί τα χρώματα σε ανώνυμα κτίρια και πώς καθρεπτίζονται τα νερά του λιμανιού ή της βροχής. Αφιέρωσε πολλές στιγμές με βροχή στην άδεια πλατεία και στα χρώματα των σπιτιών της πόλης: στα γκρι, στα σομόν, στα γαλάζια, στα εκρού, σε κάτι πινελιές έντονου κεραμιδί ή μπορντό, τονισμένα από το νερό, λίγο μουντά από το χρώμα του ουρανού, λίγο φωτεινά από τα μάρμαρα.

Το τελευταίο έργο της αφορά στη Θεσσαλονίκη όπου το υδάτινο στοιχείο είναι επίσης έντονο, χωρίς να είναι νησί. Το λιμάνι της κλείνει όπως και της Ερμούπολης, με τις αποθήκες της που τώρα πια είναι χώροι πολιτισμού όπως και της Ερμούπολης. «Και τα δύο λιμάνια έχουν αυτό το χρώμα που χαϊδεύει τα μάτια και σε καλεί να βρεθείς κοντά τους. Δύο πόλεις που… συμπαθιούνται πολύ», αναφέρει η ζωγράφος.

Στο προσωπικό σύμπαν της Δέσποινας Λουκή

H Δέσποινα Λουκή συμμετέχει για πρώτη φορά με έργα της σε έκθεση ζωγραφικής. Η εν λόγω καλλιτέχνης μετά τη συνταξιοδότησή της ως δικαστικής Υπαλλήλου, ασχολήθηκε συστηματικά με τη ζωγραφική. Τα πρώτα της μαθήματα τα πήρε από την διακεκριμένη εικαστικό, πτυχιούχο ΑΣΚΤ Τζούλια Αθανασάκη και φοίτησε στη σχολή MERSO δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Στα έργα της ξεπροβάλλουν συνθέσεις μέσα από εντυπωσιακά χρώματα. Η ίδια δημιουργεί το προσωπικό της σύμπαν με ακρυλικό και κάρβουνο. Η ζωγραφική της διακατέχεται από μια ανεξαρτησία στην επιλογή του θέματος στη νεκρή φύση, στα abstract, στα γυμνά και στις προσωπογραφίες της. Τα έργα της είναι εμπνευσμένα από τον χώρο της, την αυλή και τα φυτά της, τις στιγμές ηρεμίας, τα αγαπημένα της πρόσωπα, παλιές φωτογραφίες αλλά και τον κορωνοϊό που τόσο πολύ μας επηρέασε όλους τα δύο τελευταία χρόνια.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021 και λειτουργεί καθημερινά: 11.00-13.00 και 19.00-22.00.