‘’Η Ζω(γραφική) συνεχίζεται...’’: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην Έπαυλη Τσιροπινά

Η δύναμη της ψυχής εκφράζεται και δημιουργεί

Το αποτέλεσμα των διαδικτυακών μαθημάτων ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκαν κατά τη χειμερινή περίοδο από τον Πολυχώρο ‘’Δίκτυο Πολιτισμού & Δημιουργίας Σύρου’’, στα Τάλαντα, μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες της Έπαυλης Τσιροπινά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2021».

Αφορμή για την ομαδική έκθεση ‘’Η Ζω(γραφική) συνεχίζεται...’’ στάθηκε η μοναδικότητα του κάθε έργου. Οι μαθητές του Δικτύου, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού, Ελπίδας Γαδ, κλήθηκαν να ζωγραφίσουν το ίδιο ακριβώς θέμα. Ωστόσο, ο καθένας εκφράστηκε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

«Αυτή είναι η μαγεία της ζωγραφικής! Η ομορφιά της διαφορετικότητας, η δύναμη της ψυχής να εκφράζεται και να δημιουργεί», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η επιμελήτρια της έκθεσης και υπεύθυνη των μαθημάτων Ελπίδα Γαδ.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Αυγουστίνα Μαραγκού, η Έλεν Καλογερά, η Ελπίδα Μαραγκού, η Beatrice Mira, η Brigitta Lomvranou, η Φλώρα Πρίντεζη, η Ναταλία Χριστοφίδου και η Δήμητρα Βαρθαλίτου.

Το κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει γύρω στα 60 έργα ζωγραφικής, ακρυλικά σε καμβά. Κάθε μαθήτρια ζωγράφισε από οχτώ έργα. Η θεματολογία ποικίλει. «Προσπαθήσαμε να καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως θαλασσογραφία, νεκρή φύση, πορτρέτο, τοπίο, κτλ.  με διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής, όπως σφουμάτο, ντεγκραντέ, ρεαλισμό, σπάτουλες, ιμπρεσιονισμό κ.α.», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Γαδ.

Η ανάγκη για δημιουργία είναι ασταμάτητη

Η ζωγραφική και η τέχνη γενικότερα συνεχίζεται παρ’ όλα τα εμπόδια, καθώς η δημιουργία αποτελεί ανάγκη. Ωστόσο, ποιες είναι οι αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν κατά την εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία ιδιαίτερα για τους μαθητές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα;

«Ο αρχικός ενδοιασμός για τα διαδικτυακά μαθήματα, εμπεριείχε αυτές ακριβώς τις ανησυχίες. Καθώς όμως η επιμονή των μαθητών μου, κέρδισε στην απόφαση να συνεχίσουμε διαδικτυακά τα μαθήματα, είδαμε εμπράκτως, ότι όχι μόνο βοήθησε τελικά να ξεπεραστούν ορισμένες φοβίες ή ανασφάλειες του τύπου: ''περιμένω την διόρθωση από την δασκάλα, δεν μπορώ να το κάνω...'' αλλά και τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από ότι στα μαθήματα δια ζώσης. Και αυτό γιατί, οι μαθητές, είχαν όλο το χρόνο να επεξεργαστούν το έργο στο δικό τους ρυθμό, μετά το πέρας του μαθήματος, αλλά και με την διαρκή επικοινωνία μου με την κάθε μία τους ξεχωριστά, με γραπτές συμβουλές για το πώς να συνεχίσει το έργο της, μέσα από φωτογραφίες που μου έστελναν σε κάθε στάδιο του έργου, κι εγώ από την πλευρά μου, έστελνα πίσω συμβουλές, συνταγές χρωματικές και διορθωτικές προτάσεις. Έτσι, η κάθε μία, αρκέστηκε στις δικές της δυνάμεις και απέκτησε την αυτοπεποίθηση ότι όλα είναι δυνατά να συμβούν όταν πιστέψουμε στον εαυτό μας», υπογραμμίζει η κ. Γαδ.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά: 19:00-23:00 και θα διαρκέσει έως τις 29 Αυγούστου 2021.