Το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου έγινε τεσσάρων ετών και συνεχίζει ακάθεκτο την προσφορά εικαστικής παιδείας, ανοιχτής και ελεύθερης προς όλους

«Το μυστικό πίσω από την επιτυχία είναι οι συνεργασίες»

Συνέντευξη με την υπεύθυνη του ΔΕΕΠΣ, Eileen Botsford - Βελισσαροπούλου

Τέσσερα χρόνια ανελλιπούς δράσης και αγαστής σχέσης με σχολεία, καλλιτέχνες, συλλόγους, επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων και γενικότερα το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων… γιορτάζει φέτος το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, οι Πρόσκοποι Σύρου, ο Ιππικός Όμιλος Κυκλάδων, η Στέγη Ανηλίκων & Εφήβων Σύρου, ο Α.Ο. Περσέας Σύρου, το Eye’s Walk Digital Festival, το Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων syroskidz και ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» είναι μερικοί από τους φορείς που κατά τη διάρκεια αυτών των ετών αγκάλιασαν το όραμα του Δικτύου για μια εικαστική παιδεία ανοιχτή και ελεύθερη προς όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η εικαστικός και υπεύθυνη της δράσης Eileen Botsford – Βελισσαροπούλου εκφράζει τη χαρά και την υπερηφάνεια της για όσα το Δίκτυο έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα.

Η ιδέα των δωρεάν εκπαιδευτικών εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες γεννήθηκε πριν από πέντε χρόνια. Έναν χρόνο αργότερα, το ΔΕΕΠΣ απέκτησε τη δική του στέγη στη Λέσχη Ποσειδωνίας και τα προγράμματά του άρχισαν να λειτουργούν πιο δυναμικά.

«Στόχοι μου εξ’ αρχής ήταν η παροχή εύκολης πρόσβασης στην εικαστική παιδεία, αλλά και η σύναψη συνεργασιών μέσω των οποίων, οι δράσεις του Δικτύου θα μπορούν να ταξιδεύουν από χωριό σε χωριό και να φτάνουν στους ανθρώπους», καθιστά γνωστό η κ. Botsford.

Μένουμε Δημιουργικοί και … Συνεργάσιμοι

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το ΔΕΕΠΣ κατάφερε να μπει σε σχολεία, να συνεργαστεί με εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, συλλόγους, φορείς, ποδοσφαιρικές ομάδες και άλλες δράσεις όπως οι Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες, υλοποιώντας από κοινού εικαστικά προγράμματα.

«Το μυστικό πίσω από την επιτυχία είναι οι συνεργασίες. Το ΔΕΕΠΣ είναι προσφορά και όχι μία βιοποριστική ενασχόληση για μένα. Μόνο με τη συνεργασία μπορούμε να πάμε μπροστά. Στο πλαίσιο αυτό, έχω συνεργαστεί με καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης και πολλά φυσικά πρόσωπα. Στην καραντίνα, για παράδειγμα, απευθύνθηκα σε ειδικό για βοήθεια στην οργάνωση της διαδικτυακής δράσης #Mένουμε_Δημιουργικοί. Ήταν ένα τεράστιο πρότζεκτ που άρχισε να τρέχει από την πρώτη κιόλας ημέρα που τα παιδιά βρέθηκαν εκτός σχολείου. Έτσι, ήταν απαραίτητο να λειτουργήσουμε σωστά τις σχετικές σελίδες στα social media. Επί καθημερινής βάσεως λαμβάναμε εκατοντάδες έργα από όλο τον κόσμο που έπρεπε να αναρτήσουμε».

Η συμμετοχή στα προγράμματα του Δικτύου είναι ελεύθερη. «Αυτή ήταν η ιδεολογία μας από την πρώτη στιγμή και ποτέ δεν άλλαξε», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Botsford. «Ό,τι συνεισφορά έχουμε από χορηγίες είναι αποκλειστικά για την κάλυψη κάποιων εξόδων και τους χώρους».

Τα εργαστήρια λειτουργούν με συγκεκριμένο αριθμό παιδιών, τα οποία έχουν δηλώσει προηγουμένως ενδιαφέρον. «Δεν μπορεί να εμφανιστεί όποιος θέλει, αλλά ποτέ δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα και να μείνει εκτός ένα παιδί».

Το επόμενο χρονικό διάστημα, το ΔΕΕΠΣ θα συνεχίσει το έργο του με βάση το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσουν και τα σχολεία αναφορικά με τη λειτουργία τους και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών. «Το καλό είναι ότι τα εργαστήρια μπορούν να γίνουν και σε ανοιχτό χώρο όπου εκεί υπάρχουν κάποιες ευκολίες. Εγώ δε σταματάω να κάνω προγράμματα και να οραματίζομαι. Θεωρώ ότι το ΔΕΕΠΣ είναι το τέταρτο παιδί μου και δεν θα το αφήσω ποτέ. Αισθάνομαι χρέος προς εμένα, το Δίκτυο, τους συνεργάτες μου, αλλά πάνω από όλα προς την κοινωνία να συνεχίσω αυτό το λειτούργημα».

Ανάπτυξη της εικαστικής παιδείας σε ένα χαρούμενο περιβάλλον

Στα τέσσερα χρόνια που κατοικεί μόνιμα στο νησί της Σύρου και δρα δημιουργικά, η Eileen Botsford – Βελισσαροπούλου έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας με τη δουλειά και την αστείρευτη όρεξή της.

«Γενικά έχω καλές συνεργασίες με όλους και αυτό το βασίζω στο γεγονός ότι δεν αναλώνομαι σε μικρότητες ή μικροπράγματα που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδια μπροστά μου. Κοιτάζω να δημιουργώ ατμόσφαιρα όπου θα μπορεί η εικαστική παιδεία να αναπτύσσεται σε ένα χαρούμενο περιβάλλον. Αυτό με τροφοδοτεί απίστευτα και είναι ο κύριος στόχος μου».

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών ετών, το ΔΕΕΠΣ έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια με θέματα που μέσα από τη λαϊκή μας παράδοση, ενώ έχει υλοποιήσει και αρκετές καινοτόμες ιδέες. Όπως περιγράφει η εικαστικός: «ο καθένας μπορεί να αντλήσει έμπνευση από τα πάντα. Δεν έχει σημασία αν είναι κάτι παραδοσιακό ή εντελώς σύγχρονο, είναι πώς θα το προσεγγίσει κανείς. Ακόμη και μία λέξη μπορεί στο μυαλό σου να είναι ένα ολόκληρο βιβλίο. Δεν έχουμε πρόβλημα με τη θεματική. Τη μετατρέπουμε και την κάνουμε ό,τι θέλουμε. Ακόμη και τα Χριστούγεννα μπορούμε να τα παρουσιάσουμε με εναλλακτικό τρόπο ή να στήσουμε ένα σύγχρονο εργαστήρι γύρω από τη λαϊκή παράδοση. Ο κύριος στόχος μου είναι να δημιουργώ ατμόσφαιρα όπου πηγαίνω, παιδιά και ενήλικες να δημιουργούν με άνεση και αυτοπεποίθηση και να φεύγουν, έχοντας μάθει κάτι καινούριο είτε τεχνικά είτε θεωρητικά. Να έχουν αλλάξει δηλαδή τον τρόπο που σκέφτονται σε ένα απλό θέμα, όπως στο εργαστήριο «Ζωγραφίζοντας τη φωνή» που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τη σοπράνο Χριστίνα Ασημακοπούλου. Ταρακουνήσαμε κάποια πράγματα και η δράση ταξίδεψε στα Τρίκαλα με το «Eye’s Walk Digital Festival». Γιατί δεν ήταν ανάγκη να κάνουμε τα πράγματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αλλά να δουλέψουμε διαθεματικά», καταλήγει, η κ. Botsford – Βελισσαροπούλου.