Η ζωγράφος Αγγελική Μπρισνόβαλη και η φωτογράφος Νίκη Γρυλλάκη ενώνουν τις εικαστικές ματιές τους στην έκθεση «Αποσπάσματα φωτός»

Με έμπνευση από το άπλετο φως των Κυκλάδων

Οι κοινές ρίζες της Αγγελικής Μπρισνόβαλη και της Νίκης Γρυλλάκη συνδυαστικά με τις εικαστικές τους εμπειρίες που απλώνονται σε βαθύτερες συσχετίσεις στο χώρο και το χρόνο άνοιξαν το δρόμο για μία μοναδική συνεργασία με «δεσμούς αίματος», στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2021».

Η έκθεσή τους με τίτλο «Αποσπάσματα Φωτός» παρουσιάζεται από το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, στον Πολιτιστικό Χώρο «Έπαυλη Τσιροπινά».

Οι δύο εικαστικοί –μητέρα και κόρη- εμπνέονται από το μυστήριο και το άπλετο φως στις Κυκλάδες. Μέσα από τη φωτογραφία και τη ζωγραφική εκφράζουν ρωγμές στα βράχια, μαλακές καμπύλες του γυναικείου σώματος και των λουλουδιών, καθώς τις ενώνει η έμπνευση της ζωής στο νησί, νόστος και επιθυμία, ένας συγχρονισμός προσωπικών ιστοριών.

Η Νίκη Γρυλλάκη επιστρέφει στο τόπο που μεγάλωσε και φωτογραφίζει το γυμνό σώμα μέσα στο βραχώδες τοπίο της Σύρου. Μορφές εμπνευσμένες από προϊστορικά θραύσματα ενσωματώνονται στο περιβάλλον, σα σύγχρονα Κυκλαδικά ειδώλια ανατροφοδοτούν σχέσεις προσωπικών μύθων και τελετουργιών. Ρίζες και βράχια, εναλλάσσονται με το νερό, το σώμα και τον αέρα σε δυνατές σχέσεις αντίθεσης-σύνθεσης, φωτός και σκιάς.

Η Αγγελική Μπρισνόβαλη συνεχίζει να ζωγραφίζει με λαμπερά, αισιόδοξα χρώματα μοναδικά αγριολούλουδα και φραγκόσυκα σε βράχια και ξερά χώματα της Κυκλαδικής γης με φόντο πάντα τη θάλασσα. Τα μοτίβα της μεταπηδούν χαρούμενα σε επιφάνειες μεγάλων γλυπτών στον χώρο κάτω από το δυνατό φως ενός παρατεταμένου καλοκαιριού.

Ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων

Οι δύο καλλιτέχνιδες εμπνεύστηκαν ταυτόχρονα μέσα στη ψυχική ένταση που τους προσφέρει το μυστήριο του τοπίου και το άπλετο φως των Κυκλάδων, μία εποχή που ένα νησί στο Αιγαίο όπως η Σύρα, τους προσφέρθηκε απλόχερα για εικαστικό πειραματισμό και αναστοχασμό.

Όλο τον προηγούμενο χρόνο, ένα κοινό «άνοιγμα» τις ώθησε να κοιτάξουν προς όλες τις κατευθύνσεις, ανταλλάσσοντας τις σκέψεις τους, το υλικό τους, τις ματιές και τα συναισθήματά τους σε μια οργανική εικαστική συνεργασία. Μέσα από αυτή την έκθεση, με μέσο τη φωτογραφία η μία (Νίκη) και τη ζωγραφική η άλλη (Αγγελική), εξέφρασαν στα έργα τους τις ξαναϊδωμένες ρωγμές στα βράχια, τη ρευστότητα του χρώματος, την απόλυτη ξηρασία της γης, αλλά και τη συγκρατημένη  Άνοιξη με τις διαφάνειες των ανθισμένων κάκτων της και τις μαλακές καμπύλες του γυναικείου σώματος, τυλιγμένο με τον αέρα και το φως πάνω στις σκληρές εκείνες επιφάνειες της πέτρας με τη δυνατή αντίθεση των μορφών της.

Οι τραχιές αντιθέσεις στο φως και τη σκιά, οι αρμονικοί συνδυασμοί των τονικών χρωμάτων, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που μας ενώνουν σε αυτή τη παρουσίαση, ενώ μας καθοδηγεί σταθερά αυτή η ίδια έμπνευση της ζωής στο νησί, ο νόστος, η ζεστασιά της ανθρώπινης επιθυμίας, και ο συγχρονισμός των προσωπικών μας ιστοριών που έρχεται και ξανάρχεται από το παρελθόν μας σαν γυναίκες, κόρες και μητέρες- εικαστικοί που ταξιδεύουμε σε τόπους μακρινούς αλλά και πάντα θα επιστρέφουμε στο φωτεινό βράχο που φαίνεται να κρατά τα περισσότερα μυστήρια και για τις δυο μας.

Βιογραφικό εικαστικών

Η Νίκη Γρυλλάκη είναι φωτογράφος και περφόρμερ. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φωτογραφίας & Βίντεο του School of Visual Arts της Νέας Υόρκης το 2021. Επιστρέφει στο τόπο που μεγάλωσε στην Σύρο και φωτογραφίζει το γυναικείο σώμα σε κατάσταση παραστατικής ακινησίας στο βραχώδες τοπίο της ακτογραμμής του νησιού. Μορφές εμπνευσμένες από προϊστορικά θραύσματα ενσωματώνονται στο περιβάλλον, σα σύγχρονα Κυκλαδικά ειδώλια - ρίζες φυλαγμένες χρόνια ανασύρονται και λειτουργούν σα το αλφαβητάρι της δημιουργίας τους ενώ ανατροφοδοτούν σχέσεις προσωπικών μύθων και τελετουργιών. Ρίζες και βράχια, εναλλάσσονται με το νερό, το σώμα και τον αέρα  σε δραματικές σχέσεις αντίθεσης-σύνθεσης, φωτός και σκιάς.

Η εικαστικός Αγγελική Μπρισνόβαλη, διδάσκει το σχέδιο και το χρώμα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο και συνεχίζει να ζωγραφίζει με λαμπερά και αισιόδοξα χρώματα τα μοναδικά αγριολούλουδα πάνω στα ξερά χώματα της Κυκλαδικής γης και από τη συλλογή της Άνοιξης 2021, τα ανθισμένα της φραγκόσυκα, σε βράχια με φόντο τη θάλασσα του Αιγαίου. Μοτίβα πλούσιας βλάστησης μεταπηδούν από μνήμες του Αμαζόνιου όταν αντικρίζει νούφαρα μέσα σε μία στέρνα στο νησί το καλοκαίρι και έτσι προκύπτουν χαρούμενες επιφάνειες σα μεγάλα γλυπτά που στριμώχνονται στον χώρο του τελάρου. Η εμμονή της εντύπωσης μίας αναπαράστασης κάτω από το δυνατό φως ενός παρατεταμένου καλοκαιριού.

 

Η έκθεση «Αποσπάσματα φωτός» θα διαρκέσει από 4 έως 21 Σεπτεμβρίου 2021.

Ώρες λειτουργίας: 12.00–14.00 & 19.00-22.00.