Η φλόγα για γνώση της Ιστορίας

  • Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου, 2021 - 06:28

Ξεκίνησαν με προγραμματισμό οι ομαδικές επισκέψεις και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στην επετειακή έκθεση «Μέσα από τις φλόγες του Αγώνα – Αθήνα – Ερμούπολη: Η αναγέννηση της Ελλάδας» που φιλοξενείται από τον περασμένο Αύγουστο στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2021».

Η έκθεση που συνδιοργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και τον Δήμο Σύρου- Ερμούπολης, αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού. Μέσα από αυτή, παρουσιάζεται η «αναγέννηση» της Ελλάδας – μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την κατάκτηση της ανεξαρτησίας και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους – όπως αυτή πραγματοποιήθηκε στις εμβληματικές νεοκλασικές πόλεις της, την Αθήνα και την Ερμούπολη.

Επιπλέον, προβάλλεται η Ελλάδα προεπαναστατικά, εστιάζοντας σε εικόνες του νησιωτισμού της, του τόπου και των ανθρώπων της, καθώς επίσης και σε σκηνές και μορφές του Αγώνα. Το κυρίως ενδιαφέρον της έκθεσης εστιάζεται στην Αθήνα, με την κληρονομιά των κλασικών μνημείων της, τα οποία θα την «επιβάλλουν» ιδεολογικά ως πρωτεύουσα και κατόπιν θα λειτουργήσουν ως πρότυπα και για τη νεοκλασική επίσημη αρχιτεκτονική της. Συγκριτικά, αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά και γλυπτά μνημεία της νεοκλασικής Ερμούπολης – απότοκης του Αγώνα και των προσφύγων που κατέφυγαν σε αυτή, λόγω του πολέμου – ως περίπτωσης όμορης της Αθήνας.

Το κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πρωτότυπα εικαστικά έργα τέχνης του 19ου αιώνα (ελαιογραφίες, υδατογραφίες, χαρακτικά), καθώς και εποπτικά μέσα και φωτογραφικό υλικό. Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου 2021.