Έκθεση ζωγραφικής της Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου στην Αίθουσα Τέχνης "Γ. & Ε. Βάτη"

"Πέραν της αναπνοής, είμαστε μία αλληλουχία καταδύσεων"

"Τα έργα μου έχουν να κάνουν με το βάθος, αλλά και με μία κατάδυση στον εαυτό μας"

Μετά από την ατομική της έκθεση στην Αθήνα, η Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, επιστρέφει στη Σύρο, παρουσιάζοντας 35 νέα έργα στην Αίθουσα Τέχνης "Γ. & Ε. Βάτη".

Η έκθεση με τον τίτλο "Πέραν της αναπνοής, είμαστε μία αλληλουχία καταδύσεων" και η οποία θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει με πρωταρχικό στοιχείο τα ελεύθερα χρώματα, την εσωτερική αναζήτηση του ανθρώπου.

"Ουσιαστικά μιλάμε για μία "βουτιά " στον εσωτερικό μας κόσμο και τις σκέψεις που έχουμε και ίσως και σε πράγματα που ακόμη δεν έχουμε ανακαλύψει", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη", η ζωγράφος κα. Παπαδημητρίου.

"Εσωτερικές αναφορές και προσδιορισμοί"

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης "Γ. & Ε. Βάτη" στην Ερμούπολη, η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου, με τίτλο “Beyond Breathing we are a sequence of dines", δηλαδή "Πέραν της αναπνοής, είμαστε μία αλληλουχία καταδύσεων".

Πρόκειται για 20 μεγάλα έργα και περίπου 15 μικρότεροι πίνακες από παλαιότερες, αλλά και νέες δουλειές της εικαστικού, που έχουν να κάνουν με την ψυχή, την αναζήτηση και τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου.

"Στην έκθεσή στον χώρο της Αίθουσας Τέχνης "Γ. & Ε. Βάτη", το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά ένα μέρος των έργων που παρουσιάστηκαν το περασμένο διάστημα στην ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Αίθουσα Τέχνης "Αστρολάβος - δεξαμενή", καθώς επίσης και έργα που δουλεύω τα τελευταία χρόνια, αλλά ολοκληρώθηκαν τους τελευταίους μήνες", δηλώνει, μιλώντας για τη νέα της αυτή έκθεση, η Άννα Μαρία Παπαδημητρίου.

Στην ερώτηση εάν η νέα της αυτή δουλειά έχει να κάνει και πάλι με τη θάλασσα, η κα. Παπαδημητρίου, υπογράμμισε ότι "δεν αφορούν ακριβώς τη θάλασσα. Έχουν να κάνουν με το βάθος, αλλά και με μία κατάδυση στον εαυτό μας. Δηλαδή, το κοινό κοιτάζει τα έργα και αποκομίζει κάτι δικό του. Η αίσθηση, αυτό που προσλαμβάνουν είναι εντελώς διαφορετικό για τον καθένα. Υπάρχουν κάποιες κοινές αναφορές. Μπορεί να δούμε όλοι και να αναγνωρίσουμε την αίσθηση ενός υγρού στοιχείου. Ίσως κάποια έργα να μας θυμίσουν τον βυθό της θάλασσας, αλλά δεν είναι κυριολεκτικά ο βυθός, ή κυριολεκτικά η θάλασσα. Είναι η αίσθηση του νερού που μας αφήνει ίσως να χαλαρώσουμε, αλλά ταυτόχρονα και να αναρωτηθούμε για το δικό μας εσωτερικό κόσμο".

Στην επισήμανση εάν μιλάμε ίσως και για μία εσωτερική ενδοσκόπηση, η ζωγράφος υποστήριξε ότι "ακριβώς αυτό που αναφέρεται, μία ενδοσκόπηση. Μάλιστα παλαιότερα είχα δημιουργήσει ένα έργο που το είχα ονομάσει ακριβώς έτσι. Ουσιαστικά μιλάμε για μία "βουτιά " στον εσωτερικό μας κόσμο και τις σκέψεις που έχουμε και ίσως και σε πράγματα που ακόμη δεν έχουμε ανακαλύψει. Το όμορφο, αλλά και συνάμα ενδιαφέρον είναι ότι οι θεατές συμμετέχουν, δηλαδή βλέπουν το έργο και το επαναδημιουργούν κατά μία έννοια".

Η κα. Παπαδημητρίου, κλείνοντας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως η έκθεση στην Αίθουσας Τέχνης "Γ. & Ε. Βάτη", ολοκληρώνει την φετινή της έντονη, όπως τόνισε, εκθεσιακή δραστηριότητα, υπογραμμίζοντας ότι από τον Οκτώβριο θα αρχίσει μία νέα δουλειά με εντελώς διαφορετικό ύφος.

"Η έκθεση στη Σύρο κλείνει το πολύ έντονο κομμάτι των εκθέσεων για φέτος, διότι πραγματικά δε σταμάτησα να εργάζομαι πάνω σε αυτό, καθώς κυριολεκτικά η εικαστική μου παρουσίαση διαδεχόταν η μία την άλλη. Θα μπω από τον Οκτώβριο στο εργαστήριό μου για το ξεκίνημα μίας νέας δουλειάς, διαφορετικής ως προς τον τρόπο και την οποία θα την δούμε μελλοντικά", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, να τονισθεί ότι η έκθεση, που εντάσσεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης "Σύρος-Πολιτισμός 2024, θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, το Σάββατο από τις 2 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ, ενώ την Κυριακή από τις 7 έως και τις 10 το βράδυ.

Σύντομο βιογραφικό της Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου

Η Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών,με καθηγητές του Γιάννη Βαλαβανίδη και Μιχάλη Μανουσάκη από όπου και αποφοίτησε το 2005.

Προηγούμενες σπουδές έχει κάνει στο τμήμα διακόσμησης, της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών.

Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις. Η πρώτη προσωπική της δουλειά παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών της το 2001 και ακολούθησαν δεκάδες άλλες και μπιενάλε νέων καλλιτεχνών.

Η πρώτη ατομικής της έκθεση στην Αθήνα παρουσιάστηκε το 2010, ενώ το 2014 διακρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό διοργανωμένο από τον εικαστικό διαδικτυακό ιστότοπο Culturelnside με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Λουξεμβούργο, όπου και εξέθεσε τα έργα της. από το 2017 συμμετέχει στην ετήσια Art Athina.

Έργα της βρίσκονται σήμερα σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε κάθε ήπειρο.