Μνημείο του μακαριστού Μητροπολίτη Δωροθέου Α΄ στον Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

“Αεικίνητος Δεσπότης των Κυκλάδων”

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού λαοφιλούς Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Α΄ (Στέκα), πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί, στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη γέννησή του.

Στην τιμητική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β΄, ανταποκρίθηκαν πολλοί Μητροπολίτες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Σύρο, συνιερούργησαν και συμμετείχαν με βαθιά συγκίνηση στην κατανυκτική εκδήλωση.

Εκτός από το πλήθος των πιστών που παρευρέθησαν στην τελετή, πολλοί εκ των οποίων και από τα νησιά της Μυκόνου – περίπου τριακόσιοι – και της Τήνου, σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής των Κυκλάδων, καθώς και των σωμάτων ασφαλείας, έδωσαν επίσης, το “παρών”.

Σημειώνεται πως, το απόγευμα του Σαββάτου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου τελέσθηκε εορταστικός εσπερινός για τα 77 χρόνια από την εύρεση της ιερής εικόνας του Αγίου Δημητρίου, η οποία μεταφέρθηκε αργά το βράδυ στον Μητροπολιτικό Ναό.

Μνημόνευσαν την εργατικότητα και την αφοσίωσή του

Την αποκάλυψη της προτομής που φιλοτέχνησε ο Τήνιος γλύπτης, Ιωάννης Καραγιώργης και η οποία τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης, πραγματοποίησαν από κοινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄ και ο Αρχιμανδρίτης, Δωρόθεος Γάγγος. Τον “αεικίνητο και θαλασσοδαρμένο Δεσπότη των Κυκλάδων” μνημόνευσε στο σύντομο λόγο του ο κκ Δωρόθεος Β΄ αμέσως μετά το πέρας της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Ο Σεβασμιώτατος, εμφανώς συγκινημένος, αναφερόμενος τον προκάτοχό του, σημείωσε ότι η προτομή του, δεν είναι ένα απλό άγαλμα, αλλά ένα μνημείο που τιμά τον αοίδιμο Δωρόθεο Α΄ και το σπουδαίο έργο που πραγματοποίησε στα χρόνια της διακονίας του στην πολυνησιακή Μητρόπολη. Τη σημαντική παρουσία του στις ανάγκες του ποίμνιού του, εξήραν ακόμη και όσοι δεν κατάφεραν εξαιτίας ποιμαντικών υποχρεώσεων να παρευρεθούν στο εκκλησιαστικό γεγονός, μιλώντας με λόγια καρδιάς για την εργατικότητα και την αφοσίωσή του μακαριστού Δεσπότη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ειδικότερα, το μήνυμά τους, απέστειλαν με επιστολή, οι Μητροπολίτες Θήρας, κκ Επιφάνιος, Παροναξίας κκ Καλλίνικος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ζουγανέλης, πρώην αρχιερατικός επίτροπος Μυκόνου καθώς και οι Δεσπότες της Καθολικής Εκκλησίας, Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου, κκ Νικόλαος και Σύρου κκ Φραγκίσκος, οι οποίοι μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι ο αείμνηστος Μητροπολίτης, ήταν στο πλευρό όλων των ανθρώπων που χρειάστηκαν την αρωγή της Εκκλησίας για περισσότερα από 35 έτη, χαρίζοντάς τους ανακούφιση.