Πρώτο εργαστήρι ανακύκλωσης πλαστικού για τρισδιάστατη εκτύπωση από 8 έως 12 Σεπτεμβρίου στη Σύρο

Καινοτομία και ανακύκλωση

Το εργαστήρι «The New Raw – Plastic», το οποίο θα συστήσει την διαδικασία ανακύκλωσης πλαστικού μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης, θα φιλοξενηθεί στη Σύρο, από 8 έως 12 Σεπτεμβρίου 2015.

Την ώρα που η παραγωγή απορριμμάτων αυξάνεται μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο, με τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη διαχείρισή τους, η τεχνολογική εξέλιξη και οι καινοτόμες πρακτικές, τις οποίες αυτή εισάγει στην καθημερινότητά μας, δίνουν τη δυνατότητα νέων λύσεων, προκειμένου κάθε τι άχρηστο να μετατραπεί γρήγορα και εύκολα σε ένα χρηστικό αντικείμενο.

Το εργαστήριο «The New Raw – Plastic» βασίζεται στην πρωτοποριακή ιδέα μίας ομάδας Ολλανδών, αυτή του Perpetual Plastic Project (PPP). To PPP είναι μία κατασκευή, η οποία συνδυάζει σε ένα μηχάνημα τις διαδικασίες καθαρισμού, τεμαχισμού και τήξης του πλαστικού και με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή παράγει, χρησιμοποιώντας το ανακυκλωμένο υλικό, νέα χρηστικά αντικείμενα.

Τι είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση;

Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D Printing) είναι μια προηγμένη διαδικασία, η οποία καθιστά δυνατή τη δημιουργία αντικειμένων μέσω πολλαπλών αλλεπάλληλων στρώσεων υλικού, συνήθως πολύ μικρότερων του ενός χιλιοστού.

Στην τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι υλικού, κυρίως κεραμικά και πολυμερή, όπως το πλαστικό. Σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες και εξοπλισμό προσθετικής κατασκευής, οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές είναι συνήθως ταχύτεροι, φθηνότεροι και ευκολότεροι στη χρήση και χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή φυσικών μοντέλων και πρωτοτύπων από σχεδιαστές, μηχανικούς και ομάδες ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Η τεχνολογία των 3D εκτυπωτών βρίσκει επίσης χρήση στους τομείς του κοσμήματος, των υποδημάτων, του βιομηχανικού σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής και των κατασκευών (AEC), στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική, την οδοντιατρική και ιατρική βιομηχανία, την εκπαίδευση, τη χαρτογράφηση πληροφοριακών συστημάτων, σε έργα πολιτικών μηχανικών, και πολλά άλλα.

Με την χρήση πλαστικού και σχεδίων 3D, που βρίσκονται ελεύθερα στο internet ή μπορεί κάποιος να δημιουργήσει μόνος του, μπορεί πολύ εύκολα να φτιαχτεί από το πιο μικρό εξάρτημα, έως ολόκληρη κατασκευή κομμάτι-κομμάτι. Μία πρωτότυπη ιδιότητα των εκτυπωτών 3D είναι ότι μπορούν να αναπαράγουν ακόμη και τον εαυτό τους, αφού μπορούν να εκτυπώσουν τα κομμάτια που τους αποτελούν.

Συνεπώς ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής, μπορεί, χρησιμοποιώντας μία γκάμα υλικών, να παράγει πολύπλοκα αντικείμενα, όπως ένα δαχτυλίδι, ένα ποτήρι, παιχνίδια, μηχανικά εξαρτήματα και πολλά άλλα.

Παραγωγή αντικειμένων μέσω της ανακύκλωσης πλαστικού

Το The New Raw ‐ Plastic (Η Νέα Πρώτη Ύλη ‐ Πλαστικό), αποτελεί το πρώτο διεθνές εργαστήρι ανακύκλωσης πλαστικού για 3d‐ printing, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη από τις 5 έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και ερευνητές από την Ελλάδα και την Ολλανδία, με εξειδίκευση στην ανακύκλωση πλαστικού, την τρισδιάστατη εκτύπωση και την κατασκευή, θα παροτρύνουν τους συμμετέχοντες να οραματιστούν, σχεδιάσουν και παράγουν αντικείμενα, που συνδυάζουν τη χρήση της τεχνολογίας του 3d‐printing με την ανακύκλωση πλαστικού.

Ειδικά για τις ανάγκες του εργαστηρίου, θα μεταφερθεί από το Ρότερνταμ (Ολλανδία), η διαδραστική εγκατάσταση Perpetual Plastic Project (PPP). Με τη χρήση της εγκατάστασης, τόσο οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου, όσο και η τοπική κοινότητα της Σύρου, θα έχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώσουν σε πραγματικό χρόνο πλαστικά απορρίμματα και να τα μετατρέψουν σε πρώτη ύλη για τρισδιάστατη εκτύπωση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η εγκατάσταση είναι φιλική και για τα παιδιά.

«Θέμα χρόνου να διαδοθεί και στην Ελλάδα το 3D printing»

Για την πρωτοβουλία και την οργάνωση του εργαστηρίου, μίλησε στην εφημερίδα η κ. Φωτεινή Σετάκη, μία εκ των δύο αρχιτεκτόνων, που αποτελούν την ομάδα «New Raw».

«Η πρωτοβουλία ήταν της ομάδας New Raw. Είμαστε δύο Έλληνες αρχιτέκτονες, που ζούμε και εργαζόμαστε στην Ολλανδία. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε κάποιες νέες τεχνικές που θεωρούμε ότι μπορούν να βρουν πολύ καλές εφαρμογές στην Ελλάδα, μοιραστήκαμε αυτή την ιδέα με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης οι οποίοι έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και έτσι είπαμε να διοργανώσουμε ένα εργαστήριο που θα διερευνήσει αυτή την πιθανότητα», εξηγεί, αναφέροντας, πως «πρόκειται για μία έρευνα πάνω στο πώς θα μπορούσαν νέες τεχνολογίες να βοηθήσουν στο να λυθούν κάποια προβλήματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση του πλαστικού».

Σε σχέση με άλλες χώρες, η μέθοδος της τρισδιάστατης εκτύπωσης καταγράφει στην Ελλάδα πολύ πιο περιορισμένη χρήση και παρουσία.

«Σίγουρα βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό είναι πολύ θετικό. Τώρα συγκριτικά με κάποιες άλλες χώρες που ήδη από κάποια χρόνια πριν συζητούν και εφαρμόζουν αυτή την τεχνική δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το επίπεδο. Βλέπουμε όμως ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ανθρώπους, εταιρείες και φοιτητές και νομίζω, ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι να διαδοθεί και στην Ελλάδα», τονίζει η κ. Σετάκη.

Όπως υπογράμμισε, «το 3D Printing είναι ένας όρος που απευθύνεται σε μία οικογένεια κατασκευαστικών μεθόδων. Καθημερινά καταναλώνουμε πολλά προϊόντα από πλαστικό τα οποία μετά τη χρήση τους απλά τα πετάμε. Η δική μας ιδέα ήταν ότι θα μπορούσαμε μέσα από την εγκατάσταση που έχουμε δημιουργήσει να ανακυκλώνουμε το πλαστικό και να δημιουργούμε ξανά πρώτη ύλη για κατασκευή υλικών μέσω του 3d printing και άρα να δίνουμε δεύτερο και τρίτο κύκλο ζωής στην πρώτη ύλη του πλαστικού».

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα, «αυτό το εργαστήρι είναι μία πρόταση και μία έρευνα, δεν είναι μία ώριμη λύση προς το παρόν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα διερευνήσουμε το κατά πόσον αυτό μπορεί να συμβεί όντως και σε τι κλίμακα θα μπορεί να συμβεί».

Πρόγραμμα εργαστηρίου

Στο διάστημα 8‐12 Σεπτεμβρίου, το εργαστήρι θα είναι ανοιχτό στο κοινό από 18.00 έως 20.30. Οι επισκέπτες θα μπορούν να συγκεντρώσουν πλαστικά απορρίμματα στο χώρο διεξαγωγής του εργαστηρίου (Εργαστήρια Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ακτή Παπάγου και Σίφνου) και να συμμετέχουν στη διαδικασία ανακύκλωσης των πλαστικών για 3D Printing.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου με τη μορφή έκθεσης στην πλατεία Μιαούλη, ενώ στο αίθριο του Δημαρχείου της Σύρου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, των τοπικών αρχών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.