Τα τέσσερα όμικρον της επιτυχίας
- Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, 2015 - 06:20
Στα τέσσερα δυνατά σημεία του animasyros, τους ακρογωνιαίους λίθους του γερού πολιτιστικού οικοδομήματος, που τα οχτώ τελευταία χρόνια έχει καταστήσει την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, φιλόξενη οικοδέσποινα των κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Βασίλης Καραμητσάνης, στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συμποσίου Πολιτισμού στην Αθήνα.
Το “Athens Culture Symposium 2015” με τον τίτλο «Επενδύοντας στον Πολιτισμό» διοργανώθηκε στο Θέατρο Αλίκη-CityLink από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με τις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Στην έναρξη των εργασιών, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς που απηύθυνε χαιρετισμό, καθώς και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης. Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer και η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.
Πολιτιστική διπλωματία και περιφερειακή ανάπτυξη
Στο Συμπόσιο συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές πολιτιστικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι Ελληνικών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και φορέων. Έμφαση δόθηκε στην ικανότητα της πολιτιστικής διπλωματίας να επηρεάζει την «παγκόσμια κοινή γνώμη», καθώς και την ιδεολογία των ατόμων, των κοινοτήτων, των πολιτισμών και των εθνών, στο ρόλο του πολιτισμού στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη και τέλος στη στρατηγική για τον πολιτισμό.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η περίπτωση του animasyros ως εργαλείου υποστήριξης και διαχείρισης του πολιτισμού προϊόντος, μέσω των νέων τεχνολογιών. Της παρουσίασης προηγήθηκε ένα backstage video από την 8η διοργάνωση του φεστιβάλ, η οποία ήταν αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρίες.
«Οι Συριανοί έχουν αγκαλιάσει το φεστιβάλ»
«Αν χρειαζόταν να συνοψίσω πώς ένα μικρό πρότζεκτ, ακόμη και τώρα στις διαστάσεις του φεστιβάλ, μπορεί να αποκτήσει επικοινωνία κι αίσθηση αντίκτυπου, όπως το animasyros, θα βασιζόμουν στα 4 όμικρον» σημείωσε ο κ. Καραμητσάνης, υπογραμμίζοντας ότι «το άλφα και το ωμέγα» σε μια τέτοια προσπάθεια είναι το Όνομα. «Ξεκινάς από κάτι το οποίο μπορεί να προσδέσει τους ανθρώπους, το τοπικό κοινό. Το animasyros δεν είναι φεστιβάλ της Σύρου. Στο animasyros, το φεστιβάλ ενέχεται μέσα στην ταυτότητα του φεστιβάλ. Αυτό, ενώ στην αρχή ήταν μια θεωρητική κατασκευή, ο χρόνος απέδειξε ότι πρόκειται για ένα ισχυρό brand name. Αυτή τη στιγμή, ακόμη και οι συριανοί που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τον πολιτισμό, παρ’ ότι η Σύρος είναι το νησί με τα περισσότερα φεστιβάλ και με το μεγαλύτερο πολιτιστικό κοινό, το animasyros το υποδέχονται θετικά».
«Έχουμε εκπληρώσει το όραμά μας»
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος εξήγησε πως κανένας στόχος δεν είναι επιτεύξιμος, εάν δεν υπάρχει το Όραμα. «Ξεκινάς από μια ιδέα. Στην χώρα μας, συχνά οι ιδέες μένουν μόνο ιδέες και τίποτα παραπάνω. Όραμα σημαίνει ότι σχεδιάζεις για το μέλλον. Εμείς την πρώτη χρονιά είχαμε 72 προβαλλόμενες ταινίες και 8 άτομα στην ομάδα παραγωγής. Σταδιακά, η φετινή μας εκδήλωση που έληξε στις 27/9, είχε 82 άτομα στην ομάδα παραγωγής και 354 ταινίες. Από το ξεκίνημα μας, πιστέψαμε στην εκπαίδευση. Κι εμείς οι ίδιοι, έπρεπε να ενσωματώσουμε εγκύκλια και μη εγκύκλια εκπαίδευση στα εργαστήριά μας. Τα εργαστήρια είχαν μεγάλη επιτυχία. Φέτος, εντάξαμε κι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία αλλά και οι άνθρωποι που τους περιβάλλουν και που συνήθως ζουν σ’ ένα γκέτο». Όπως τόνισε, τόσο η τοπική κοινωνία, όσο και οι επισκέπτες του φεστιβάλ είναι απολύτως έτοιμοι να δεχθούν την ισότητα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, η επόμενη διοργάνωση θα ρίξει το βάρος της στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων και στα άτομα της τρίτης ηλικίας στον τομέα του πολιτισμού. «Το όραμα μας, νομίζω πως έχει εκπληρωθεί, δεδομένου ότι μιλάμε για ένα νησί με 19.000 πληθυσμό, μία πόλη σαν την Ερμούπολη με 11.000 πληθυσμό κι εμείς προσελκύουμε 1.500 άτομα από όλο τον κόσμο».
«Το κοινό είναι απαιτητικό και καλλιεργημένο»
Το τρίτο και σημαντικότερο στοιχείο που έχει συμβάλλει στη διαχρονική επιτυχία του φεστιβάλ είναι ο Ορθολογισμός. « Όταν φτιάχνεις ένα φεστιβάλ σε μια μικρή κοινωνία, δεν το φτιάχνεις για να γίνουν οι Κάννες. Φτιάχνεις ένα φεστιβάλ, που δυνητικά μπορεί να πιάσει το 4% του τοπικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινώντας, δεν παίρνει πολύ ακριβές παραγωγικές προδιαγραφές. Άρα ο ορθολογισμός οφείλει να υπάρχει από την αρχή έως το τέλος και να περνάει σαν χαλί, ιδίως αυτές τις εποχές που δεν υπάρχουν χρήματα για ξόδεμα. Άρα οι σχέσεις είναι εταιρικές και οι άνθρωποι θέλουν φροντίδα και συνέχεια. Το πολιτιστικό κοινό είναι απαιτητικό και καλλιεργημένο και επιθυμεί να λαμβάνει πολύ περισσότερα απ’ αυτά που προσκομίζει», επεσήμανε ο κ. Καραμητσάνης.
«Ελπίζουμε η ομάδα μας να αντέξει στον χρόνο»
Καταλήγοντας, εξήγησε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, χωρίς την ύπαρξη της Ομάδας. «Ομάδα σημαίνει σταθεροί συνεργάτες. Επίσης, είτε είσαι εθελοντής, όπως οι περισσότεροι, είτε είσαι αμειβόμενος, πρέπει να διαθέτεις επαγγελματισμό διεθνούς επιπέδου. Ευχόμαστε να αντέξουμε στον χρόνο και να έχουμε σταθερές συνεργασίες ως ομάδα».
Σημειώνεται ότι στην έναρξη του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής Στατιστικής Έρευνας «Σφυγμός Πολιτισμού» από τη Γενική Διευθύντρια της Εταιρίας Στατιστικών Ερευνών «ΑΠΟΨΙΣ». Η έρευνα καταγράφει την πολιτιστική συμπεριφορά του ευρύτερου κοινού, επιχειρήσεων και πολιτών που ασχολούνται επαγγελματικά (άμεσα ή έμμεσα) με πολιτιστικές δραστηριότητες.
Αναφορές έγιναν και στον γαστρονομικό πολιτισμό, όπου σε σχετική κάρτα παρουσιάστηκε μετά από έρευνα πως το ευρύ κοινό σε ποσοστό 41% θεωρεί το φαγητό και τα τοπικά προϊόντα πιο ελκυστικά από τα έθιμα (35%) ή τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς (33%).
Συνεργασία animasyros- ΚΔΕΠΠΑΜ
Παρούσα ότι παρούσα στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο Πολιτισμού στην Αθήνα ήταν και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Παιδείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης Μυκόνου η οποία συμμετέχει, ενημερώνεται, οργανώνεται, χτίζει συνεργασίες σε όλους τους τομείς δράσης της, εκφράζοντας με συνέπεια το πνεύμα εξωστρέφειας του Δήμου Μυκόνου. Αξίζει να σημειωθεί η ΚΔΕΠΠΑΜ επιδιώκει να εδραιώσει μόνιμη συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων “animasyros”, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016, δράσεις τόσο στη Μύκονο, όσο και στην Τήνο.
Η ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου έγινε με τις ομιλίες της Ζωζώ Λιδορίκη προέδρου Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού και του Σίμου Αναστασόπουλου προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Έκοψε την πίτα του ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου
6 Φεβ. 2025 - 16:40 - Λέσχη Ανδρίων: Πρόσκληση σε Φεστιβάλ Ρομποτικής
6 Φεβ. 2025 - 10:40 - Αντίστροφη μέτρηση και συμμετοχές για το "Κυνήγι του κρυμμένου λουκουμιού"
6 Ιαν. 2025 - 9:31 - Σύρος: Παρουσίαση του βιβλίου "Υπνοβάτες"
30 Δεκ. 2024 - 12:17 - Πάρος: Ημερίδα για την πολιτιστική κληρονομιά και τους τρόπους ανάδειξής της
28 Νοε. 2024 - 9:19