Με επιτυχία η αναβίωση του εθίμου του «αφανού» ή «κλήδονα» από τρεις πολιτιστικούς Συλλόγους της Σύρου

Η παράδοση άναψε… φωτιές

Το έθιμο του «αφανού» ή «κλήδονα» αναβίωσαν ο Κοινωνικός Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Καμινίων, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, αλλά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Ανάστασης.

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος των Καμινίων, σε συνεργασία με τον Λαογραφικό – Χορευτικό Όμιλο «Η Σοφία της Παράδοσης» αναβίωσαν μαζί το παραδοσιακό έθιμο του Αφανιστή και του Κλήδονα, στο Γήπεδο των Καμινίων, το οποίο πήρε κυριολεκτικά… φωτιά, ενώ το τέλος του εορτασμού, σηματοδοτήθηκε με ρίψη πολύχρωμων βεγγαλικών.

Στην πλατεία Μικρασιατικής Μνήμης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου, μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναβίωσαν το έθιμο του «αφανού», με τη συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς, αλλά και τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, καθώς και τους μικρούς συνεχιστές της παράδοσης, από το Β’ Νηπιαγωγείο Ερμούπολης.

Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων

Στα Καμίνια, το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μάκης Τζιράκης, τονίζοντας πως τα μέλη του θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου η γειτονιά να αποκτήσει ξανά ταυτότητα και να περάσει στη συνείδηση όλων ως ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας, που έχει να προσφέρει το δικό του «λιθαράκι» στον πολιτισμό, τη διάδοση ηθών και εθίμων, αλλά και την ανάδειξη των παραδόσεών μας.

Ακολούθησε η αναπαράσταση του παραδοσιακού Κλήδονα, την ιστορία του οποίου παρουσίασε στο κοινό, ο Γιώργος Σιγάλας. Όπως εξηγησε, η ρίζα της παράδοσης, κρατά ήδη από τους Βυζαντινούς χρόνους, ενώ στην νεοελληνική παράδοση, έχει συνυφανθεί, με την παραμονή της εορτής του Αϊ-Γιάννη, αλλά και με την “πρόβλεψη” των μελλοντικών συζύγων, για τις ανύπαντρες κοπέλες. Ταυτόχρονα, για το κάψιμο του «Μάη», ο κ. Σιγάλας σημείωσε, πως σύμφωνα με το έθιμο, οι νεαροί του χωριού μαζεύουν τα στεφάνια με τα ξερά πλέον λουλούδια από τις νοικοκυρές, και τους έκαιγαν στα σταυροδρόμια, καθώς το πέρασμα (τρις) πάνω από τις φωτιές των «Μάηδων» θεωρείται σημάδι καλοτυχίας και διωξίματος του «κακού». Με το πέρασμα των χρόνων, η διαδικασία άλλαξε, καταλήγοντας στο στήσιμο μίας μεγάλης φωτιάς στην πλατεία του χωριού «πάνω από την οποία πηδάνε όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό».

Μεταξύ άλλων, τον Κοινωνικό, Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Καμινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Γιαλόγλου και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, Ανθή Χαλκιά.

Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου συνδιοργάνωσε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την αναβίωση του εθίμου «του αφανού», το άναμμα της φωτιάς, την παραμονή της εορτής του Γενεθλίου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:00 στην πλατεία Μικρασιατικής Μνήμης (πάρκο Ξηροκάμπου). Ακολούθησε μουσική βραδιά μετά εδεσμάτων με τη συμμετοχή ομάδας του  Λυκείου Ελληνίδων Σύρου που χόρεψε μικρασιάτικους χορούς, μαθητών του ΣΤ’ Δημοτικού Σχολείου που τραγούδησαν επίκαιρα τραγούδια και παιδιών του Β’ Νηπιαγωγείου Ερμούπολης που έφεραν τα μαγιάτικα στεφανάκια τους και τραγούδησαν.

Το μέλος του Συλλόγου, κ. Ντίνα Συκτουτρή  έβγαλε ένα σύντομο λόγο για την αναβίωση του εθίμου, ενώ στη συνέχεια τρία μικρά παιδιά, η Σοφία, ο Δημήτρης κι ο Ορέστης, ντυμένα με παραδοσιακές μικρασιάτικες στολές αναβίωσαν το έθιμο του Κλήδονα. Η μαθήτρια Χρυσοβαλάντη απήγγειλα στιχάκια της ημέρας ενώ η βραδιά έκλεισε με το άναμμα της φωτιάς.

 

Ετικέτες: