Ο Βασίλης Καραμητσάνης μιλάει στην "Κοινή Γνώμη" για το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros

"Το βασικό μας κίνητρο είναι η αγάπη των Συριανών"

Αλέξης Αθανασίου: "To Animasyros έχει κάνει γνωστό το νησί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο"

Το ANIMASYROS powered by ΔΕΗ 2024 επιστρέφει για 17η συνεχή χρονιά στη Σύρο, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, συζητήσεων και παράλληλων εκδηλώσεων.

Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί θεσμό σε τοπικό, πανελλήνιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία και παραγωγή κινουμένων σχεδίων, με την παρουσία διεθνών καλεσμένων από την Αφρική, ενώ μέσα από ένα πρόγραμμα 40 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, θα αναδειχθεί το πλούσιο μωσαϊκό της αφήγησης και της καλλιτεχνικής καινοτομίας που προέρχεται απ’ αυτήν την περιοχή του πλανήτη.

Για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, παραχώρησε συνέντευξη στην "Κοινή Γνώμη", o ιδρυτής και πρόεδρός του, Βασίλης Καραμητσάνης

- Κ. Καραμητσάνη, δώστε μας ένα πρώτο στίγμα για την κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης του Animasyros είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία και στην παραγωγή κινουμένων σχεδίων.

"Η επιλογή της κύριας θεματικής "Αφρική: Μια Ήπειρος Κινουμένων Σχεδίων", έγινε σε συνέχεια άλλων θεματικών που αγγίζουν τις αιχμές της επικαιρότητας και των ζητημάτων της εποχής μας. Ένα λοιπόν ζήτημα αυτή τη στιγμή στο διεθνές σκηνικό του animation, είναι η άνοδος του αφρικανικού animation και πραγματικά για πρώτη φορά αυτή η ήπειρος στον τομέα των διεθνών Φεστιβάλ και των διανομέων να βρίσκει μεγάλη αποδοχή.

Δεύτερον, ότι για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα, η Αφρική είναι μία ήπειρος που δεν γνωρίζουμε σε βάθος και πολλές φορές υποτιμούμε.

Αφετηρία λοιπόν είναι να δούμε ότι καλύτερο μπορεί να δείξει το αφρικανικό animation και που θα το κρίνει το κοινό, ελπίζοντας ότι όλο αυτό τον πολύχρωμο δυναμικό κόσμο της συγκεκριμένης ηπείρου μέσα από τα κινούμενα σχέδια να τον απολαύσουν όλοι".

- Ποια είναι η κύρια "πηγή" έμπνευσης και δύναμης του Animasyros, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό πόλο πολιτισμού και κουλτούρας;

"Η αφετηρία του Φεστιβάλ ήταν να δώσει έναν αξιόπιστο και ετήσιο θεσμό πανελλήνιας και πανευρωπαϊκής απήχησης στον τομέα των κινουμένων σχεδίων και πρέπει να πω ότι δεν περιμέναμε αυτή την επιτυχία.

Σήμερα, το κίνητρο είναι να μεγαλώνουμε και κυρίως να εξελισσόμαστε, διότι υπάρχει αυτό το εύρος της ανάπτυξης.

Τα βασικά μας κίνητρα είναι η αγάπη των Συριανών, η αποδοχή στο παγκόσμιο στερέωμα ως ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ animation και βεβαίως η ένταση συναισθημάτων που μας δημιουργεί ένα γεγονός εορταστικό που το αναμένουν οι κάτοικοι του νησιού, οι Έλληνες και το διεθνές κοινό, αλλά το καλλιτεχνικό κοινό.

Στόχος μας είναι η Σύρος να αποτελεί κόμβο για να κινούμενα σχέδια σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το έχουμε καταφέρει και προφανώς μπορούν να γίνουν και άλλα πράγματα, μέσα στα οποία βασική μας μεσομακροπρόθεσμη επιθυμία είναι να αποκτήσουμε μία δική μας στέγη στο νησί, έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο.

Αυτή την επιθυμία μας την έχουμε εκφράσει και παλαιότερα και ευχόμαστε τώρα να το επιτύχουμε, διότι πρώτον αυτός ο χώρος θα μπορεί να φιλοξενεί το τεράστιο σε όγκο αρχείο του Φεστιβάλ και δεύτερον, αυτό θα μπορεί να προσφέρεται και σε κοινωνικούς φορείς του νησιού για εκδηλώσεις".

- Η συνεργασία σας με τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, αλλά και με τους φορείς;

"Είναι πολύ η αρμονική η σχέση μας τόσο με τον Δήμο Σύρου -Ερμούπολης, όσο και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Φέτος στην ομάδα των διοργανωτών εντάξαμε και το Επιμελητήριο Κυκλάδων και μάλιστα με πρόταση του προέδρου του, που για εμάς αυτό είναι πολύ τιμητικό, δίνοντας παράλληλα και μία διάσταση πανγκυκλαδική.

Ο Δήμος μας παραχωρεί τους χώρους και πραγματικά η Δημοτική Αρχή είναι απέναντί μας πολύ γενναιόδωρη βάση των οικονομικών δεδομένων. Από την άλλη πλευρά, η Περιφέρεια που έχει να ασχοληθεί με μία δύσκολη πολυνησιακή περιοχή, είναι δίπλα μας με τον Γιώργο Λεονταρίτη και τον Γιώργο Χατζημάρκο παρόντες σε όλες μας τις δράσεις.

Πραγματικά για εμάς είναι τιμητικό ότι αυτές οι σχέσεις είναι διαχρονικές και αδιατάρακτες.

- Μία ιδιαίτερη συνεργασία είναι και αυτή με το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

"Τι να πω γι' αυτή τη συνεργασία; Έχει αναπτυχθεί πλέον μία προσωπική σχέση και με τους εργαζόμενους αλλά και με τους ωφελούμενους του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Τολμώ να πω ότι αυτή η σχέση άρχισε μετά από παρότρυνση του Θάνου Φώσκολου κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Έγινε λοιπόν πολύ αυθόρμητα και πήγε πάρα πολύ καλά. Βρήκαμε φανταστικούς ανθρώπους και το σπουδαιότερο είναι οι ωφελούμενοι. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων είναι απίστευτα τόσο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, όσο και σε άλλες εκδηλώσεις, όπως είναι αυτές που διεξάγονται στο καρναβάλι.

Είναι η αγαπημένη μου ομάδα γιατί για εμάς αυτοί οι άνθρωποι είναι "πρωταγωνιστές" για ένα καλύτερο αύριο. Όλοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα και κοινωνικές δυσκολίες για εμάς είναι ότι πιο θετικό έχουμε στο Φεστιβάλ".

- Πως θα σχολιάζατε την κριτική που ασκήθηκε από δημοτικές παρατάξεις σχετικά με τη συνεργασία σας με την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα;

"Υπάρχουν τέτοιες απόψεις που θεωρούν ότι αυτή η συνεργασία που δεν είναι τωρινή, αλλά υπάρχει επί 12 χρόνια ότι είναι βλάψιμο για το νησί, τον Δήμο και το Φεστιβάλ. Δεχθήκαμε και email για αυτό το θέμα. Πρέπει να πω ότι είμαστε το πρώτο Φεστιβάλ που θέσαμε το θέμα των ΛΟΑΚΤΙ και των ΑΜΕΑ, ζητήματα σοβαρά που αφορούν καθημερινά δικαιώματα. Τους ηλικιωμένους που ήταν στην άκρη όλων των πολιτιστικών δράσεων.

Άρα δεν μπορεί ένας φορέας που έχει μία διαχρονική παρουσία σε σοβαρά κοινωνικά θέματα, να κατηγορείται για αυτό το θέμα. Μπορεί κάποιος να έχει μία διαφορετική άποψη, αλλά εδώ μιλάμε για πολιτισμό".

"To Animasyros έχει κάνει γνωστή τη Σύρο πανευρωπαϊκά"

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του κ. Καραμητσάνη, δηλώσεις για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων έκανε στην εφημερίδα και ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου.

Όπως είπε, το Animasyros αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα, ώστε η Σύρος να γίνει γνωστή σε πανευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

"Σίγουρα μιλάμε για ένα Φεστιβάλ που έχει κάνει γνωστό τον τόπο μας πανευρωπαϊκά και μπορώ να πω και παγκόσμια, έως ένα σημείο. Άρχισε δειλά πριν από αρκετά χρόνια και έχει φτάσει σήμερα να αποτελεί σημείο αναφοράς για το animation. Θέλω να ευχαριστήσω τον Βασίλη Καραμητσάνη και τους συνεργάτες του, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου που έχει αγκαλιάσει το Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια. Το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι κάθε χρόνο να πηγαίνει ακόμα καλύτερα και με μεγαλύτερη εξωστρέφεια", τόνισε ο κ. Αθανασίου.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που υπήρξαν από μέρος των δημοτικών παρατάξεων σχετικά με τη συνεργασία του Animasyros με την ισραηλινή πρεσβεία.

"Θεωρώ απαράδεκτη τη συγκεκριμένη καταγγελία, καθώς η ισραηλινή πρεσβεία αποτελεί επί χρόνια χορηγός του Φεστιβάλ. Έχουν ψηφίσει οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα περασμένα έτη τη διεξαγωγή του. Ότι έτυχε τώρα και το αναδεικνύουν είναι μία δημοκρατική στάση, αλλά το να δηλώνουν ότι αυτή η συνεργασία αποτελεί ντροπή του διοργανωτή, του Δήμου και του τόπου, είναι ντροπή δική τους. Ο τομέας του πολιτισμού δεν μπορεί να αποτελεί θέμα για πολιτική αντιπαράθεση και θα πρέπει να μην εργαλειοποιείται", κατέληξε χαρακτηριστικά.