Με στόχο την ανάδειξη της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων
- Παρασκευή, 14 Μαρτίου, 2025 - 06:17
Με το βλέμμα στην ανάδειξη της γαστρονομίας και των ποιοτικών τοπικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκε το ομώνυμο θεματικό εργαστήριο, που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε. στη Μύκονο.
Το εργαστήριο διεξήχθη την Τρίτη 11 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Μυκόνου στο Ματογιάννι και την Τετάρτη 12 Μαρτίου στον χώρο της μαγείρισσας Ειρήνης Ζουγανέλη στην Άνω Μερά.
Το πλαίσιο της πρόσκλησης
Επρόκειτο για δράση του διακρατικού σχεδίου συνεργασίας «LOCAL TOUR», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.3 CLLD/LEADER του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το σχήμα συνεργασίας «LOCAL TOUR» αφορά στη διακρατική συνεργασία μεταξύ 20 Ομάδων Τοπικής Δράσης από δύο χώρες (Ελλάδα και Κύπρο) με βασική επιδίωξη την ανάπτυξη τοπικών, ενδοπεριφερειακών και διακρατικών δράσεων συλλογικού ενδιαφέροντος, για την επίτευξη συνεργειών και τη δημιουργία ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στον τομέα του γαστρονομικού πολιτισμού.
Το δωρεάν θεματικό εργαστήριο που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, απευθύνονταν σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους στους κλάδους της εστίασης ή του τουρισμού, σε παραγωγούς τοπικών προϊόντων (γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών), σε επιχειρηματίες που τυποποιούν / μεταποιούν τοπικά προϊόντα, σε εμπόρους προϊόντων διατροφής, σε παρόχους υπηρεσιών ειδικών μορφών τουρισμού (γαστρονομικός τουρισμός, πεζοπορικός τουρισμός, οικοτουρισμός).
Το περιεχόμενο του εργαστηρίου
Το θεματικό εργαστήριο ήταν βιωματικό και περιελάμβανε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών, τυποποιητών, εμπόρων, επιχειρηματιών και εργαζόμενων της εστίασης και του τουρισμού, για τις έννοιες του γαστρονομικού τουρισμού, των ποιοτικών τοπικών προϊόντων και τις αξίες ανάδειξής τους ως στοιχείο διαφοροποίησης και προσέλκυσης επισκεπτών αλλά και βιωσιμότητας των τοπικών επιχειρήσεων καθώς επίσης για τις δράσεις του σχεδίου συνεργασίας «LOCAL TOUR».
Στόχος του εργαστηρίου ήταν οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που παρέχει ο γαστρονομικός τουρισμός τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στην οικονομία των νησιών μας, να γνωρίσουν καλά παραδείγματα από άλλες περιοχές, να εκπαιδευτούν στις έννοιες της τοπικής γαστρονομίας, των τοπικών προϊόντων, της μεταξύ τους σύνδεσης, της αξίας που έχουν για τον κάθε επισκέπτη, της δικτύωσης και της συνεργασίας των τοπικών επιχειρήσεων και να γίνουν πρεσβευτές του γαστρονομικού τουρισμού για τα νησιά τους.
Κ. Τσαγκαράκη: "Να προβάλλουμε τα προϊόντα αλλά και τη Μύκονο, ως γαστρονομικό προορισμό"
Το στέλεχος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων Α.Ε. και υπεύθυνη της διοργάνωσης του εργαστηρίου, Καλλιόπη Τσαγκαράκη μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την εκδήλωση που συγκέντρωσε πλήθος σημαντικών ομιλητών, αλλά και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί.
"Στόχος του εργαστηρίου που διοργανώσαμε ήταν να προβληθούν τα τοπικά προϊόντα της Μυκόνου και η Γαστρονομία της. Συμμετείχαν πολλοί ομιλητές και φορείς, όπως ο Σύλλογος Εστιατόρων, ο Σύλλογος Ξενοδόχων, καθώς και ο δήμαρχος αλλά και εκπρόσωποι από το Υπουργείο Τουρισμού. Κάναμε μία προσέγγιση σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην Μύκονο για την ειδική μορφή τουρισμού, που είναι ο γαστρονομικός τουρισμός αλλά και την παραγωγή και την μεταποίηση των τοπικών προϊόντων, αλλά και αυτοί που τα μαγειρεύουν και τα εμπορεύονται. Υπήρχε διάθεση από όλους να συνεργαστούν και να προβάλλουν την γαστρονομική φυσιογνωμία του νησιού", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, τόνισε πως "η Μύκονος είναι ένα διαφορετικό νησί, οπότε αυτό το εργαστήριο είχε μία πιο ιδιαίτερη και ξεχωριστή μορφή. Αυτό που φάνηκε σε αυτό το εργαστήριο, το τονίζω και πάλι, ήταν η διάθεση και του Υπουργείου αλλά και των φορέων, να προχωρήσουν παραπέρα και να προβάλλουν τα προϊόντα αλλά και τη Μύκονο, ως γαστρονομικό προορισμό."
Οι κορυφαίες ομιλίες της 1ης ημέρας
Την πρώτη ημέρα και στην αρχή του εργαστηρίου μίλησε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε., ο Κώστας Βολτής, ο οποίος προχώρησε σε παρουσίαση του Διακρατικού Σχεδίου Συνεργασίας «LOCAL TOUR».
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης ο οποίος αναφέρθηκε στη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα ως στοιχεία εμπλουτισμού και ενίσχυσης του συνολικού τουριστικού προϊόντος της Μυκόνου.
Από την πλευρά της, η αν. προϊσταμένη Τμήματος Ειδικών Μορφών Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, Κατερίνα Κουσουρή πραγματοποίησε την παρουσίαση του έργου "Αγροτουρισμός και Γαστρονομία" του Υπουργείου Τουρισμού στο πλαίσιο της δράσης «16931 Τουριστική Ανάπτυξη» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Παράλληλα, ο σύμβουλος επιχειρήσεων και δικτύωσης και ιδρυτικός πρόεδρος «Wines of Crete», Νίκος Μηλιαράκης αναφέρθηκε στην δικτύωση ως εργαλείο ανάπτυξης και δημιουργίας προστιθέμενης αξίας .
Η πρώτη μέρα συνεχίστηκε, με την ερευνήτρια της ΕΛΓΟ Δήμητρα, Δρ. Λουκία Αικατερινιάδου, η οποία μίλησε για τις δράσεις διαχείρισης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του γάλακτος, τα τυροκομικά προϊόντα της Ελλάδας με
έμφαση σε αυτά των Κυκλάδων και την αξιοποίησή τους στον τομέα της εστίασης. Παράλληλα, ο γευσιθήρας και συγγραφέας γαστρονομικών βιβλίων και αρθρογράφος στο περιοδικό «Γαστρονόμος», Δημήτρης Ρουσουνέλος αναφέρθηκε στην Κυκλαδίτικη τυροκομία στον δρόμο για την Unesco, ένα παράθυρο για την εστίαση ανοιχτό στην τοπικότητα.
Η μέρα έκλεισε με τις ομιλίες κορυφαίος σεφ που δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα, τον Παναγιώτη Μενάρδο, τον Κώστα Μπουγιούρη και τον Γιάννη Γαβαλά.
Οι δράσεις της 2ης μέρας
Τη δεύτερη μέρα και ως το μεσημέρι το εργαστήριο επικεντρώθηκε στο κεφάλαιο "Η Τέχνη της Επιλογής" μέσα από το οποίο παρουσιάστηκαν ξεχωριστά τα κηπευτικά, το γάλα, τα τυριά, το κρέας, τα αλλαντικά, τα γλυκά, η μπύρα, το κρασί και τα ψάρια.
Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, Μαρία Κουσαθανά μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι για την εμπειρία του επισκέπτη να συνδέεται η φιλοξενία και με τις τοπικές γεύσεις. Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο ιδιοκτήτης εστιατορίου, Μαρίνος Σουράνης ο οποίος αναφέρθηκε στα ψάρια του τόπου, στον ορθό χειρισμό, στις κοπές, στην ωρίμανση, στα αλλαντικά ψαριών, στη διατηρησιμότητα, στην εποχικότητα και στη βιωσιμότητα.
Τέλος, οι Κώστας Βολτής, Γιάννης Γαβαλάς, Παναγιώτης Μενάρδος, Νίκος Μηλιαράκης, Κώστας Μπουγιούρης, Δημήτρης Ρουσουνέλος, Καλλιόπη Τσαγκαράκη, Μαρίνος Σουράνης και Φανή Χαλαβαζή, συζήτησαν για τη γαστρονομία, την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, την προώθηση των τοπικών προϊόντων, την δικτύωση και τις τοπικές συνεργασίες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων: "Οι Δωσίλογοι" στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης
3 Απρ. 2025 - 12:02 - Η Νάξος θα "χορέψει" και το φετινό καλοκαίρι
2 Απρ. 2025 - 6:15 - Στο "μικροσκόπιο" η σύγχρονη αμπελουργία και οινοποίηση
20 Μαρ. 2025 - 6:16 - «Γαστρονομικός και Πολιτιστικός Τουρισμός»
13 Μαρ. 2025 - 15:30 - "Αναζητώντας την αγάπη που μας πλήγωσε: Το τραύμα ως αόρατος οδηγός στις σχέσεις"
7 Μαρ. 2025 - 13:03