Μεγάλη αναγνώριση
- Τετάρτη, 5 Μαρτίου, 2014 - 06:10
Μία θέση ανάμεσα στα 60 ελληνικά ντοκιμαντέρ, που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εξασφάλισε η ταινία του Μιχάλη Σταυρόπουλου, με τίτλο “Ανάμεσα σε Δυο Νησιά”, η οποία αφηγείται την ιστορία του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου, που παράχθηκε στη Σύρο το 1973, από τον Ανδριώτη εφοπλιστή Γιάννη Γουλανδρή.
Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 23 Μαρτίου, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, που συνθέτουν ένα γοητευτικό μωσαϊκό της ανθρώπινης πραγματικότητας, με αναφορές τόσο στις σύγχρονες εικόνες της κρίσης και το πολιτικό σκηνικό της χώρας, όσο και σε λαμπρές στιγμές της τέχνης και του πολιτισμού.
Όπως σημειώνεται, οι ταινίες τεκμηρίωσης αποτελούν ένα φτηνό, μαχητικό και φλεγόμενο κινηματογραφικό μέσο και μπορούν να απαθανατίσουν κρίσιμες στιγμές μιας χώρας που βρίσκεται σε ακραία μεταβατική περίοδο.
Μέσα από το ντοκιμαντέρ, όπου παρουσιάζεται ένα από τα λίγα εναπομείναντα Enfield E8000 στον κόσμο, ο δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού “4 Τροχοί”, καταγράφει τα μυστικά γύρω από τη δημιουργία και την κατασκευή του μοντέλου, που έφερε την “επανάσταση” στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας
Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων σε πρώτο πλάνο
Υπενθυμίζεται ότι το συλλεκτικό αυτό όχημα, που σαράντα χρόνια μετά αγόρασε η οικογένεια Γουλανδρή με δικά της έξοδα, εντόπισε στην Αγγλία ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης και μέλος του Συλλόγου Ιστορικών Οχημάτων “Syros-Enfield”, Αλέξης Μαραντζίδης. Ο ίδιος μεσολάβησε για τη μεταφορά του αυτοκινήτου, στην Ελλάδα, προκειμένου να ανακατασκευαστεί και να εκτεθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο της Σύρου, θυμίζοντας τη μεγάλη ιστορία του νησιού, αλλά και την προσπάθεια της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας που άλλαξε τα τότε δεδομένα της εποχής, με την κατασκευή 123 συνολικά μονάδων.
Για τις ανάγκες της ταινίας, πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις του Νεωρίου, στην περιοχή “Βαπόρια”, στο Θέατρο Απόλλων, στο Λιμάνι της Σύρου, στην πλατεία Μιαούλη και σε γραφικούς δρόμους στο κέντρο της πόλης.
Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιήθηκαν κλασσικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ενώ συμμετείχαν επίσης γη Φιλαρμονική του δήμου και ερασιτεχνικοί θεατρικοί θίασοι του νησιού, οι οποίοι φόρεσαν αντιπροσωπευτικές ενδυμασίες της εποχής και συνέβαλαν στην καλύτερη δυνατή αναπαράσταση της δεκαετίας του 1970.
“Οι κόποι μας ανταμείβονται”
Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Σταυρόπουλος σημειώνει ότι η συμμετοχή της ταινίας στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης είναι μια σημαντική αναγνώριση της διετούς προσπάθειας όλων των συντελεστών να αποτυπώσουν κινηματογραφικά την πορεία του ιστορικού αυτού οχήματος. Ωστόσο προσθέτει, ότι η χαρά τους θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν το ντοκιμαντέρ έπαιρνε το “πράσινο” φως για την έξοδό του στους κινηματογράφους ή την προβολή του σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι, ώστε να το παρακολουθήσει περισσότερος κόσμος.
Όπως τονίζει, το αποτέλεσμα της ταινίας, η οποία θα προβληθεί στο Φεστιβάλ στις 20 και στις 23 Μαρτίου ανταμείβει στο έπακρον τους κόπους ολόκληρης της ομάδας, ενώ προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο το όχημα, αλλά και το νησί. “Αν χρειαζόταν να γυρίσω την ταινία από την αρχή, δεν θα άλλαζα απολύτως τίποτα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημιουργός. Παράλληλα, τονίζει ότι αν και πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ τεκμηρίωσης, ο ίδιος προσπάθησε να του δώσει μία πιο συναισθηματική χροιά. Παράλληλα σημειώνει ότι δεν υπάρχει σαν σκέψη η πραγματοποίηση κάποιου δεύτερου μέρους, καθώς προσπάθησε στα δύο αυτά χρόνια να κάνει μία ολοκληρωμένη δουλειά. “Δε θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο κενό” δηλώνει, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει μελλοντικά στη Σύρο για το επόμενο κινηματογραφικό βήμα του, αρκεί να βρει μία ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία θα πρέπει να ειπωθεί.
“Έμπνευση δίνει η ίδια η ιστορία”
Καταλήγοντας, καθιστά γνωστό ότι η παραγωγή του ντοκιμαντέρ ήταν η αφορμή για να αναπτύξει μία στενότερη σχέση με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την οποία μέχρι τότε γνώριζε ως απλός επισκέπτης. “Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, επισκέφτηκα το νησί όλες τις εποχές του χρόνου, γνώρισα πολλούς ανθρώπους, οπότε το “δέσιμο” είναι πια διαφορετικό”, σημειώνει. Ερωτώμενος αν η Σύρος μπορεί να εμπνεύσει έναν δημιουργό, ο κ. Σταυρόπουλος υπογραμμίζει ότι “στην προκειμένη περίπτωση, η ίδια η ιστορία έδωσε την έμπνευση” προσθέτοντας ότι ουσιαστικά αυτή είναι που θα προσελκύσει τους θεατές να επισκεφτούν το νησί, προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Αλέξης Μαραντζίδης: “Πρόσθετο ατού για το νησί”
Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, κ. Μαραντζίδης εκτιμά πως το ντοκιμαντέρ θα συμβάλει σημαντικά στην άνοδο του τουρισμού στη Σύρο και στην ευρύτερη προβολή του νησιού. “Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα, το οποίο θα αναδείξει το νησί μας, παρουσιάζοντας τι πραγματικά γινόταν στη Σύρο εκείνη την εποχή, καθώς και τι μπορούσαμε να κάνουμε εμείς οι Έλληνες” αναφέρει χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, κρίνει την ταινία ως ένα πρόσθετο ατού της Σύρου, το οποίο θα έπρεπε να αξιοποιηθεί αναλόγως από τους αρμόδιους φορείς του τόπου για να προσελκύσει περισσότερο κόσμο. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η συγκεκριμένη δουλειά βγαίνει στο “φως” την κατάλληλη χρονική περίοδο, όπου οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται και πάλι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η δημιουργική τέχνη του ντοκιμαντέρ
16 Ιαν. 2025 - 6:16 - Τα "μυστικά" του κινηματογράφου
10 Σεπ. 2024 - 6:15 - "Φωνές από το Υπόγειο" στο Πανεπιστήμιο
6 Νοε. 2013 - 10:17 - Όσκαρ 2025: Καλύτερη ταινία το Anora - Μπρόντι και Μάντισον οι μεγάλοι νικητές στην ερμηνεία
3 Μαρ. 2025 - 11:08 - Κατέχει μία ξεχωριστή θέση στα τοπικά δρώμενα
26 Φεβ. 2025 - 6:15