Η Σύρος στη μεγάλη οθόνη του 7ου SIFF
- Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2019 - 06:16
Μία αληθινή ιστορία αγάπης της διπλανής πόρτας με πρωταγωνιστές ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, που έσμιξε ξανά έπειτα από 45 χρόνια και σήμερα, ζει σ ένα σπίτι στη Σύρο μαζί με τα καναρίνια του, θα συστήσει στο κοινό του 7ου SIFF δύο ανθρώπους ερωτευμένους και γεμάτους ζωή που ζουν ανάμεσά μας.
Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων κατέχει ξεχωριστή θέση στη φετινή έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, που θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 21 Ιουλίου 2019, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα προβληθούν δύο μικρού μήκους ταινίες, οι οποίες γυρίστηκαν στη Σύρο, ενώ θα διεξαχθεί και ένα εργαστήριο ντοκιμαντέρ παρατήρησης, στο οποίο θα συμμετάσχουν ενεργά κάτοικοι του νησιού.
«Τα Καναρίνια» αποτελούν την πρώτη κινηματογραφική δουλειά του 31χρονου Γιώργου Κυβερνήτη, επαγγελματίας φωτογράφου που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η ταινία, παραγωγής 2019 και διάρκειας 19 λεπτών, παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το Βραβείο Κοινού.
Γλυκό, μελωδικό και ελπιδοφόρο κελάηδισμα
Η κ. Πετρίνα και ο κ. Στάθης ήταν ερωτευμένοι από μικροί. Έμειναν μαζί μέχρι τα 19. Οι δρόμοι τους χώρισαν όταν ο κ. Στάθης αποφάσισε να μπαρκάρει. Δεν ξαναβρέθηκαν για 45 χρόνια. Ο καθένας ακολούθησε τη δική του πορεία. Έφτιαξαν τις οικογένειές τους και απέκτησαν παιδιά κι εγγόνια. Αρκετά χρόνια μετά, όταν πια είχαν μείνει μόνοι, συναντήθηκαν ξανά και παντρεύτηκαν για να γεράσουν μαζί. Σήμερα, 85 χρονών, ζουν σ’ ένα σπίτι στη Σύρο μαζί με τα καναρίνια τους, τα οποία περιποιούνται καθημερινά. Τα καθαρίζουν, τα ταΐζουν και τους μιλάνε συνεχώς. Κάθε πρωί τα βγάζουν έξω και κάθε βράδυ τα σκεπάζουν.
Για το δημιουργό του ντοκιμαντέρ, αυτή η μικρή τελετουργία κρύβει μέσα της κάτι μαγικό. Τα καναρίνια είναι η παρέα του ζευγαριού. Κάποτε είχαν 13 και όπως δηλώνουν, δεν χωρούσαν ούτε οι ίδιοι στο σπίτι. Σήμερα, έχουν κρατήσει μόνο δύο. Τα καναρίνια έχουν έντονη την ανάγκη της συντροφικότητας και ενώ έχουν, πλέον, συνηθίσει να ζουν σε κλουβί, όταν είναι δύο, το μελωδικό και ελπιδοφόρο κελάηδισμά τους, γίνεται πιο ζωηρό.
Ταινία sci-fi, εξ’ ολοκλήρου γυρισμένη στη Σύρο
Η 15λεπτη ταινία επιστημονικής φαντασίας «Ξένοι» της Αμερικανίδας Ντέμπορα Στράτμαν γυρίστηκε δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του «Χώρα», ενός προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών για καλλιτέχνες της κινούμενης εικόνας και του ήχου, το οποίο διοργανώθηκε το 2015 από το SIFF σε συνεργασία με το Syros Sound Meetings.
Μια σειρά από απρόσμενους επισκέπτες καταφθάνουν στη Σύρο. Αμετάβλητες φόρμες εκτός χρόνου γίνονται αμέτοχοι παρατηρητές της ανθρώπινης κατάστασής μας. Αιωρούμενα γεωμετρικά αντικείμενα επισκέπτονται, υπό τη μουσική επένδυση του Μάικλ Πιζάρο, διάφορα σημεία του νησιού: μεταξύ άλλων, παραλίες, πηγές, γιαπιά και τη σπηλιά του Φερεκύδη, μια σημαντική τοποθεσία στην προσωκρατική κοσμογονία.
Ενεργοποίηση της μνήμης και τρόπων παρατήρησης
Την ευκαιρία ενεργούς συμμετοχής σ’ ένα εργαστήριο ντοκιμαντέρ παρατήρησης με τη μετρ του είδους, Εύα Στεφανή προσφέρει σε κατοίκους του νησιού το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Η Εύα Στεϕανή είναι δημιουργός ντοκιμαντέρ, εικαστική καλλιτέχνις και ποιήτρια. Χρησιμοποιεί βίντεο και φιλμ super 8 για να κάνει ντοκιμαντέρ παρατήρησης και σύντομα οπτικά ποιήματα. Μεταξύ άλλων, έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες Χειρόγραφο (2017), Ο ναός της παρθένου (2017), Δημήτρης Παπαϊωάννου (2012), Λουόμενοι (2008), Τι ώρα είναι; (2007), Το κουτί (2004), Ακρόπολις (2001), Αθήναι (1995). Οι ταινίες της έχουν αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις: Principal Prize στο 64ο International Short Film Festival Oberhausen, Kρατικό Bραβείο Ποιότητας Υπουργείου Πολιτισμού, Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών FIPRESCI, Α΄ Βραβείο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στο Cinéma du Réel στο Παρίσι. Έχει επίσης συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις, με πιο πρόσφατες την 58η Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia (2019), και την documenta 14 (Αθήνα και Κάσελ, 2017). Είναι υπεύθυνη για την Κινηματογραφική Σειρά των εκδόσεων Πατάκη στην Αθήνα. Έχει γράψει δύο κινηματογραφικά βιβλία, Ντοκιμαντέρ: Το παιχνίδι της παρατήρησης (εκδ. Πατάκη, 2016) και 10 κείμενα για το ντοκιμαντέρ (εκδ. Πατάκη, 2007), και ένα βιβλίο ποιητικής πρόζας, Τα μαλλιά του Φιν (εκδ. Πόλις, 2014). Διδάσκει Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο Freie Universität στο Βερολίνο.
Στη φετινή διοργάνωση, η κ. Στεφανή θα αναπτύξει μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους σε ένα εργαστήριο ντοκιμαντέρ παρατήρησης, στο οποίο θα συμμετάσχουν ενεργά κάτοικοι του νησιού από διάφορες ηλικιακές ομάδες και περιβάλλοντα. Το εργαστήριο, που θα ξεκινήσει λίγο πριν το φεστιβάλ και θα εκτυλιχθεί παράλληλα με αυτό κατά τη διάρκεια του εξαημέρου, έχει στόχο τη δημιουργία ταινιών, αλλά και αποσκοπεί στο να ενεργοποιήσει τη μνήμη, τρόπους παρατήρησης, καθώς και τεχνικές τεκμηρίωσης, τις οποίες οι συμμετέχοντες θα μπορούν εύκολα να αναπτύξουν περισσότερο στο μέλλον. Τη βασική ομάδα απαρτίζουν οι Γιώργος Σαβόγλου (μοντέρ), η Αιμιλία Μηλού (βοηθός παραγωγής) και η Ζουστίν Αρβανίτη (συντονίστρια του εργαστηρίου).
Στο Φεστιβάλ, θα προβληθεί το πρώτo της ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αθήναι» που γυρίστηκε το 1985, ενώ θα παρουσιαστούν αποσπάσματα της τελευταίας της δουλειάς, ως work in progress, με τίτλο «Μέρες και Νύχτες με την Δήμητρα Κ.».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το Animasyros γίνεται «πράσινο»
8 Φεβ. 2019 - 6:15 - Η δημιουργική τέχνη του ντοκιμαντέρ
16 Ιαν. 2025 - 6:16 - Το Hollywood επέστρεψε στη Σαντορίνη
4 Δεκ. 2024 - 6:16 - "Πηγή" πολιτισμού και εξωστρέφειας
22 Οκτ. 2024 - 6:15 - Μαθητές στον παλμό του κινηματογράφου
7 Οκτ. 2024 - 6:16