Μια εντυπωσιακή έναρξη για την 12η διοργάνωση του Animasyros
- Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2019 - 11:10
Στο κατάμεστο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης της Σύρου, πραγματοποιήθηκε χτες, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, η επίσημη πρεμιέρα της 12ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, Animasyros. Ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Ερμούπολης Σύρου Νίκος Λειβαδάρας, ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Πέτρος Στεφάνου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλίκη Λεονταρίτη, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, διπλωματικών αποστολών, της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και θεσμικών φορέων.
Ο πρόεδρος του Animasyros Βασίλης Καραμητσάνης ανέβηκε στη σκηνή και καλωσόρισε το κοινό στην επίσημη έναρξη της 12ης διοργάνωσης του φεστιβάλ. Αφού επισήμανε την πληθώρα των υποστηρικτών του Animasyros, δημόσιων και ιδιωτικών, όλα αυτά τα χρόνια, στάθηκε στην πολύτιμη συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που στηρίζουν το Φεστιβάλ από την αρχή του, καθώς και στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα που για ακόμα μία χρονιά είναι συν-διοργανωτής του Φεστιβάλ. Επιπλέον, καλωσόρισε τον νέο πολύτιμο υποστηρικτή του Φεστιβάλ, το ΕΚΟΜΕ.
Στη συνέχεια, προσκάλεσε τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γιώργο Λεονταρίτη, στη σκηνή, ο οποίος καλωσόρισε με τη σειρά του το κοινό στο νησί της Σύρου, τονίζοντας χαρακτηριστικά «την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πρωτεύουσα της εγχώριας και παγκόσμιας animation σκηνής!». Συνεχίζοντας, είπε πως «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναγνωρίζει τη σημασία του Φεστιβάλ, το πολύ υψηλό επίπεδό του, καθώς και την ανεκτίμητη προσφορά του στην τοπική κοινωνία», σημειώνοντας πως θα συνεχίσει να στηρίζει το Φεστιβάλ, καθώς «οι στόχοι του Animasyros συμπίπτουν με το αναπτυξιακό όραμα που έχουμε για το νησί μας και την Περιφέρεια και γιατί ο πολιτισμός είναι απόλυτα συνυφασμένος με την συριανή κουλτούρα, την κουλτούρα των νησιών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.»
Παίρνοντας πάλι τον λόγο, ο κ. Καραμητσάνης τόνισε πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στηρίζει το Φεστιβάλ από την αρχή του και λίγο πριν καλέσει τον Δήμαρχο, κ. Νίκο Λειβαδάρα, ευχαρίστησε και τους προκατόχους του, κ. Γιώργο Μαραγκό και την κα. Θωμαή Μενδρινού για την υποστήριξη που είχαν προσφέρει στο Φεστιβάλ.
Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, καλωσόρισε με τη σειρά του το κοινό και το Animasyros, «ένα από τα πλέον φημισμένα Φεστιβάλ του είδους με διεθνή εμβέλεια και απήχηση. Ένα Φεστιβάλ που γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε στη γοητευτική πόλη του Ερμή, την Ερμούπολη των Τεχνών και των Γραμμάτων. Ένα Φεστιβάλ που έχει συνδέσει “πολιτιστικά” το όνομά του με τον μήνα Σεπτέμβριο στο νησί μας». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο πολυποίκιλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, στα εκπαιδευτικά εργαστήρια για όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, και στην Αγορά που συγκεντρώνει κορυφαίους επαγγελματίες, δήλωσε «όχι μόνο θαυμαστής, αλλά και ένθερμος υποστηρικτής του Animasyros» ενώ παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του «προς τους συν-διοργανωτές, τους συνεργάτες, τους χορηγούς, τους συμμετέχοντες, τους διαγωνιζόμενους και τους εθελοντές για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, ώστε -για μια ακόμα φορά- να απολαύσουμε ένα υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα».
Τέλος, ο κ. Καραμητσάνης κάλεσε στην σκηνή την Κατερίνα Πετσατώδη, Διευθύντρια Σκηνής της ΕΛΣ και σκηνοθέτη της animated opera, «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» της Λένας Πλάτωνος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που είμαστε επιτέλους εδώ. Πριν 5 με 6 χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια να ενωθεί το animation με την όπερα μέσα από τη συνεργασία του Animasyros με την ΕΛΣ. Το μεγάλο όνειρο και των δύο φορέων ήταν να γίνει μία κανονική παράσταση και όχι μόνο αποσπάσματα έργων. Έτσι πριν δύο χρόνια, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, μου πρότεινε να αναλάβω αυτό το έργο, λέγοντας μου ότι ίσως με ενδιαφέρει. Έτσι, ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε με την ανιμέιτορ Ειρήνη Βιανέλλη και την σκηνογράφο μας Ευαγγελία Θεριανού κάνοντας κάτι για το οποίο δεν είχαμε ιδέα πως γίνεται μέχρι να το δούμε να παίρνει μορφή στις πρόβες. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 40 παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, μία παρουσίαση στην Κρήτη και από το χειμώνα μετακομίζουμε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ από τις 20 Οκτωβρίου 2019 και για 10 παραστάσεις. Και ξεκινάμε περιοδεία γιατί θεωρούμε πως η συγκεκριμένη παράσταση είναι όσο animation και όσο όπερα πρέπει, με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμο σε όλους. Έτσι, ερχόμαστε στο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης για να παρουσιάσουμε μία νέα βερσιόν του έργου.»
Tο κοινό απόλαυσε για πρώτη φορά το έργο της κορυφαίας Λένας Πλάτωνος “Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα”, ένα συγκινητικό μουσικό παραμύθι πιο επίκαιρο από ποτέ!
Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη. Το παραμύθι του Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών αλλά και των μεγάλων με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.
Η βραδιά έληξε με το καθιερωμένο πάρτι του Φεστιβάλ στον κήπο του θεάτρου Απόλλων.
Συντελεστές Έργου:
Μουσική: Λένα Πλάτωνος
Ενορχήστρωση: Λένα Πλάτωνος, Στέργιος Τσιρλιάγκος
Ποιητικό κείμενο: Γιώργος Βολουδάκης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πετσατώδη
Animation: Ειρήνη Βιανέλλη
Video mapping: Μιχάλης Κλουκίνας
Σκηνικό: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Μουσική διδασκαλία, πλήκτρα: Μιχάλης Παπαπέτρου
Σχεδιασμός ήχου – programming – μείξεις: Στέργιος Τσιρλιάγκος
Ερμηνεύουν Νίκος Κοτενίδης, Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιώργος Ρούπας, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Γιάννης Φίλιας, Νίκη Χαζιράκη
Αφήγηση: Μαρία Σκουλά
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Πηγή" πολιτισμού και εξωστρέφειας
22 Οκτ. 2024 - 6:15 - Μαθητές στον παλμό του κινηματογράφου
7 Οκτ. 2024 - 6:16 - Έπεσε "αυλαία" στην μεγαλύτερη γιορτή του animation
30 Σεπ. 2024 - 6:16 - Λαμπερή έναρξη του 17ου Φεστιβάλ
27 Σεπ. 2024 - 6:16 - Ραντεβού στα Emile Awards 2025
25 Σεπ. 2024 - 6:16