Προβολές ταινιών στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Γυναίκες πίσω από την κάμερα - «Τόπος» της Αντουανέττας Αγγελίδη

  • Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2019 - 12:53

Η ταινία της Αντουανέττας Αγγελίδη «Τόπος» (1985( θα προβληθεί τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και ώρα 19:30, στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Σύρο. 

Μια παραβολή πάνω στο τόπο και το χρόνο. Ένα παιχνίδι μεταμορφώσεων. Πορεία μετά το θάνατο, ένας δεύτερος θάνατος. Μια γυναίκα γεννά και πεθαίνει. Τη στιγμή του θανάτου της, στιγμή μεταίχμιο, σαν την αρχή του ύπνου, το πρόσωπό της σκορπάει και παίρνει τις όψεις όσων παραστέκουν το θάνατό της. Το σώμα της σπαράσσεται από τις συγκρούσεις αυτών που το κατοικούν. Η φωνή της αναλύεται σε πολλές φωνές και πολλούς ρόλους. Σύμφωνα με την Αγγελίδη: «Η ταινία παριστά μια διεσταλμένη στιγμή. Μια στιγμή μεταίχμιο, όπου οι μνήμες ρέουν σχεδόν ταυτόχρονα, η συνοχή τους έχει την αυθαιρεσία και την αυστηρότητα της αλληλουχίας ενός ονείρου. Είναι ολόκληρη ένα κινηματογραφημένο όνειρο.» Η αντιστροφή και η αντιπαράθεση των κωδίκων, καθώς και ο μηχανισμός του ονείρου και το ανοίκειο, αποτελούν κεντρικές δημιουργικές στρατηγικές της Αγγελίδη, που χρησιμοποιεί την ιστορία της τέχνης και τα όνειρά της ως πρώτη ύλη. Ο Τόπος συνομιλεί με πίνακες του Uccello, του Carpaccio, του Cranach, του De Chirico και του Balthus. Η ταινία συμμετείχε στο 26ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1985) όπου πήρε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το Βραβείο Ηχητικής Μπάντας, το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, καθώς και Κρατικό Βραβείο Ποιότητας. Προβλήθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και σε μουσεία, μεταξύ τους και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (Μ.o.Μ.Α.) και στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι.

Λίγα λόγια για την σκηνοθέτρια

Η Αντουανέττα Αγγελίδη είναι πρωτοπόρος του avant-garde κινηματογράφου στην Ελλάδα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Μοντάζ στο Institut des Hautes Etudes Cinématographiques στο Παρίσι, και Θεωρία Κινηματογράφου με τον Christian Metz. Το έργο της περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες – Idées Fixes / Dies Irae (1977), Τόπος (1985), Οι Ώρες (1995) και Κλέφτης ή η Πραγματικότητα (2001) –, καθώς και μικρού μήκους ταινίες και εικαστικές εγκαταστάσεις. Δουλειά της έχει προβληθεί σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και μουσεία σύγχρονης τέχνης, αλλά και στις αίθουσες και την εθνική τηλεόραση. Δίδαξε για χρόνια σκηνοθεσία στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, καθώς και στα Πανεπιστήμια της Πάτρας, της Θεσσαλίας και του Αιγαίου. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του Women in Film and Television – Greece. Τιμητικό αφιέρωμα στο έργο της συμπεριλήφθηκε στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Όσες και όσοι από εσάς βρίσκεστε στην Αθήνα, αυτές τις μέρες θα προβληθούν δύο ταινίες της Αντουανέττας Αγγελίδη στα πλαίσια του 32ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

http://www.panoramafest.org/index.php