“ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το φετινό Φεστιβάλ Δράμας που πέρασε στη νέα του εποχή

  • Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:24

Ολοκληρώθηκε το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Με την απονομή των βραβείων στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας και την ικανοποίηση στα βλέμματα όλων που αυτή τη δύσκολη χρονιά το Φεστιβάλ κατάφερε να μπει στη νέα του εποχή με επιτυχία, δόθηκε το ραντεβού για τον επόμενο Σεπτέμβρη.

Την τελετή λήξης άνοιξε παραδοσιακά ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Σακαρίδης ο οποίος μίλησε για μια διοργάνωση με ωραίες ταινίες, μεγάλα ταλέντα που θα δούμε στο μέλλον, και φιλίες που δημιουργήθηκαν. «Αλλά και για μια ηθική ανάταση που είδαμε στα μάτια του κινηματογραφικού κόσμου».

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος υποδέχτηκε στην τελετή λήξης τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά, τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Οδυσσέα Ζώρα και τον Περιφερειάρχη Ανατολικης Μακεδονίας Θράκης Χρήστο Μέτιο.

Ο κύριος Μαμσάκος μίλησε για τον μεγάλο στόχο της ίδρυσης κινηματογραφικής και δημοσιογραφικής σχολής στην Δράμα, η οποία θα μετατραπεί σε κέντρο κινηματογραφικών σπουδών στη χώρα μας, και ευχαρίστησε το ΥΠΠΟΑ και την κυρία Μενδώνη, αλλά και την Περιφέρεια και τον κύριο Μέτιο προσωπικά για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης (225.000 ευρώ ετησίως από το Υπουργείο και 50.000 από την Περιφέρεια, για τα επόμενα τρία χρόνια). «Κλείνουμε το επόμενο ραντεβού μας για του χρόνου με την ελπίδα να μας προσπεράσει η υγειονομική κρίση».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Γεωργαντάς και ο κ. Μέτιος, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο γενικός γραμματέας Νικόλας Γιατρομανωλάκης είπε πως πολλά άλλαξαν από πέρυσι που ήταν εδώ: «Μπορεί να μην είναι εδώ ο Αντώνης Παπαδόπουλος, αλλά το όραμά του συνεχίζει να ζει δυναμικά σε όλη τη Δράμα. Όσο για τον κορωνοϊό, δημιούργησε μεν μια δυσκολία, που όμως το Φεστιβάλ την εξέλιξε σε πλεονέκτημα, μέσω της πολύ πετυχημένης πλατφόρμας που εγκαινίασε». Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο κινηματογράφος έχει ταλαιπωρηθεί θεσμικά τα τελευταία χρόνια, όμως πιστεύω πως η κινηματογραφική κοινότητα θα αποκτήσει τους θεσμούς που της αξίζει… Εύχομαι του χρόνου οι συνθήκες να είναι καλύτερες για όλους…».

Τέλος, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Δεμερτζής, παίρνοντας τον λόγο είπε πως «το μεγάλο στοίχημα ήταν να παρουσιάσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια το πρόγραμμα μας ανανεωμένο. Και μπορεί λόγω των μέτρων να δεχτήκαμε λιγότερους επισκέπτες από την Ελλάδα, και κανέναν από το εξωτερικό, αλλά είχαμε πολύ περισσότερους Δραμινούς θεατές, και μεγάλη αποδοχή της διαδικτυακής μας πλατφόρμας. Μπορεί λόγω της πανδημίας το Φεστιβάλ να μην έγινε όπως ακριβώς το θέλαμε, όμως ανέβασε τον πήχυ και έθεσε τις βάσεις για πιο τολμηρά εγχειρήματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελετή έγινε τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Ομάδα του Ερυθρού Σταυρού θερμομετρούσε όλους τους εισερχόμενους στον χώρο του Ωδείου ενώ μέσα στην αίθουσα τηρήθηκαν οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των καθήμενων. Η διοργάνωση του Φεστιβάλ φέτος, προσαρμοζόμενη στα μέτρα που ζητούσαν τη υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κινηματογράφους έδωσε σε όλους τους προσκεκλημένους μάσκα με το φετινό του λογότυπο.